במשך כעשר שנים פעלה בלבו של מושב כפר מרדכי, מדרום ליבנה, בריכת שחייה ששימשה את תושבי האזור. היא הוקמה בנקודה הגבוהה, תחילה לצורך השקית השדות ובסוף שנות ה-50 או ה-60 היא עוצבה כמו בריכת שחייה ולצדה הוקמו המתקנים הנדרשים לצורך פעילות שוטפת של קבלת קהל. יש כאן בריכת שחייה עם חלק רדוד וחלק עמוק, בריכת פעוטות, טריבונות ומבנים למלתחות, משאבות ומזנון.
כבר ארבעים שנה שהמתחם כולו נשכח ועזוב בין עצים ושיחים. לפני כמה שנים ראיתי תמונות של הבריכה, חיפשתי אבל לא מצאתי והפעם בעזרתו של שרון הגעתי סופסוף אל היעד.
ועל כך ברשימה זו.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
הריחוק וההסתרה של הבריכה והעובדה שהיא ידועה רק למעטים, שמרה עליה לאורך כל השנים. שרון רז צילם אותה בעבר וגם באינסטגרם היא צצה פעם או פעמיים ונראה שלא הרבה השתנה בה לאורך השנים. זה לא אומר שמחר בבוקר אפשר לחזור ולמלא אותה במים ולהפעיל אותה כאילו לא חלפו ארבעים שנה מאז שהיא הפסיקה את פעילותה. אריחי החרסינה בחלק ממנה פורקו, בדפנות התפרקו לוחות הסף וסביר להניח שכל מערכת הניקוז שלה סתומה לגמרי. היא גם לא עומדת בתקנים העכשוויים של בריכת שחייה. למטה נותרו חדרי המשאבות, המלתחות והמזנון. הם לעומתה הבריכה מגודרים והגישה אליהם חסומה.
לפי שרון בינוביץ שמתמחה בבריכות שחייה וגדל בסביבה, הבריכה הוקמה ב-1968 ופעלה בסך הכל עשר שנים. היא שימשה כאמור במקור כבריכת השקיה ולכן לא הותקנו בה מערכות סינון של המים, מה שהוביל לדלקות אוזניים כמעט לכל מי שנכנס אליה. מבנה הבריכה פשוט ובסיסי, אך המייחד אותה הוא המיקום בראש הגבעה שנותרה כמו שהיתה. לא שפכו פה בטון ואספלט, לא יצרו מדשאות וקירות תומכים, אלא הותירו את הסביבה במצבה המקורי עם כל העצים היפים שעוטפים אותה. סביר להניח שריבוי הצמחייה הקרובה לבריכה, גרמה לנשירת עלים לתוכה בזמן שהיתה מלאה, ולסתימת מערכת הניקוז כשהתרוקנה. אך היתרון הזה שווה את כל ההתעסקות בניקיון, כי איפה יש לכם כזו בריכה כיום?
ב-1978 נפתחה בריכת שחייה חדשה במושב עשרת הסמוך, והפעילות כולה הועתקה למקום החדש שמופעל בידי המועצה ופעיל עד היום. לעומתה, הבריכה שבראש הגבעה נסגרה ונשכחה.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
לפני שלושה חודשים הסתובב כאן הצלם עומר געש (37). הוא צילם את הבריכה במסגרת סדרת עבודות שהוא עורך כבר שנים, ובהן הוא מפגיש בין מקומות נטושים ובין גופות. הוא צילם כבר בין השאר במפקדה הנטושה בגולן, במפעל התרופות הלא גמור בבית שאן, במפעל הג'ריקנים הבריטי הנטוש ליד כפר טרומן ובמבצר במושב הבונים. לאחרונה צילם למשל למרגלות המצדה. כאן בכפר מרדכי הוא צילם בין השאר בבריכת הפעוטות את קבוצת הדוגמנים בתנוחה ספירלית. בכך הוא התייחס למבנה הבריכה העגול וגם לעבודת הוידאו של סיגלית לנדאו DeadSee מ-2005.
געש למד במגמת אדריכלות בתיכון אורט השומרון שבבנימינה (שתכנן האדריכל סלו הרשמן וטרם בקרתי בו). הוא בוגר בצלאל ועוסק בעיצוב גרפי באופן עצמאי. בעוד שבועיים יעזוב ללונדון לצורך לימודים לתואר שני. בינתיים אפשר להתרשם משאר העבודות שיצר באתר שלו.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
★
שיר לסיום:
.
★
תגובות
לא הצלחת להשיג תמונות שלה כשהייתה פעילה?
במקרה הזה לא ידעתי אפילו אל מי לפנות
פוסט מרגש . הכתיבה והצילומים שלך כרגיל מעוררי השראה. אפשר להרגיש כאילו אנחנו בבריכה בשנות השבעים כשמסביב העצים . חבל שאין תמונה שלה מהתקופה שהייתה פעילה
תודה נטע!
ש××× ×¨×
×××× ××¢××××× ×ת××ת ××××× ×©××
××ר××,
××ר' ×× ××××
dov@acsarc.co.il
התגובה שלך הגיעה בג'יבריש…
ראה בקישור – (דקה 35)
ראה בקישור (דקה 35+)-
הי לא יודעת למה התגובה בג'יבריש, התחברתי דרך גוגל. כתבתי שהכתיבה שלך והתמונות מאוד מעוררים השראה ושהפוסט מרגש, רק שחבל שאין תמונה של הבריכה בפעילותה נטע פלג עיתונאית ב ידיעות חיפה וכתבת הבלוג חשיפה לצפון 050-5623633, 077-9527339
בתאריך יום ד׳, 5 באוג׳ 2020 ב-20:04 מאת חלון אחורי :
> אורי commented: "ראה בקישור (דקה 35+)- > https://www.youtube.com/watch?v=V1WT29iEIdI&t=54s" >
נהדר, יופי של פוסט, והסרטון של מחזור כ׳ בית ספר גדרות נותן הצצה לבריכה בימי הזוהר
ומכניס עוד רבדים חוויתיים לסיפור המקום. תודה 🙂
שמי תהילה פרץ לשעבר אורי וגרתי קרוב מאוד לברכה יש לי תמונות ממנה ואני בטוחה שלעוד הרבה משפחות ישנם תמונות