רשימה מס' 558
הפגישה נקבעה כמה קילומטרים מזרחית לדימונה לשעה 10 בבוקר. אז דאגתי לצאת קצת יותר מוקדם כדי שאספיק לבקר ב"שכונת הניצחון" שבדימונה. בסופו של דבר זה היה יום ארוך, כי אחרי הפגישה והסיור המשכתי לירושלים, בדרך עצרתי בקריית ארבע ולבסוף נחתתי במושב מרופד בבנייני האומה להרצאה על בניין הספרייה הלאומית החדש והמצוחצח, רחוק רחוק ממה שקורה בנגב.
"שכונת הניצחון" בדימונה קרויה כך על שם ניצחון מלחמת ששת הימים שארע בסמוך לאכלוסה, אך בשכונה עצמה אין שום אווירת ניצחון, אולי אפילו ההפך. אבל עדיין, גם 50 שנה לאחר הקמתה ולמרות ההזנחה ארוכת השנים מצד התושבים ולמרות הניסיונות המביכים לשקם אותה יש בה עדיין ערכים איכותיים שאותם קל לזהות ולהעריך. השיכונים המוארכים שמרכיבים את השכונה מאורגנים כך שהם סוגרים על חצרות פנימיות. שבילי הולכי רגל מקורים מרשתים את השכונה, ומקשרים היטב בין כל חלקיה וכן אל כל האזור המקיף אותה.
שכונות המגורים שתכננו האדריכלים דן איתן ויצחק ישר, היו השתלשלות של מודל שהשניים פיתחו כבר בעבודות תכנון המגורים הראשונה שקיבלו ממשרד השיכון. שכונת הניצחון היתה חוליה מרכזית בתהליך ובה ניתנה להם ההזדמנות להוכיח את הרעיון בסביבה מדברית ובקנה מידה גדול.
ועל כך ברשימה זו.
.
.
.
.
"הייתי שם לא מזמן, זה היה מוזנח ונראה נורא", מספר האדריכל דן איתן על חוויית הביקור האחרון שלו בדימונה, "כל הגינות כוסו במרצפות וכל העמודים כוסו באבן מלאכותית". ואכן, הריצוף והאבן המלאכותית הן תוספות מאוחרות, אבל בשביל שכונה בת 50 שמאוכלסת באנשים שרובם לא מבינים שיש להם אחריות על סביבת המגורים שלהם ועליהם לדאוג לתחזוקה, השכונה בסך הכל נראית במצב טוב.
"אני רואה את דימונה כסובלת בחלקה מהעדר טיפול נופי, גנני. חמסו מהשכונה את הגנים שיכלו להיות לה", טוען איתן. הוא מסביר שבשכונה שתכנן קודם לכן בשנות ה-50 בדרום יפו ובשכונה שתכנן מאוחר יותר בשנות ה-80 בגילה, היה אדריכל הנוף דן צור מעורב בתהליך התכנון והביצוע של גנים ששולבו בשכונות. לדבריו, הצמחייה אותה בחר צור לגינות היתה צמחייה מקומית שכמעט ואינה דורשת טיפול. "השכונות האלו מתקיימות עד היום בזכות הגנים. לעומתן, בדימונה היתה אופציה לגינון אך לא שמרו עליה. אם היו באים היום ועוקרים אפילו חלקית את הריצוף ושותלים צמחייה, השכונה היתה אחרת".
"את הכל התחלתי ביפו, שם סובבתי את הבתים כך שבמקום לקבל מבנה טורי נוצרו חללים קטנים ואינטימיים בין הבתים ובנוסף בניתי גם בניין אחד של 12 קומות שבסוף שנות ה-50 היה נחשב למשהו בלתי רגיל. חשבתי שאם יגורו בשכונה שיש בה מגדל גבוה, התושבים יתפסו את השכונה שלהם כשכונה קצת יותר ייחודית וכך היא תקבל את 'השם' שלה, משהו כמו המגדל בבבל. בזמנו נאבקתי עליו לא מעט מול משרד השיכון".
"זו היתה תקופה שהבריטים החלו לפתח ערים חדשות עם מרכז ליניארי צומח, עם צמצום מרחקי הליכה, למנוע שימוש ברכב וגם אנחנו שחקנו עם זה. אחרי ה-Garden City פתאום באה רוח רעננה של חשיבה יותר חופשית ויותר מתקדמת, הופיעו התיאוריות של אליסון ופיטר סמיתסון והן מאד השפיעו עלינו".
"את ההזמנה לתכנן את השכונה בדימונה קבלתי ב-1963. ההזמנה היתה ל-800 יחידות דיור כי היו בטוחים שמגיעה עליה גדולה, אבל היא לא הגיעה, או לא הגיעה לדימונה והתכניות היו מונחות בצד עד סביבות 67'. אז בבת אחת החליטו לבנות את החלק הראשון שלה שנבנה על פי התכנית המקורית וקראתי לו 'שכונת הניצחון 1'. זו שכונה עם חצרות פנימיות ובניינים שמאורגנים בצורת האות P, כשבכל גוש יש כ-120 יחידות דיור. היה גם אמור להיות בשכונה בית ספר שתכננתי ובו שילבתי מרכז קהילתי, אבל בגלל הסכם עם צרפת בנו שם מודל של בית ספר מצרפת".
"החלק השני שקראתי 'שכונת הניצחון 2' של התכנית חיכה עוד שנתיים וב-1969 גם הוא נבנה, אבל לא לפי התכנית המקורית. את השכונה הראשונה תכננתי בזמן השותפות עם יצחק ישר, אבל את השכונה השנייה כבר תכננתי אחרי שיצאתי מהשותפות. בשכונה השנייה אמרו לי שאת הבניינים אני לא מתכנן אלא נתנו לי את הבניינים כנתון. אלה היו בניינים טרומיים מוכנים מראש [שתכנן האדריכל מחל ליאון, מ"י] ונתנו לי רק להעמיד אותם בשטח. הצבתי אותם בטור אלכסוני וכך קבלתי אלכסון שסגרתי בתוך מרובע. אלה מקבצים של כניסה אחת לכמה חדרי מדרגות כך שניתן להתאים את המקבצים לכל צורת מגרש ולבנות היררכיה הדרגתית של מעבר מציבורי לפרטי. זה מה מה שהיה אב טיפוס למבנן שעשיתי מאוחר יותר בשכונת גילה בירושלים".
.
סרטון קצר שצלמתי בשכונה:
.
.
"את הבניינים בשכונה הראשונה בדימונה הרכבתי באופן מורכב יותר לעומת השכונה שתכננתי קודם לכן ביפו. הרעיון של היררכיה מפרטי לציבורי היה מאד משמעותי כאן: אתה נכנס משני מגרשי חניה פתוחים שממוקמים בשני קצות השכונה אל דרך מקורה שדרכה נכנסים לחדרי המדרגות שמובילים לדירות. אם אתה גר בבניין השני בשכונה, אז כדי להגיע אליו מהחניה אתה עובר דרך בניין אחר, חוצה חצר ואז מגיע לחדר המדרגות שלך".
"תכננתי שלושה סוגי חדרי מדרגות – חיצוניים שנראים כמו מגדלים שמנותקים מעט מהבניין עצמו. סוג שני של מדרגות שמשתלב בתוך הבלוק. וסוג שלישי של מדרגות שנמצאות בפינות, בנקודות התפר של הבניינים ותופסות שתי דפנות בניינים, שם יצרתי משהו יותר חווייתי, מקום קצת יותר פתוח ומאוורר מחדר מדרגות רגיל, עם מעברים שניתן להשקיף עליהם על החצר".
"בהתחלה תכננתי את הדירות על בסיס של שני מודלים עיקריים, דירות בשטח 48 מ"ר ודירות בשטח 72 מ"ר. בזמנו היה נהוג לבנות דירות בהן חדרי השינה והשירותים היו צמודים לדופן אחת וסלון, מטבח והמדרגות היו צמודים לדופן השנייה, כך שרוחב הבית היה כ-9 מטרים והעומק היה כ-7 מטרים. בשונה מהמקובל חשבתי שאפשר לשנות את הגיאומטריה המקובלת ואת השירותים לשים במרכז הדירה, מה שדרש פירי אוורור. משרד הבריאות עשה לנו מלחמה על זה כי הם דרשו חלון רגיל, אבל בסוף הסכימו לפיר של 2.4 מטר, אבל רק כך קיבלתי דירות ברוחב 6.2 מ' ובעומק של 11 מ' מה שנתן יתרון עצום מבחינה תכנונית, כי רוחב הדירה היה צר יותר וניתן להכניס מספר דירות גדול יותר בפחות תשתית על יחידת קרקע".
"כדי לגוון עשיתי גם דירות גג בחלק מהבלוקים. באמצע הבנייה כשהבניינים כבר עמדו במצב שלד, באו ממשרד השיכון ואמרו שקרה נס ובגלל שהקימו מפעלים כמו כיתן דימונה, מפעלי ים המלח והכור התחיל לעבוד, אז עלה הביקוש ואנשים רוצים דירות גדולות יותר. שאלו אותי אם למרות שיש כבר שלד אם אני יכול להגדיל את הדירות. היות ותכננתי את הדירות באופן שונה מהמקובל, אפשר היה לחלק ולצרף דירות סמוכות ולקבל גם דירות בשטח 110 מ"ר. בזמנו זה היה סנסציוני לבנות דירות כל כך גדולות. זה היה מין תרגיל בבנייה משתנה תוך כדי תהליך העבודה".
.

