סיבוב בבית ברודצקי ברמת אביב

חלפתי כמה אלפי פעמים ליד בית ברודצקי אבל אף פעם לא נכנסתי אליו. עד לפני כמה שנים הוא היה מעון לעולים חדשים, אחר כך הוסב למעונות סטודנטים ולאחרונה שוב חזרו העולם וכעת הסטודנטים גרים לצד העולים. הבניין שתכנן האדריכל רוברט בנט לא הושלם מעולם, מה שלא הפריע לעיריית תל אביב להכריז עליו כמבנה לשימור. ואכן הבניין הזה שונה מהבינוי המקיף אותו, גם פיסית וגם חברתית ולכן ראוי שישמרו על שני ערכים אלה.

החלק הבולט במבנה, חזותית ותפקודית, הוא החלק הכולל את המסדרונות המקשרים לחדרי המגורים. בדופן אחת שלהם קיר אטום עם דלתות לחדרים, ובדופן השנייה מסך בלוקים המאורגנים במארג המאפשר חדירת אור ואוויר ובעיקר מבט אל הנוף. אך יותר מזה, המסך שמופיע לכל אורך וגובה החזיתות הצפוניות נשמר כפי שהיה מבלי ששינו אותו, מה שמעניק לו את ערכו הייחודי והנדיר.

ועל כך ברשימה זו.

.

13422223_1309170665779179_1600909406372321848_o

טוב למות בעד ארצנו

.

משה פרידן 1958

1958: מבט מרחוב ברודצקי, חזיתות מערב ודרום (צילום: משה פרידן, לע"מ)

.

20160619073331728_0001

1969 (מתוך: הוסטלים, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

.

DSC02295

2016: המרפסות נסגרו וקיר האבן מכוסה צמחייה

.

20160619073402863_0001

1969: מבואת הכניסה וחזית צפונית (מתוך: הוסטלים, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

.

20160619073313430_0001

תכנית קומת קרקע (מתוך: הוסטלים, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

.

20160619073344396_0001

תכנית קומות עליונות. הבניין עם התכנית המרובעת לא נבנה (מתוך: הוסטלים, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

.

20160619073439039_0001

תכניות דירות (מתוך: הוסטלים, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

.

20160619073416587_0001

תכניות וחתך המגדל שלא נבנה (מתוך: הוסטלים, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

.

bb1231

1969: חזיתות המגדל שלא נבנה

.

(1) הבניין

למרות שמדובר במבנה ציבור ייחודי האדריכל דאג לשלב אותו כאמור היטב בסביבה הבנוייה שצמחה במקביל לו. במגרש שמדרום לו הוקמה גינה ובמגרש שמצפון יש גם מגרש ריק שמשמש כיום לחנייה מאולתרת. בנט דאג גם לעצב בניין המותאם לאקלים המקומי: לכיוון דרום מפנה הבניין מרפסות עמוקות, כשלכיוון צפון מפנה הבניין את המסדרונות משרבייה מדורנית המורכבת מבלוקי בטון ומזרימה אוויר החוצה ופנימה. דלתות הדירות הפונות למסדרונות כוללות פתחים זעירים המאפשרים לזרימת האוויר להמשיך גם אל הדירות והמרפסות. שתי חצרות פנימיות מאפשרות מקום פעילות מוגן נוסף על הכיתות הסגורות.

כיום הבניין עבר שינויים. הדירות שופצו וכל קומת הקרקע פוצלה בהתאם לצרכים. חלק מהחדרים בקומת הקרקע משמשים כיום לצרכים אחרים כמו גן ילדים או מרפאה לרפואה משלימה. יש כאן עדיין עולים, אך את הבניין הם חולקים עם סטודנטים של אוניברסיטת תל אביב הסמוכה שמאכלסים גם הם את הבניין.

.

(2) תולדות

טקס הנחת אבן הפינה לבניין התקיימה בקיץ 1955, אז הוחלט לקרוא לבניין על שמו של זליג ברודצקי זליג ברודצקי, פרופסור למתמטיקה, פעיל ציוני בבריטניה ונשיא האוניברסיטה העברית, שנפטר חודשים ספורים קודם לכן. להקמת הפרויקט נבחר מגרש בן 7 דונם כשהפרויקט עצמו תוכנן לקום בשלושה שלבים: שלב ראשון כלל אגף מרכזי בן ארבע קומות העוטף חצר פנימית ובסך הכל 72 דירות. שלב שני שהושלם ב-1969 תוכנן לכלול המשך לאגף הראשון ובניין גבוה בן 6 קומות עם 65 דירות. שלב שלישי שלא נבנה בסופו של דבר כלל מגדל מגורים בן 10 קומות.

