עדות מקורית לעיצוב מ-1928 של אחד המורים המשפיעים בבאוהאוס, יוהאנס איטן (Johannes Itten), אפשר למצוא בחנות שוקולד בברלין. למרות שחלפו יותר מ-90 שנה ולמרות המלחמה, חנות השוקולד של השוקולטייר אריך האמאן (Erich Hamann) שרדה ונשמרה ללא שינוי. אפילו השוקולדים שמרו על האריזות המקוריות. התצוגה היום עמוסה יותר מזו שתכנן איטן, אבל הכל נותר במקומו כפי שניתן לזהות מהשוואה עם תמונות היסטוריות. ניצב במקומו אפילו השרפרף הקטן בפינה שממתין לקונה עייף.
ועל כך ברשימה זו.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
עסקי השוקולד שייסד אריך האמאן החלו ב-1912 ולאחר שנים אחדות התפרסו על פני רשת של חנויות לממכר השוקולד שייצר. את המפעל קבע מעל לאחת החנויות שלתכנונה הזמין את הצייר והמעצב השוויצרי יוהאנס איטן (1967-1888) שגר באותה תקופה בברלין, לאחר שהפסיק ללמד בבאהאוס. למרות שאיטן הפעיל בית ספר ללימודי אמנות ועיצוב בסמוך לביתו של האמאן, ההיכרות ביניהם החלה בואנזה שבפאתי ברלין, שם עסקו שניהם בספורט ימי באגם הגדול. בעקבות ההיכרות הזמין האמאן את איטן לעצב לו את החנות ברחוב ברנדנבורג 17, שממשיכה לפעול במתכונת זהה קרוב למאה שנה לאחר חנוכתה.
ב-1928 איטן כבר לא לימד בבאוהאוס. את המוסד המפורסם בו הוא הפך לדמות משפיעה עזב איטן כבר ב-1923, לאחר תקופה של ארבע שנים שבהן לימד את הקורס "עיצוב בסיסי". הוא פנה בעיקר לעיצוב דירות או חנויות, וזו למעשה העדות השלימה היחידה ששרדה מעבודותיו. הוא עסק רבות בציור ופיסול ואף נבחר לייצג את שווייץ בביאנלה בונציה ב-1966. לאורך השנים התמיד ועסק בהוראה וכן ייסד וניהל במשך שנים בציריך את מוזיאון ריטברג.
.
.
האמאן ריכז את חייו תחת קורת גג אחת: בקומת הקרקע החנות (שעיצב איטן) ובעורפה המשרדים. בשתי הקומות שמעל הוקם מפעל השוקולד, לו עוצבה חזית המורכבת מחלונות גבוהים ורחבים כדי להחדיר תאורה טבעית ככל הניתן. בשלוש הקומות העליונות נקבעו דירות המשפחה. במקור עבדו במפעל 60 עובדים, אך עם כניסתה של טכנולוגיה חדשה, צומצם מספר העובדים והוא עומד כיום על 12.
מלחמת העולם השנייה חיסלה את העסק והאמאן נפטר שנים ספורות לאחר שהמלחמה הסתיימה. אשתו, אנה, היא זו שלקחה את העסק לידיה והחזירה אותו לחיים כשמרשת החנויות שהפעילה המשפחה, נותרה רק זו ברחוב ברנדנבורג. את דרכה המשיך בנה, ומאז 1994 ממשיך הנכד. המפעל הקטן מייצר מעל ל-60 מוצרים ומתמחה בעיקר בשוקולד מריר. המתכונים המקוריים של אריך האמאן, כמו גם חלק ממכונות הייצור ממשיכים לשמש את הדור השלישי גם היום.
סיבוב בחנות מאפשר לחוות ולהתרשם באופן אסתטי וקולינרי מברלין כמו שהיתה בשנות העשרים והשלושים. השוקולד מעולה.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
★
רשימות נוספות על ברלין:
.
אתר הנצחה לצוענים (דני קרוון)
Unité d'Habitation (לה קורבוזיה)
המוזיאון היהודי (דניאל ליבסקינד)
הגלריה החדשה (לודוויג מיס ון דר רוהה)
אינטרבאו 57 (וולטר גרופיוס, אלוור אלטו ועוד)
מפעל מטפים שהפך לכל דבר (אגון איירמן)
עוד על אינטרבאו 57 (אוסקר נימאייר)
וגם:
המלצות לבאוהאוס בויימאר ובדסאו
מוזאוני הבאוהאוס בויימאר ובדסאו ותערוכה בברלין
★
★
לסיום שיר:
.
★
תגובות
מקסים, תודה!!!