1967: מתוך חוברת פרס רוקח שהוענקה לאיתן וישר על תכנון "בניין מקסיקו" באוניברסיטת תל אביב (באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)
.
האדריכלים דן איתן ויצחק ישר
"יצחק ואני הכרנו במשרד כרמי [משרדו של האדריכל דב כרמי, לימים חתן פרס ישראל לאדריכלות ואביהם של האדריכלים רם כרמי ועדה כרמי-מלמד שגם שניהם זכו לימים כל אחד בפרס ישראל, מ"י]. אני התחלתי ב-55' ויצחק היה שם שלוש שנים לפני. כשכרמי פירק את השותפות, ישר יצא לדרך עצמאית ואני נשארתי שנה נוספת. ב-1956 ניגשתי לתחרות תכנון שיכון עובדי בית חולים הדסה עין כרם וזכיתי ורק אז יצאתי גם אני מהמשרד של כרמי ופתחתי משרד עצמאי".
"עד אז, משרד השיכון עבד רק עם שכירים שעבדו בתוך המשרד. עשינו על זה רעש ויסקי [האדריכל אברהם יסקי, מ"י] העז לצאת נגד משרד השיכון וביקש עבודה. אז גליקסון [האדריכל ארתור גליקסון, אדריכל ראשי במשרד השיכון, מ"י] ששמע את הדברים החליט לתת הצעה ואמר שהוא מחפש ארבעה אדריכלים שיבואו, יקבלו צריף מול משרד השיכון, יקבלו עבודה ויתחייבו לעבוד בצריף לפחות יומיים בשבוע. אני, יצחק [ישר, שמעון] פובזנר ו[יעקב] שלגי, שמאד מצא חן בעינינו הרעיון, הסכמנו והתחלנו לעבוד כל אחד על פרויקט אחר. פובזנר ושלגי קבלו פרויקט בשכונת סלמה, יצחק ואני קבלנו פרויקטים בירושלים. עברו עוד שנה או שנתיים עד שהחלטנו שאנחנו יכולים לפתוח משרד משותף. היינו שותפים חמש שנים, מ-1959 ועד 1965".
לאחר פירוק השותפות המשיך כל אחד מהאדריכלים בקריירה עצמאית. יצחק ישר השתתף בין השאר בתכנון דיזנגוף סנטר, מגדלי דוד, בית התפוצות ואת משרדו ממשיך בנו האדריכל אבנר ישר. דן איתן השתתף בין השאר בתכנון מרכז כלל ומגדל משהב שניהם בירושלים, מגדל דניאל פריש בתל אביב ואת הגלריה האוניברסיטאית באוניברסיטת תל אביב וממשיך לתכנן במסגרת השותפות איתן-ריג אדריכלים. ישר ואיתן זכו פעמיים בפרסים על עבודות שתכננו: בניין מקסיקו באוניברסיטת תל אביב ובניין מוזיאון תל אביב.
.

1963: התכנית המקורית לשכונה של 2,000 יח"ד שממנה נבנה על פי התכנית רק המקבץ הימני (הנדסה ואדריכלות, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)
.
.

אמצע שנות ה-60: תכנית לשכונת הניצחון 1 שנבנתה לפי התכנית רק ללא בית הספר (באדיבות דן איתן, איתן-להב-ריג אדריכלים)
.
.
.
.

תכנית שכונת הניצחון 2 (מדרום לשכונה הראשונה) שתכנן דן איתן על בסיס מודל מבנה שתכנן אדריכל אחר (באדיבות דן איתן, איתן-להב-ריג אדריכלים)
.

1963: במקביל תכננו ישר ואיתן תכנית של חטיבה עירונית ל-40 אלף תושבים במערב ראשון לציון. התכנית לא בוצעה מפני שהקרקע נמסרה לשפד"ן שהקים עליה את בריכות החמצון (באדיבות דן איתן, איתן-להב-ריג אדריכלים)
.
.
(1) תנועה
.
.
.
.

לצד כל כניסה יש שלט קטן המציין את מספרה (משמאל)
.

המעברים פונים לחצרות הפנימיות
.

הבניין מפנה למעברים את הכניסות לחדרי המדרגות ולחדרי שירות
.
.

אם נגמרה האבן אז צבעו באדום
.
.
.
.

יש בניין אחד אקסלוסיבי בו חיפו בקרמיקה גם את הקירות במעבר
.

התנועה בשכונה באמצע היום מועטה
.
.
.
.
.
.
.
.

היו כאן ב-2008
.

בטח…
.
(2) חצרות פנימיות
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
דן איתן: "בחזיתות הבניינים אפשר לראות את שלד הבניין מבטון שנותר חשוף ומילוי של לוחות בטון מחופים בגרנוליט. עשינו את זה גם במגדל המגורים שתכננו בשכונה ביפו וגם בבניין מקסיקו באוניברסיטת תל אביב"
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(3) מגדלי מדרגות
.
.

נראה כמו משתנה
.

כאן עדיין הבטון חשוף
.
.
.
.
.
(4) כניסות
.

הכניסות כולם קשורות למעברים המקורים
.
.

מדבקות ופרסומות
.

לפעמים אין אפילו מדבקות
.
.

אדום וורוד
.
.
.
.
.

תיבות דואר
.

כמו לשולי פתחו לתיבות האלה את הצורה
.
.
.
.
.
(5) מבואות לדירות
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(6) פנטהאוס:
.
.
.
.

על שאר הגגות יש פחות דודי שמש
.
.
($) התחנה המרכזית של דימונה:
.
.
.
.
.
.
.
.

גופן 02
.
.

לוחות
.
.
.
.
($) סיור במדבר:
.
.
★
על כיכר הרצל בדימונה כתבתי כאן
★
פרויקטים נוספים בתכנון דן איתן:
בית העם בקיבוץ גבעת חיים איחוד
★★
★
שיר לסיום:
.
★
תגובות
לא תמיד זה אפשרי , אך –
כתבה בה אתה מראיין את האדריכל – ערכה גדול.
תודה
חזרתי מחופשה.
חשבתי שמתחיל פרק של היה היה. סרטון נהדר,אבל לא צילמת דירה מבפנים. אתה מתבייש לבקש?
אלה בתים טרומיים? אני אוהבת שיכונים ,אבל בתים טרומיים הם מכוערים. גם בת"א יש שיכונים,אבל איכשהו הם נראים יפים. אולי בגלל שהם לא טרומיים, אולי בגלל הצמחייה
כל הישובים האלה נראים אותו הדבר: שדרות,דימונה,באר שבע. אני לא מבדילה ביניהם והשמות המטופשים האלה: שכונת ניצחון,דרך השלום. צריך להציל את היישובים האלה.
חופשה? ראית משהו מעניין?
עשיתי את הסדר במלון העונות בנתניה.
אני לא אוהבת מלונות ,בשנים האחרונות הבתים שלנו יפים יותר ,מפוארים יותר, נקיים יותר ומשופצים יותר מכל המלונות האלה. אז אני מעדיפה לישון במיטה שלי.
עשיתי טובה שבאתי והופתעתי . מלון טוב. ריצוף שיש יפה. נקי. ריהוט לובי וחדרים יפה. חדרים גדולים. ישנתי בסוויטה בקומה גבוהה,צופה לים. נראה לי שכל החדרים צופים לים. כל לילה ישנתי עם דלת המרפסת פתוחה ושמעתי את הים.
אני לא יודעת אם זה משהו בתכנון הפיזי של המלון, אבל המלון היה מלא ולא הרגשתי את האנשים. מלונות באילת צריכים לבוא ללמוד איך מייצרים חוויה כזאת.
ממול המלון היינו עושים חופשות בדירה של המשפחה. זה היה כשהייתי ילדה. שחזרתי את המסלול שהייתי עושה לחנויות שבככר העצמאות או איך שקוראים לככר הזאת. הדרך נראתה לי ארוכה ולא הבנתי איך הייתי הולכת את הדרך הזאת לבד,כילדה. (בד"כ זה הפוך שבילדות דברים נראים גדולים יותר).
את מלון העונות בנתניה תכנן האדריכל יעקב נטל (כתבתי על בית כנסת שתכנן בבני ברק וגם ערך בויקיפדיה. את עיצוב הפנים עיצבה במקור דורה גד אבל לא נותר לו זכר). שמעתי פעם מד"ר צבי רון, מומחה למצוקי כורכר, שכל שנה הוא שואל את עצמו אם זו העונה האחרונה של המלון הזה. אין כאן רק בדיחה על שם המלון אלא גם חשש שהמצוק חלש והבניין עלול לקרוס אתו. בינתיים זה לא קרה ואני משער שיש פיקוח על הנושא. למרות שבישראל אי אפשר לדעת.
ואני חשבתי שזה שעשיתי ליל סדר בנתניה זה לחיות על הקצה