הספרים הם לא מה שמעניין בספריית אוניברסיטת ורשה, אלא הגן הענק, העשיר והמיוחד הוא זה שהופך את בניין הספרייה לאחת מיצירות האדריכלות הראויות לביקור. שיתוף הפעולה הפורה בין צמד האדריכלים מארק בוז'ינסקי וזביגנייב בדובסקי (Marek Budzynski, Zbigniew Badowski) ובין אדריכלית הנוף אירנה באיירסקה (Irena Bajerska) הביא ליצירת שיתוף פעולה הדוק ופורה שמצא את ביטויו בכל פיסה מהבניין. ההצעה שזכתה בתחרות שהתקיימה ב-1993, ייצגה לא רק שפה עיצובית חדשה בפולין, אלא גם את השינוי הפוליטי, החברתי והכלכלי שחוותה המדינה שהיתה תחת שלטון קומוניסטי עד לשנת 1989.
אין פה בניין עם גן על הגג, אלא בניין וגן שמשתלבים זה בזה באופן אחיד, עם קשר הדוק בין פנים לחוץ, בין קשה ורך, חם וקר, מוגבל וחופשי. זה לא גן וזה לא ספרייה אלא יצור חדש. עברו מאז חנוכתו כבר כ-15 שנה, אך מדובר בהישג ראוי לציון שלמיטב היכרותי עם האדריכלות הישראלית אין מתחרה (כמו לדוגמה גגות קריית הממשלה בחיפה או "גן העיר").
ועל כך ברשימה זו.
.
.
שום דבר בחזית הבניין לא מרמז על המתרחש בחלקו האחורי, בתוכו ומעליו. הבניין יושב היטב בין שני עידנים בתולדות האדריכלות; הוא נפתח לציבור ב-1999 וכמה חודשים לאחר מכן התקיים כאן טקס רשמי בהשתתפות האפיפיור ג'ון פול ה-2 שאף בירך את הבניין. הגן נפתח ב-2002.
היה זה בתום עידן השיא של האדריכלות הפוסטמודרנית והכניסה אל עידן אדריכלות הראווה. עיצוב מבואת הכניסה כרחוב עירוני, יש בו משהו מהעתקה והדיסנילנד, אך הוא מקביל לניו אורבניזם שחדר לורשה באיחור של כמה שנים. יש בו את המאפיינים הצורניים והצבעוניים, את החזרה למודעות לערכים העירוניים ויש בו גם התרסה ראוותנית, שככל הנראה עשתה נעים לפולנים החליפו עשר שנים בדיוק קודם לכן את השלטון הקומוניסטי בשלטון דמוקרטי.
.

כמעט ואין רמז לגן בבניין: פינת הבניין הפונה לנהר מסיימת בכיפת זכוכית שעל ראשה מרפסת תצפית שהגישה אליה מהגן המסתתר על הגג
.
במפגש של שני רחובות פותח הבניין פתח צר לכל גובהו ומזמין את הולכי הרגל לחדור אליו. הגוון הירקרק שבחזית מרמז על ברזל שהתחמצן, רמיזה לחומר הבנייה העיקרי במבני חממות. מדפי ספרים ריקים צבועים בסגול מתנשאים לכל גובה הבניין, ממש בכניסה לאותו פתח והם אלה שמרמזים שיש כאן ספרייה, אבל לא רגילה. המדפים ריקים מספרים, כי הספרים פה הם לא הדבר היחיד ואולי גם לא העיקר – אמירה חלוצית באותן שנים, שכיום היא מובנת לכל.
הפתח מוביל לדלתות חשמליות המותירות את הרעש והקור בחוץ אך ממשיכות את הרחוב פנימה. נכנסים לרחוב פנימי המתאפיין בשפת רחוב: ריצוף, עמודי תאורה, לוחות מודעות, צמחייה ובעיקר צמחים מטפסים. את הרחוב הפנימי מקרה גג זכוכית מעוגל וחזיתות של מבנים פונים אליו. מיזוג האוויר יוצר מיקרו אקלים נעים, המנוגד לקור המקפיא שנותר בחוץ. מהרחוב אפשר להיכנס לקפטריה, לחנות הספרים, לאזור מפגש והמתנה, למשרדים או לעלות בכמה מדרגות רחבות אל אולם הספרייה. באופן מפתיע, הכניסה לאולם הספרייה היא רק לבעלי מנוי בתשלום. השומר נתן לנו להיכנס רק שני צעדים ולא יותר מזה. כך יצא, שהביקור בספרייה לא כלל שום ספר.
.
.
.
הרחוב הפנימי דרכו נכנסים לבניין ממשיך וחוצה אותו לכל אורכו. בקצה הוא מוביל את המבקרים אל גן גדול. בשונה מאולם הספרייה, הגן פתוח לציבור והכניסה לכל חלקיו חופשית. לאלה הנכנסים אליו ישר מהרחוב, יש הזדמנות להתרשם מחזית הבניין הכוללת לוחות ענק עליהם מופיעים טקסטים קלאסיים של התרבות האנושית: בלטינית, פולנית, ערבית וגם עברית.
הגן מתחיל במפלס הרחוב ומטפס לאט אל מפלס עליון הממוקם על גג חניון תת-קרקעי. לאחר מכן ממשיך הגן ומטפס אל גג הספרייה, כשלאורך העלייה פרוסה מערכת לוחות סולאריים המשולבים בה מרזבים פתוחים הקולטים את מי הגשמים ומכוונים אותם לתעלות נוי פתוחות. למעשה, הגן משתלב בספרייה, ובחלקים ממנו ניתן להשקיף על הקוראים, לפעמים בגובה שלהם ולפעמים מעל לראשיהם.
מערכות של ניקוז מי גשמים, מקומות מרהיבים, נסתרים ואינטימיים ולעומתם מקומות חשופים, מעברים שקטים, מבטים ותצפיות לרחובות המקיפים את בניין הספרייה ולנהר הויסלה החוצה את ורשה כמה עשרות מטרים בודדים מהבניין והגן, צמחייה עשירה ומגוונת – כל אלה הופכים את הגן המתפרס על שטח של 10 דונם למקום ייחודי בו אין מתקני כושר, גן שעשועים, בית קפה, חנויות או פסלים – אלא רק גן בו אדם יכול ללכת או לשבת, לבד או ביחד, כשחם וגם כשקפוא (בעת הביקור ירד גשם קל והטמפרטורה הגיעה ל-2 מעלות).
.

