סיבוב בקניון מגה אור החדש והראשון באריאל

רק לפני חמש שנים הבטיח רמי לוי שיפתח תוך שנתיים ששה קניונים. הקניון במבשרת שכתבתי עליו כאן נפתח במועדו ובעקבותיו נשלחו אנשים למעצר. לאחרונה נפתח הקניון באריאל, הראשון בהתנחלויות בשומרון. הקניון שוכן על מגרש של 32 דונם כשחלקו הגדול משמש לחניון. הוא ממוקם בין אזור המלאכה הוותיק ובין הכביש ההיקפי – זה שמקשר בין הכניסה ליישוב שבמערב ובין הקמפוס האקדמי המכונה אוניברסיטת אריאל השוכן במזרח. את הקניון תכנננו במשותף האדריכלים ערן זילברמן ואלכס פריאון. פריאון מתמחה בתכנון סופרמרקטים וזילברמן במרכזים מסחרים ומבני חינוך שעל שניים מהם בכפר סבא כתבתי באקסנט.

שיחה עם האדריכל חושפת את הרעיונות והשיקולים שבבסיס התכנון, החל מפריסת המבנה במגרש ועד לפרטי הגימור הקטנים. המאפיין המרכזי של הקניון הוא בגנריות שלו. לא מדובר בקניון ייחודי או כזה שמנסה לחדש בתחום, אלא במרכז מסחרי שכמוהו תמצאו גם בערים אחרות – חדרה או בית שמש. האדריכלים והיזמים שונים אבל רמת ההעזה זהה. אפילו בהיבט המסחרי אין הפתעות: בקצה האחד סניף גדול של רמי לוי שיווק השקמה. אחריו מאורגנים בשורה ישרה סניפים של רשתות כמו רנואר, צומת ספרים, ללין, אופטיקה הלפרין, קפה גרג ובקצה השני מגדל משרדים ובו בין השאר מרפאות שירותי בריאות כללית. ובכל זאת המקום מעורר עניין, כי בכל זאת מדובר בקניון ראשון בהתנחלויות.

ועל כך ברשימה זו.

.

אספקלריה

.

שלושה גופים מרכיבים את הקניון: חלק אופקי נמוך במרכז, חלק דו קומתי במערב ומגדל קובייתי במזרח

.

קוביה אטומה בה הפתחים מעוצבים כמסכים שחורים בקונטרסט ללבן, רק השילוט של החנויות מכניס צבעוניות חריגה ובולטת

.

הקוביה במבט מהחניון שמעל אגף החנויות שבמרכז

.

רק במבט מקרוב מתגלה שהמסכים השחורים הם פתחי חלונות אותם ניתן לפתוח

.

הבניין טרם אוכלס אבל שירותי בריאות כללית יכנסו לכאן בקרוב

.

שילוט

.

קפה גרג

.

.

שיחה עם האדריכל

מ"י: המרכז המסחרי הזה נטול העזה, כך זה צריך להיות?

ע"ז: זה מרכז מסחרי by the book. אין פה טוויסטים בעלילה, אין תעוזה אדריכלית אלא הכל מתוכנן מתוך מחשבה ליצור מבנה פשוט ונקי. בשונה מקניונים בערים צפופות, הסביבה שבה נמצא המרכז הזה היא כזו שלא דורשת מרפקנות.

מ"י: איך קבלת את העבודה?

ערן זילברמן: הפרויקט הוא שותפות בין רמי לוי ומגה אור. רמי הביא אתו את האדריכל אלכס פריאון שמלווה אותו שנים ומתכנן עבורו את החנויות. מגה אור הביאו אותי. ב-2015 קבלתי את הפרויקט.

מ"י: אני מכיר אותך בתור מתכנן של מוסדות חינוך, מה הניסיון שהבאת בתחום המסחרי?

ע"ז: כאדריכל עצמאי זה הפרויקט המסחרי הראשון שביצעתי. אבל עד לא מזמן עבדתי אצל אמיר מן בתפקיד ראש מדור מסחר ומשרדים ובמסגרת זו תכננתי מרכז מסחרי של ביג ביהוד, מרכז מסחרי בשכונת פארק רייספלד בקריית אונו, מרכז מסחרי בשכונת אם המושבות, מרכז מסחרי בפארק התעשייה בקיסריה ואת מיקס חדרה (עליו כתבתי כאן, וזו אגב אחת הרשימות הכי נצפות בבלוג, מ"י).

מ"י: מה היו עקרונות התכנון?

ע"ז: העיקרון המרכזי היה פשטות מבנית. הוא מורכב משלושה חלקים: (1) Big Box – במרכז מבנה מלבני מוארך שבקומת הקרקע יש מסחר במודולים גדולים שמותאם לנוסעי מכוניות. חונים וקונים. (2) Life Style – החלק המערבי בפרויקט הוא דו-קומתי כשבקומת הקרקע הסניף של רמי לוי ומעליו שדרה מסחרית כמו מדרחוב ובו חנויות קטנות במודולים קטנים. (3) מבנה משרדים – הוא החלק השלישי שנמצא באזור המזרחי של הפרויקט. הכוונה היתה לייצר דינמיקה בין כל המבקרים מבלי שיפריעו אחד לשני, אלה שבאים לקנות ואלה שבאים לעבוד. חלוקת המסות תוכננה באופן שמזכיר משיכת מכחול – יש קו אחד שתופר את כל שלושת החלקים, הוא מתחיל בחלק המערבי ומסתיים במגדל.

.

משיכת מכחול: רישום שיצר האדריכל ערן זילברמן

.

.

מ"י: למה החלוקה לשלושה חלקים? למה לא לפרק את המסה ליותר חלקים ואזורים, או ההפך ליצור גוש אחד קופסתי ועוד יותר פשוט ובסיסי?

ע"ז: אם עושים שדרה מסחרית ארוכה מידי אז יש סכנה שהקונה לא ילך לקצה. לכן מיקמנו את הסניף של רמי לוי בקצה השדרה. מאותה סיבה ערכנו את החלוקה ויצרנו צומת בין החלק התחתון ובין השדרה המסחרית העליונה. צומת שבה המסחר נסוג ונוצרת רחבת התכנסות, בה יש מדרגות נעות שמעלות אל השדרה ולמעלה מגיעים לפיאצה עם מרפסת שדרכה ממוסגר המבט אל נוף בראשית כזה שעוטף את אריאל. באזור הזה אפשר לפנות שמאלה לשדרה האינטימית או להמשיך ימינה לחניון העליון שבקצה השני שלו נמצאת הכניסה למגדל המשרדים.

מ"י: עורף הבניין פונה למצוק שחצבתם בסלע, והתוצאה היא מוזרה ביחס לחזית הראשית הסואנת.

ע"ז: ההתייחסות לאזור הזה היתה כמו אל נקיק. הוצאנו לחזית הזו את כל מערכת המילוט כדי להימנע מקטיעת המסחר. כך הצלחנו ליצור מסדרון פתוח שלא דורש אחזקה וגם יש הפרדה בין הבניין ובין המצוק שנחפר לעומק של תשעה מטרים.

מ"י: חומרי הגמר ניטרליים למדי, אולי יותר מידי?

ע"ז: מבנה מסחר צריך קודם כל לשרת את המסחר ולתת כבוד ללוגו, ולא לשרת אגו אדריכלי. לכן הוא כל כך פשוט וחסר את הגחמות התלת-ממדיות. הבניין מחופה בלוחות אלומיניום לבנים אנכיים עם טקסטורה של הזזות או הזחות. יש כאן שמירה על מבנה מינימליסטי, פשוט אך עדיין יוצא דופן בנראות שלו. בניין המשרדים הוא קופסת זכוכית, כל החזיתות הן קירות מסך זכוכית. חלקו לבן וחלקו כהה מה שיוצר מראה משחקי, שובב ונמנע מחלונות סרט משעממים.

מ"י: מה המקום של פיתוח הנוף בסוג כזה של פרויקט?

ע"ז: את אדריכלות הנוף עשיתי עם אדריכלית הנוף רותי ארני, אבל למקומות כאלה הדגש הוא לא על הנוף אלא האפשרות להגיע עם העגלה עד לרכב. הנוף הוא שולי, ועבודת הנוף שנעשתה מעוצבת באופן שלא מפריע למסחר.

מ"י: האם נדרשת לתכנן אלמנטים שמתאימים לסביבה, לאוכלוסיית המתנחלים או הסטודנטים שמשתמשים במרכז?

ע"ז: בניגוד לתכנון בתי ספר שאותם מתכננים באופן שיתאים לאוכלוסיה, למקום ולאתר, המרכז המסחרי הוא בעיקרון מבנה גנרי שאמור להיות גמיש ולהתאים לכל סיטואציה. לא סתם מבנים כאלה הם שטוחים, כי מסחר מיטבי פועל כשהוא שטוח ואין לו צביון מיוחד אלא הוא מרכז מסחרי כפשוטו.

מ"י: האם יש אלמנטים שחסרים לך כאדריכל בפרויקט הזה, כאלה שהיזמים עצרו אותך או לא בוצעו מסיבות אחרות?

ע"ז: בגלל אילוצים יזמיים בבניין המשרדים היה יכול להיות קנה מידה יותר אנושי, משהו כמו מרפסות. בסופו של דבר הוא קופסה קצת אוטיסטית ללא התייחסות החוצה.

.

הקהל 01

.

הקהל 02

.

האגף המערבי הוא דו-קומתי שאת רוב שטח קומתה קרקע תופס סניף של רמי לוי

.

את צבעי הלבן והשחור מגוונים גווני חום חמים, מדרגות נעות מקשרות לשדרת חנויות עליונה.

.

מגה אור אריאל: עלו אל חווית הקניות החדשה באריאל!

.

מבט מלמעלה: יש חנון בחזית ויש גם חניון על הגג

.

אספלט

.

.

בקומה העליונה שדרת חנויות: רוב הכיתובים מעל פתחי החנויות הם באנגלית

.

בקצה השדרה מציץ המגדל

.

נוף מהקומה העליונה. משקיף על עמדת הפילבוקס הצבאית בפסגת הגבעה שמסתירה את העיירה הפלסטינית סלפית

.

ללין

.

רנואר

.

togo

.

עורף הקניון

.

.

האדריכלות באריאל מעוררת עניין כמו הקניון. המשכתי לסיבוב בשכונות החדשות שבמזרח היישוב:

.

שכונה חדשה באריאל

.

כאן לא חסרה קרקע ובונים צמודי קרקע

.

בתים למעלה חנייה למטה

.

חיים פאר

.

מול נוף חלומי

שיר לסיום:

.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d בלוגרים אהבו את זה: