סיבוב במוזיאון קונפלואנס בליון בתכנון קופ הימלבלאו

התרגשתי לבקר בפעם הראשונה בפרויקט של משרד האדריכלים האוסטרי Coop Himmelb(l)au. התערוכות במוזיאון קונפלואנס (Musée des Confluences) עוסקות בטבע, במדע ובאנתרופולוגיה והוא שוכן במרכז העיר ליון שבצרפת. השנה מציין משרד האדריכלים המפורסם חמישים שנה להקמתו והמוזיאון בליון שנחנך ב-2014 הוא עבודתם הגדולה והמשמעותית האחרונה לעת עתה באירופה. לאחרונה השלים המשרד את משרדי הבנק המרכזי האירופי בפרנקפורט ובשנזן שבסין השלימו מוזיאון לאמנות עכשווית שמתוכנן בגישה דומה.

המראה העתידני של המוזיאון הוא תוצאה ישירה של אפקט בילבאו. צורתו מדמה בעל חיים של מתכת, בטון וזכוכית שנראה כמו מהלך על הקרקע ומתבונן מקצה היבשת על מפגש הנהרות סון ורון המתאחדים וזורמים ממנו והלאה עד לים התיכון. כשמתכננים ככה אז אין פלא שהפרויקט הופך לנקודת ציון בולטת בעיר.

ועל כך ברשימה זו.

.

העיר באפור

.

נראה כמו בעל חיים ענק שמתבונן בנוף

.

את פיתוח הנוף שלמרגלות הבניין עיצבו האדריכלים

.

שמו מעקה כדי למנוע טיפוס

.

המתכת, הזכוכית והבטון משתלבת נהדר עם הגינון המהונדס

.

הגביש

.

הבניין מוריד רגל עדינה בקצה שהופכת למוקד משיכה לצועדים מתחתיו

.

הנהרות נפגשים בקצה הגן שלמרגלות הבניין

.

מתחת לבניין יש מגוון של מקומות התבוננות אך לא מקומות שהייה למעט זה שמורכב מטריבונות בטון ועליו משקיפה מסעדת המוזיאון המתהדרת בשני כוכבי מישלן

.

.

(1) הבניין

מופת של פרטי בניין וטכנולוגיה המייצג באופן מיטבי את התכנון בעזרת מחשב. הביקור בבניין מעניק חווית תצפית על הסביבה הדינמית המקיפה אותו. אך הרעש הויזואלי של מעברים מיותרים שחוצים את אולם המבואה הגבוה שבמרכזו שפופרת זכוכית ענקית, לא באמת יוצר חוויית ביקור אדריכלית שמותירה חותם.

מפגן של ראווה שנועד בעיקר למשוך את תשומת הלב מבחוץ, כי בפנים העסק פחות מלהיב. באזור אולמות התצוגה הביקור הוא לגמרי שגרתי. בגג הבניין יש קפטריה שנחמד לשבת בה ולהשקיף החוצה אל הנוף העירוני. בקומת הקרקע יש מסעדה עם שני כוכבי מישלן. התערוכות המוצגות בבניין עוסקות במגוון של נושאים, וכך למשל מציגה כעת תערוכה על יצירתו של אמן הקומיקס האיטלקי הוגו פרט (Hugo Pratt). יש כמובן גם אולם שלם של פוחלצים ושלדים. לא התלהבתי מהתערוכות שהן כולן על טהרת הצרפתית.

הקמתו של המוזיאון היתה הסנונית הראשונה בפיתוח האזור שהיה עד לפני שנים אחדות אזור תעשייתי ולוגיסטי. כיום רוב האזור הושטח, על חלקו הוקמו מבני משרדים חדשים, מרכז קניות וגם מגורים. חלק גדול מהאזור עדיין ממתין לדחפורים שיבנו עליו בניינים חדשים. המוזיאון הוא ללא ספק המבנה הבולט באזור. בסביבתו יש כבר תחרות למשוך תשומת לב, כך למשל הקוביה הכתומה בתכנון משרד האדריכלים Jakob + Macfarlane שנבנתה בגדה השנייה, או הבלוק שתכנן בסמוך משרד MVRDV עם פיתוח נוף של WEST8, אך הם לא ממש מצליחים להתחרות במוזיאון.

.

(2) עלויות

תג המחיר של הפרויקט ששטחו הבנוי הנו 46 אלף מ"ר, הגיע ל-300 מיליון יורו, פי 2 מהתקציב המקורי שהועמד לרשות הפרויקט. השוואה מתבקשת עם האגף החדש במוזיאון תל אביב בתכנון האדריכל פרסטון סקוט כהן: עלות הקמתו הגיעה ל-50 מיליון דולר ושטחו דומה למוזיאון בליון והנו 20 אלף מ"ר.

.

הענן

.

.

(3) הסברי האדריכלים

לטענת האדריכלים (שזכו בתחרות ב-2001) הבניין שתכננו אינו מייצג את מקדש המוזות של האליטות כפי שבעבר כינו את המוזיאונים, אלא הוא "שער ציבורי לידע של זמננו". אמירות חלולות כאלה הן חסרות גבול ואומה וכמוהן שמעתי כבר יותר מידי פעמים מאדריכלים מקומיים. רם כרמי היה אלוף ואפילו הצליח לשכנע. אבל כנראה שכדי לעשות דברים גדולים צריך גם להגיד שטויות גדולות.

שני גופים עיקריים שמחוברים זה לזה מרכיבים את המוזיאון לפי האדריכלים, אחד רך ושני קשה: (1) "הגביש" מכיל את אולם המבואה, חנות והמעברים האנכיים. הוא מורכב מלוחות זכוכית המחדירים אור טבעי לאולם הגדול. (2) "הענן" מכיל בעיקר עשרה אולמות תצוגה אטומים ואגף משרדים. הוא מורכב משלד בטון הנשען על 14 עמודים ומחופה בלוחות אלומיניום הניצבים בזויות שונות ומשונות. חלק נוסף בבניין הוא הבסיס שמורכב כולו מבטון חשוף ומכיל את מרכז הכנסים ומחסני המוזיאון. החלק הרביעי בפרויקט הוא הגן המתפרס על פני 25 דונם ומצוי בעיקר מדרום למוזיאון ופתוח לציבור ללא גידור או קשר למוזיאון.

שורה תחתונה: התערוכות לא היו מלהיבות וגם לא חידשו. הדרכה אולי היתה פותרת חלק מהאכזבה אבל גם התצוגה היתה משמימה. האדריכלות מרשימה ולכן מי שמתעניין ייהנה מביקור של שעתיים.

.

תכנית סביבה (מקור: Coop Himmelb(l)au)

.

חזית (מקור: Coop Himmelb(l)au)

.

חתך (מקור: Coop Himmelb(l)au)

.

מרכיבי חזיתות הענן (מקור: Coop Himmelb(l)au)

.

משפך הזכוכית באולם המבואה בגביש (מקור: Coop Himmelb(l)au)

.

בשונה מהגביש שצומח מהבסיס, הענן מרחף ומתחתיו רחבה גדולה עם ברכות נוי

.

מקום לא נעים לשהייה

.

הכניסה למוזיאון היא דרך אולם מבואה גבוה ורחב של פלדה וזכוכית שמואר כולו באור טבעי

.

וממנו עולים אל התערוכות שבקומות העליונות

.

במרכז אולם המבואה שפופרת זכוכית

.

סביבה עובר גשרון מעבר שלא הולכים עליו כי יש מעברים אחרים וקצרים יותר

.

מדרגות נעות מובילות לקומות העליונות

.

מבט מלמעלה. הגביש מתנשא לגובה של 40 מטרים

.

הגשר שמתפתל בחלל אולם המבואה

.

בכניסה אל האולמות בהן מוצגות התערוכות אין כמעט זכר לצורתו המיוחדת של הבניין

.

 

תערוכת שלדים

.

הקפטריה בראש הבניין היא הזדמנות לשבת בשקט ולהשקיף על הנוף וגם לאכול משהו טעים

.

ולהתבונן מקרוב על מסך הזכוכית

.

אפשר גם להסתובב על חלק משטח הגג

.

גג הענן

.

פתחים לשחרור אויר חם בראש הגביש

.

נוף: גשר מ-2013 בתכנון האדריכל אלן שפילמן (Alain Spielmann)

.

נוף: בניין מערכת חדשות Euronews בתכנון משרד האדריכלים Jakob + MacFarlane

.

בסוף מסלול הביקור מחכה חנות המוזיאון שלרוב היא מהמקומות המלהיבים

.

למי שמחפש למצוא בה ספרים על האדריכלות של קופ הימלבלאו מצפה אכזבה. כמו ברבים מהמוזיאונים שיש להם חשיבות אדריכלית גם כאן תמצאו ספרון שיצא ב-2014 על המבנה (6.50€), אבל הוא חסר תוכן מעמיק ואת כל תוכנו אפשר למצוא ברשת

רשימות נוספות על צרפת:

.

(1) מתחם מגורים במולוז'

(2) סדנת רכב בפריס

(3) מרכז מחול בפריס

(4) בית שוויץ בתכנון לה קורבוזיה ופייר ז'אנרה

(5) בית ברזיל בתכנון לה קורבוזיה

שיר לסיום:

.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • קומט  ביום 27/06/2018 בשעה 9:40

    לאחרונה מתקבל הרושם שמתכנני מוזיאונים וגלריות עוסקים בעיקר בהפגנת כישורי התכנון והפעלת קסמים אישים על הגופים המזמינים והמממנים שלהם . יותר משהמקומות הללו ,שמיועדים להציג את עבודותיהם של רבים אחרים המזמינים נופלים בקסמם של המתכננים ומה שמתקבל זה מופע מרהיב של ארכיטקטורה ושימוש עשיר בפלדה זכוכית ובטון שלא מכיל בתוכו כמעט שום דבר של יצירות אמנות או תערוכות עשירות תוכן. בקצור סגידה למבני בטון פלדה וזכוכית.

  • אמיר ג  ביום 27/06/2018 בשעה 14:11

    נראה כמו דגם של ספינת חלל בסרט סטודנטים מחופף

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d בלוגרים אהבו את זה: