סיבוב במתחם המגורים המדורג בנצרת עילית

שתי זירות עיקריות לניסויים באדריכלות עמדו לרשות אדריכלי ישראל באמצע המאה הקודמת. האחת בבאר שבע והשנייה בנצרת עילית. שתיהן היו מספיק מרוחקות מהמרכז אך לא יותר מידי. משרד השיכון התיר וכנראה גם עודד כאן אדריכלים לאמץ גישות תכנון חלופיות לאלה שהיו מקובלות בשעתו, וטובי האדריכלים נענו להזדמנות. ניתן גם היום להתרשם מההעזה של המתכננים ושל מקבלי ההחלטות, ובעיקר להצטער שכיום התכנון הוא כל כך צפוי ומקובע.

במתחם המגורים בשכונה הדרומית של נצרת עילית תכנן האדריכל קרול קרישן מבנה מגורים מיוחד לזמנו ולמקומו שבנייתו הושלמה ב-1972. הוא תכנן מבנה קופסתי שנראה מכיוון הרחוב טיפוסי לשיכונים, גם אם במבט שני מתברר שהוא לא סטנדרטי. כשפונים לשבילים הצרים שבין בניין לבניין, מתגלה כי כל בניין ממשיך ומתפתח לאגף מדורג הפונה אל הנוף ומנצל את המדרון הטבעי והחד.

ועל כך ברשימה זו.

.

מדרגות לגן עדן

.

רחוב הגפן: דופן אחת היא קיר תמך ודופן שנייה מורכבת ממבנים חזרתיים שנראים בלבט ראשון טיפוסיים לזמנם ורק כשפונים לשביל הצרים שביניהם מגלים את ייחודם

.

מכיוון הרחוב נראה הבניין כגוש קופסתי מעוצב יותר מהשיכון הטיפוסי

.

חזיתות המבנה שטוחות למעט חדר המדרגות הבולט מקו החזית באמצעות פס בטון חשוף

.

חדר המדרגות בולט מקו החזית ובשני דפנותיו פתחי חלונות אופקיים ההופכים אותו למרכיב פיסולי

.

כאן למישהו נמאס מהחומרים החשופים (בטון ולבני סיליקט) והוחלט לצבוע הכל בלבן

.

דפנות הצד של המבנים אטומות, אך במהלך השנים היו דיירים שבחרו לפרוץ אותם

.

חדר המדרגות הבולט

.

עמוד בטון

.

קרשי העץ שהרכיבו את תבניות היציקה הותירו את חותמם

.

החלונות הם לא סטנדרטיים אלא הם רחבים במיוחד

.

הכניסה

.

בכניסה

.

תיבות הדואר: אין שמות ודואר לא מחולק כאן

.

שתי דירות בקומה

.

אור

.

.

החומריות של הבניינים מורכבת מבטון ולבני סיליקט. היא חלק בלתי נפרד מהשפה של הסגנון הברוטליסטי, לו משתייך הבניין, כמו גם לבנייני המגורים הניסיוניים שנבנו באותם עשורים. התוצאה היא בלוק חזרתי שיוצר סדרה של מבנים המלווה את רחוב הגפן התוחם את המבנים ממזרח ואתו הם לא יוצרים יחסי גומלין. זה היה אחד החסרונות המשמעותיים של גישת התכנון בשעתו.

הנוכחות של הבניינים היא כפולה ושונה. מכיוון רחוב הגפן שבמזרח הבניינים מאורגנים כמונוליטים במרווחים שווים. הם אינם דו-ממדיים הודות לעיצוב חדר המדרגות כגוש בולט מקו החזית, לו העניק האדריכל ממד פיסולי. ממד זה התקבל באמצעות השימוש בבטון חשוף, בו הוא הותיר האדריכל את סימני הקרשים שהרכיבו את תבניות היציקה של הבטון. לעומת חדר המדרגות האנכי, מודגשים קווים אופקיים באמצעות פתחי החלונות הן של הדירות והן של חדר המדרגות.

מכיוון דרך העמק שבמערב מורכבים הבניינים מאותם גושים מונוליתיים המתנשאים מעל לאגף מדורג. במקור היו שני האגפים הרבה יותר פלסטיים ופחות דו-ממדיים, היות ובחזיתותיהם שולבו מרפסות שקועות. אלה נאטמו מזמן וניתן לגלות אותם רק בתמונה שצולמה זמן לא רב לאחר הבנייה, למרות שגם בה כבר נראה שהדיירים הזדרזו לסגור את המרפסות בתריסי פלסטיק.

בשונה מסביבות מגורים אחרות בעיר, הסביבה הזו עברה מעט שינויים יחסית והיא מתוחזקת היטב ואפילו יותר מסביבות אחרות שבקרתי בהן. נכנסתי לכל חדרי המדרגות. הם כולם היו פתוחים ומשמח היה לגלות שהם היו מצוחצחים. נראה שהדיירים שומרים, מטפחים ומכבדים את המקום בו הם חיים.

.

האדריכל קרול קרישן נולד ב-1907 בבוקרשט ובה גם קיבל את הכשרתו המקצועית כאדריכל. במשך קרוב ל-25 שנה עבד ב"מכון התכנון" הממשלתי בעירו, שם התמחה בעיקר במבני מגורים. במסגרת זו השתתף בין השאר בתכנון "בית העיתונות החופשית" שנבנה על פי הדגם שכמוהו נבנה גם בוורשא "ארמון התרבות והמדע" עליו כתבתי כאן.

ב-1963 היגר עם משפחתו לישראל והתיישב בנצרת עילית, בה גם קיבל במשרד השיכון את תפקיד מתכנן מחוז הגליל (כיום מחוז צפון). במשך עשר שנים שימש בתפקיד כשבין השאר קיבל על עצמו לתכנן את פרויקט המגורים בשכונה הדרומית בנצרת עילית שנסקר כאן וגם נבנה בשינויים בצפת. נוסף עליהם תכנן בעיר בתי מגורים המצויים בהמשך השכונה וכן את בניין הספרייה הסמוך לבית הכנסת המרכזי שתכנן האדריכל נחום זולוטוב. את מומחיותו בתכנון מגורים המשיך ויישם בפיתוח טיפוסי מגורים שמשרד השיכון יישם ביישובים רבים אחרים.

עם פרישתו ממשרד השיכון ב-1973, פתח משרד עצמאי בחיפה. בין השאר תכנן בשכונה המזרחית של עכו בית ספר יסודי, במגדל העמק את בנייני ישיבת "מגדל אור" של הרב יצחק דוד גרוסמן וכן את המתנ"ס המרכזי. הוא ניפטר בחיפה ב-1983.

.

אדריכל קרול קרישן (באדיבות המשפחה)

.

תחילת שנות השבעים: המרפסות עדיין פתוחות (מתוך "ישראל בונה 1977" בהוצאת משרד השיכון)

.

1979: הבניינים מכיוון מזרח (צילום: חנניה הרמן, לע"מ)

.

המתחם מורכב משתי שורות בניינים כשביניהן רחבה מישורית שנועדה לחנייה ולחצר ציבורית

.

שני חלקי הבניין (הקופסתי והמדורג) רציפים אך אין מעבר בתוכם אלא כל גוש לעצמו

.

4 קומות בגוש הקופסתי ו-4 קומות בגוש המדורג

.

משהו כאן התחכם ובנה מרפסות

.

יותר מוזר מהדמיון 6

.

בין בניין לבניין יש שביל

.

במרכזו של השביל מדרגות המקשרות בין המפלסים וגם אל הדירות שבמדורגים

.

מדרגות. אין מעלית

.

מבט ממרומי המדרגות

.

לכל אחת מהדירות באגף המדורג יש חצר בחזית הפונה למדרגות ודרכה נכנסים לדירה

המדורגים הוקמו כמעט ללא חציבה בקרקע אלא הונחו על המדרון

.

כל דייר עיצב וסידר באופן שונה את הכניסה לדירה מכיוון המדרגות

.

חזיתות הצד היו במקור אטומות אך הן נפרצו בידי הדיירים

.

תודה לאדריכלים זאב דרוקמן ואנדרי קרישן

רשימות ומאמרים נוספים על נצרת עילית:

סככת תחנת אוטובוס

הקסבה (אברהם ונטורה)

בית הכנסת המרכזי (נחום זולוטוב)

מרכז הספורט (נחום זולטוב / V5)

מרכז המזון (מיקלה סימאונה)

בית הבראה ע"ש שפירנצק (רכטר,זרחי, רכטר)

שיר לסיום:

.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • הצופה  ביום 22/12/2018 בשעה 18:06

    מעניין. תכניות היו מוסיפות.

  • אמיר ג  ביום 23/12/2018 בשעה 11:36

    צודקים שפרצו. חזית אטומה זה אטימות אדריכלית

  • הצופה  ביום 23/12/2018 בשעה 12:47

    שלום
    אתה משיב – "אתה למגרי (לגמרי) צודק. כשתמצא אותן – תשלח ואשלב במאמר"

    זו תשובה שחצנית, מתנשאת ולא עניינית.
    וחבל.
    מותר לצפות ממי שמתיימר לנהל אתר תכנוני -מקצועי שיאתר תכניות, ויציג תמונה ברורה ומלאה של האתר. .
    נכון. צריך לטרוח מעט יותר מאשר לבקר ולצלם. אולי במשפחה, שמהם התקבל צילום האדריכל, אולי בעירייה , אולי במשרד השיכון . (אז "אגף השיכון " במשרד העבודה) .
    בברכה
    הצופה.

  • הצופה  ביום 23/12/2018 בשעה 14:58

    זו תשובה שחצנית, מתנשאת ולא עניינית.
    וחבל.

  • amitaisandy  ביום 23/12/2018 בשעה 22:36

    אני עם אמיר. איזה אדריכל רשע מונע מהדיירים כיוון אוויר ואור ללא צורך?
    אדריכל ששכח שהוא עובד עבור בני אדם, ולא בפיסול בבטון באבן.
    כמו יותר מדי אדריכלים ומתכננים.

  • Haim Guy  ביום 24/12/2018 בשעה 12:23

    במבוא פלי"ם בשכונת צמרת הבירה בירושלים יש בניינים דומים למדי למדורגים הללו. מעניין אם אותו אדריכל תכנן את שניהם.

  • יועץ למשהו  ביום 24/12/2018 בשעה 13:28

    ביקרתי שם כמה פעמים (בית של חברים):
    בתים חשוכים,לא נגישים בעליל,מתוחזקים היטב?? מקווה שנכתב בציניות.
    אין שום קשר לרחוב התחתון. מרחם על הילד/דה שצריך להסתובב שם עם רדת החשיכה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d בלוגרים אהבו את זה: