בזמן שהתרבות שוקעת אין פלא שנזכרים בפנינים מן העבר וגם ביוצרים שנשכחו. בשבוע הבא יתקיימו שני אירועים שאקח בהם חלק – האחד הוא סיור בספרייה הלאומית, השני הוא הרצאה בקיבוץ הזורע לכבוד ספר חדש על האמן רודא ריילינגר.
ביום רביעי 18.8 תהיה זו הזדמנות לבקר במשכנה של הספרייה הלאומית, רגע לפני הסתלקותה לבניין חדש בצמוד לקריית הממשלה. יומיים קודם מכן, ביום שני 16.8, תהיה זו הזדמנות לבקר באחד הקיבוצים העשירים באדריכלות ובאמנות, וגם לשבת בתיאטרון הפתוח שבחזית מוזיאון וילפריד ישראל (פנינת אדריכלות בפני עצמה) וללמוד על אחד האמנים המרתקים שפעלו כאן.
ועל כך ברשימה זו.
.

שני ורביעי
.
(1) ערב לכבוד הספר על רודא ריילינגר
העבודה על הספר המוקדש לרודא ריילינגר (2003-1919) החלה לפני כמה שנים, ורק בתקופת הסגר של הקורונה הצליח הספר להגיע לשלב הגמר ולצאת אל האור. כעת עורך מוזיאון וילפריד ישראל אירוע לכבוד הספר שיתקיים בתיאטרון הפתוח שבחזית המוזיאון, מטרים ספורים מהמקום בו יצר רודא את עבודותיו ולא הרחק ממקום מנוחתו.
הספר שאותו ערכו במשותף ד"ר גליה בר אור ורותם לבנון (שקודם לכן אצרו במשותף תערוכה לרודא במוזיאון), ערך גרפית ועיצב נעם שכטר וערכה את הטקסט ד"ר רוני כוכבי, מכיל ארבעה מאמרים (בעברית ובאנגלית). מאמרים אלה מתמקדים כל אחד בתחום אחר הקשור בדמותו ויצירתו של רודא. בר אור התמקדה ברודא והקיבוץ "בצומת של שינוי". כוכבי שבעצמה היא חברת הזורע, מאירה את תרומתו לחיי התרבות בקיבוץ הזורע. לבנון עוסקת במאמרה במתח ובשיח שבין אמן ובין קהילה כפי שבאו לידי ביטוי אצל רודא. אני בחרתי להאיר את מעורבותו של רודא ביצירת אמנות במרחב הציבורי. כאן בבלוג הופיעו עבודותיו כמו הסגרפיטו שיצר על חזית אולם ספורט בקריית אליעזר בחיפה, ויטראז' ותבליט בטון במועדון ובית הבנים שבקיבוץ גת, עבודת זכוכית בבית התנועה הקיבוצית בתל אביב, חדר הזיכרון בקיבוץ גלעד, תבליט בטון בארכיון יד יערי והמזרקה בגן המלך דוד ברמת גן.
הריכוז והמגוון הגדול ביותר של עבודות שיצר רודא ומשולבות במרחב הציבורי, מצוי בקיבוץ הזורע. במאמר שפרסמתי בספר וגם בהרצאה שהכנתי לקראת האירוע – אתעכב על חלק מהעבודות שיצר בקיבוצו אליו הצטרף ב-1942 ובו פעל וחי עד לפטירתו ב-2003, כמו גם בעבודות נוספות שהבולטת שבהן היא פסל המזרקה בכיכר דניה שבשכונת בית הכרם בירושלים.
האירוע יתקיים ביום שני 16.8 בשעה 19:30, ההשתתפות חופשית והאירוע יועבר גם בזום כאן. את הספר ניתן לרכוש כאן (70 ש"ח).
.

רודא ריילינגר
.

הזמנה לאירוע
.
.

ארכיון יד יערי בגבעת חביבה, אדריכל חיליק ערד (ארכיון יד יערי)
.

חדר הזיכרון ב"יד לבנים" בכפר סבא
.

בתערוכה "העולם הוא כאן" שהתקיימה ב-2018 במוזיאון וילפריד ישראל והוקדשה ליצירתו של רודא (אוצרות "דר גליה בר אור ורותם לבנון)
.

בתערוכה: דגם של פסל המזרקה "האוניה" שהוקם בכיכר דניה שבירושלים
.

רודא בעבודה על פסל בדנמרק, 1977
.
.
(2) בספרייה הלאומית
במסגרת פסטיבל דוקו-טקסט שמתקיים במהלך שבוע הבא בספרייה הלאומית (קמפוס גבעת רם, ירושלים), לבד מהקרנת סרטים יתקיימו גם ארבעה סיורים מיוחדים בספרייה – שני סיורים יתקיימו בעקבות אוספיהם של חנה סנש ועמוס עוז, סיור אחד יפנה אל אחורי הקלעים של הספרייה והסיור הרביעי שאותו אני אדריך, הוא מעין סיור פרידה ממשכנה של הספרייה הלאומית בגבעת רם.
הבניין החדש שנבנה לספרייה כמה מאות מטרים ממיקומה הנוכחי, תוכנן במשרד שוויצרי ותיק ושבע, בעוד שהבניין הנוכחי השוכן בתחומי קמפוס האוניברסיטה העברית תוכנן בידי קבוצה של אדריכלים צעירים ורעבים לעשייה, תל אביבים וקיבוצניק אחד – זיוה ארמוני וחנן הברון (הוא הקיבוצניק), שולמית ומיכאל נדלר עם אמנון אלכסנדרוני, שמעון פובזנר ואברהם יסקי.
הסיור יתקיים ביום רביעי 18.8 בשעה 18:00. יש להירשם מראש (20 ש"ח) כאן.
.

בהשראת וילה
.

פינה מרחפת
.

חיפוי
.

חלון הזכוכית הצבעונית שיצר מרדכי ארדון בוצע בניגוד לעמדת האדריכלים
.

מדרגות
.

אולם עיון
★
שיר לסיום:
.
★
תגובות
האם הארוע בספריה הלאומית, ב-18 החודש, יתקיים גם בזום?
לא