בפינת הבניין הפונה לצומת העירונית יש פתח המוביל אל הרחוב הפנימי. משמאל חזית עליה מורכבים לוחות גדולים עליהם טקסטים מהתרבות האנושית
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
סרטון שצולם מהאוויר:
.
.
.
סרטון קצר שמצאתי ביוטיוב ומציג את מראות הגן השונים:
.
.
.
.
.
.
.

תעלות פתוחות מזרימות לתעלה את מי הגשמים המנוקזים משטח הגג (משמאל) כשבחלק העליון לוחות סולאריים מכסים עליהם
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

מבט על הרחוב
.
.
.
.

מרפסת התצפית העגולה וברקע נהר הויסלה
.
.

משמאל וילה (Szara Willa) שהוקמה לראשונה ב-1905. במלחמת העולם השנייה נהרס הבניין ובמסגרת בניית הספרייה הוא שוחזר וסופח לצורכי האוניברסיטה.
.
.
.
.
.

טמפו
.
.
.
.
.
.
★
תודה למכון הפולני ולעיריית ורשה
★
רשימות נוספות על ורשה:
.
(1) מגדל חדש שתכנן דניאל ליבסקינד במרכז העיר
(2) תערוכה בבית ספר נטוש ובניין המוזיאון לאמנות בחנות רהיטים
(4) תחנת הרכבת ורשבה פובישלה ומגדל מגורים סמוך
(5) הגג הירוק של ספריית אוניברסיטת ורשה
(7) האנדרטאות משני צידי מוזיאון לתולדות יהודי פולין
(9) מוזיאון לתולדות יהודי פולין
(10) מוזיאון ורשה
★
תגובות
מדהים!
נפלא ומעורר קנאה. תודה.
גם בדלפט יש ספרייה אוניברסיטאית עם גג ירוק, קצת שונה: https://www.google.co.il/maps/uv?hl=en&pb=!1s0x47c5b58d401d6c4b:0x531543fe94141f70!2m5!2m2!1i80!2i80!3m1!2i100!3m1!7e1!4shttps://ssl.panoramio.com/photo/40386003!5stu+delft+library+-+Google+Search&sa=X&ved=0ahUKEwjRx6_JjdvJAhVEDg8KHfPPAfIQoioIcjAQ
זה הבניין הכי יפה שהצגת פה בהרבה זמן. חבל שלא ידעתי עליו כשביקרתי בעיר בזמנו. טוב, אולי עוד יצא לי.
מדהים, נראה שממש שווה לבקר בפולין
תודה רבה, מעניין מאוד!
טרקבאקים
[…] והאדריכל הישראלי מיכאל יעקובסון מיטיב לתאר את המקום בבלוג שלו; הספרים הם לא בהכרח מה שמעניין בספריית אוניברסיטת […]