בניית השלב הראשון של הבניין כללה את האגף המערבי והיא הושלמה ב-1957. הבניין נחנך בנוכחות אלמנתו של ברודצקי, שר העבודה מרדכי נמיר, חברי כנסת, יו"ר הסוכנות היהודית זלמן שז"ר ושגריר בריטניה בישראל. בשלב זה כלל המעון 72 דירות כשכל דירה מצוידת במטבחון, חדר רחצה ומרפסת. רוב הדירות בנות שני חדרים ומיעוטם חדר בודד או שלושה חדרים. לבד מדירות מגורים, כלל המבנה במפלס הקרקע אולם הרצאות עם 300 מושבים, ספרייה, חדר אוכל, מטבח, חדר כביסה ומשרדים.

בדומה להוסטילים שהוקמו באותה עת, נועד הבניין לאכלס עולים חדשים מיוחסים ובעלי מקצוע. בעשור הראשון לקיומו יועד בעיקר לעולים אנגלו-סכסים שהוזמנו להתארח כאן לתקופה של ששה חודשים עד שיסתגלו לשהייה בכור ההיתוך הישראלי. השהייה כאן לא היתה בחינם אלא במחיר של כמה עשרות לירות לאדם (בשנת 1963 לדוגמה, המחיר נע בין 50 ל-80 בהתאם לגדול החדר, מחיר ארוחה בחדר האוכל עמד על 2 לירות).

בשנות השיא של מעונות העולים, פעלו ברחבי הארץ לא פחות מ-55 כאלה. התארחו בהם כאמור רק עולים בעלי מקצוע אחרי שעברו סינון. שאר העולים מצאו עצמם במעברות או בשיכונים ללא ליווי ותמיכה נוחים כמו אלה שקיבלו אורחי ההוסטלים. חלק מההוסטלים עדיין פעילים ומרשתים כיום עולים מכל הגוונים ולא רק מיוחסים. העולה הכי מפורסם ששהה בבית ברודצקי היה נתן שרנסקי.

.

(3) האדריכל

האדריכל רוברט בנט נולד ב-1909 בעיר קרקוב שבפולין, את הכשרתו כאדריכל השלים בברלין ובהיותו בן 23 עלה לארץ ישראל. עבד תקופה במשרדו של האדריכל אריה שרון ועם פרוץ המלחמה התגייס לצבא הבריטי במסגרת חיל ההנדסה. עם שובו ארצה פתח משרד אדריכלים עם שותף, האדריכל בנימין צ'לנוב, ויחד תכננו את בניין עיריית חולון (את הבניין המוארך. מאוחר יותר תכנן גם את הבניין הגבוה).

ב-1950 פנה לדרך עצמאית. הוא התמחה בתכנון שיכוני מגורים, כשפרויקט רמת אביב היה גולת הכותרת של עבודתו ובכלל זה בית אבות גדול. בשכונת נוה שרת תכנן את המרכז השכונתי הכולל מסחר ומגורים. חוץ מזה, תכנן גם חדרי אוכל בקיבוצים כנרת, יפעת וגבעת ברנר. הוא נפטר ב-1987.

.

DSC02297

הכניסה הראשית לבניין מוסתרת מאחורי חניית האופניים

.

DSC02296

מרפסות

.

DSC02271

חזית צפונית של האגפים הצפוניים במתחם: מגורים מימין ואולם חדר אוכל בקובית הבטון שמשמאל (כיום קליניקה)

.

DSC02266

חזית צפונית, החלק הצבוע לבן שממאל בקומת הקרקע שימש במקור כמטבח לחדר האוכל הצמוד לו

.

DSC02269

בשלב ב' נבנו המבנים שבאגף המזרחי

.

DSC02272

מרזבי הבטון הבולטים מופיעים בחזיתות הפונות לחצרות

.

DSC02273

מרזב

.

DSC02277

מסכי בלוקים שנותרו שלימים ופתוחים לאוויר ולאור

.

DSC02292

את המבואה הגדולה מאכלס כיום גן ילדים

.

DSC02283

מפגש בין שתי זרועות של הבניין

.

DSC02284

האור המסנוור מקשה על הראייה אבל הריצוף כאן מורכב מלוחות אבן פראית

.

DSC02285

ריצוף בלוחות אבן

.

DSC02286

חיפוי קירות חוץ בטיח

.

DSC02289

או באבן

.

DSC02290

נפגש חזיתות

.

DSC02305

פתרון אקלימי ועיצובי

.

בנט תכנן רבים מהמבנים בשכונת רמת אביב, יחד עם האדריכל יצחק פרשלטיין. שונה מהמגדלים שפזורים בשכונה בכמה מוקדים, כאן הוא תכנן מבנה שרק מנסה להשתלב בין בתי המגורים הטוריים והקטנים שמכסים את האזור, הוא כמעט ולא מורגש וודאי היום כשהעצים מסתירים את רובו.

.

DSC02279

החצר הגדולה בעורף המבנה מוזנחת אך עדיין נותרו בה שרידים לפיתוח הנוף שעיצבו צמד אדריכלי הנוף ליפא יהלום ודן צור

.

DSC02298

שריד אחרון לקומת הכניסה המשותפת ובה חדרי לימוד ושאר חדרים לשירות הדיירים כמו גם חצר פנימית

.

DSC02299

מבט על החצר מהמסדרון הרחב

.

DSC02302

חזית אגף חדרי לימוד עם הצללה קבועה

.

DSC02301

חזית אגף חדרי לימוד

.

DSC02303

בחצר

.

DSC02308

לוח מודעות

.

DSC02307

שיערים ספרדית

.

DSC02314

לחדרים

.

DSC02319

מסדרון פשוט ומעוגל באגף המזרחי הגבוה

.

DSC02315

מסדרון פשוט ומעוגל באגף המזרחי הגבוה

.

DSC02335

כאן גרות

.

DSC02342

אחת הדלתות

.

DSC02343

דלת נוספת

.

DSC02317

מבט מהמסדרון באגף המזרחי הגבוה

.

DSC02329

ספסל ישיבה בנוי באחד המסדרונות

.

DSC02322

תכנית המבנה

.

DSC02328

מודעה משנת 2000

.

DSC02336

הקצה העליון של המדרגות באגף המערבי שם אין מעלית

.

DSC02337

מעקה

.

DSC02339

אולם רחב במיוחד לצד המדרגות בכל קומה

.

DSC02345

ציור קיר באחת מקומות המדרגות

.

DSC02321

המסדרון באגף המרכזי נקטע בקיר גבס מאוחר לטובת חלוקת הבניין

.

DSC02324

מבעד

.

DSC02313

פתוח סגור

.

DSC02323

הריצוף באמצעות מרצפות טראצו אדומות

.

Brodetsky_House_immigrant_dormitory_1957_interior

1957: מסדרון לחדרים (ארכיון הציוני המרכזי, אוסף דוד קידן, נסרק על ידי ספריית אוניברסיטת הארוורד)

.

DSC02327

מסדרון

.

DSC02331

אחד המסדרונות הבודדים שנותר שלם לכל אורכו

.

DSC02334

באגף של העולים יש גם ספרייה קטנה פתוחה בקצה המסדרון

.

20160619073257774_0001

1969 (מתוך: הוסטלים, באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

.

DSC02333

חזית צפונית

.

DSC02341

חזית צפונית

כמה תמונות בדרך חזרה:

.

DSC02262 (2)

בצד השני של הרחוב בתים חדשים בשכונה בעקבות פרויקט מימוש תמ"א 38 בתכנון אדריכל דן דרין

.

DSC02264

קטע מחזית דרומית

DSC02260

במרכז המסחרי הוותיק של רמת אביב ברחוב ברודצקי

DSC02259

קטע חזית באחד הבניינים בבית ספר אליאנס

DSC02256

החורשה שתכננו יהלום-צור במרכז שכונת רמת אביב


שיר לסיום:

.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • שלגיה  On 22/06/2016 at 12:41

    עושה חשק לעבור לגור ברמת אביב. גם הבניינים של דן דרין יפים. אולי יש תקווה.

  • גלית סמואל  On 27/06/2016 at 11:56

    הארה/ הערה בעניין הגינה האחורית של בית-ברודצקי: החצר העזובה (מאדם) וה"מוזנחת", לכאורה, מתפקדת כבר שנים רבות כמיני-אתר של טבע עירוני, שבו ניתן למצוא עשרות צמחי-בר ספונטניים, שבינותיהם, ובצל השיחים הסבוכים, מקננות ציפורי-שיר רבות וכן גם קיפודי חולות – מין בסכנת הכחדה ארצית (!), שהוא מין הקיפודים הנפוץ (עדיין) ברחבי השכונה ונמצא בסכנה עקב תנופת הבנייה וההרחבות.
    פורום פעולה סביבתי שהקמתי, "פורום תושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה", עוקב (גם) אחרי השטח הזה ואנו מקווים שהשיפוץ והבנייה המתוכננים במקום ישכילו לשמר את פנינת הטבע העירוני החשובה והייחודית הזו.
    ההשראה הקיבוצית שהשפיעה על תכנון השכונה וריבוי החורשות שמאפיינים אותה, בשילוב גורמים נוספים, הפכו את שכונת רמת-אביב הירוקה בכללותה לאתר עשיר ומגוון של חי וצומח טבעיים (גם בחצרות הפרטיות הותיקות, שעדיין לא מושטרו ומתאפשרת בהם צמיחה חופשית יחסית של שיחים וצמחי-בר).
    בעקבות פעילות נמרצת של הפורום שלנו בשנים האחרונות, השכונה כולה הוגדרה כ"מכלול טבע עירוני" בתכנית האב לטבע עירוני, שאושרה בחודש ינואר 2016. אך נדרשת עדיין מלאכה רבה בכדי לתרגם את ההצהרה (החשובה) הזו למדיניות מעשית, שאכן תמנע בפועל פגיעה בערכי הטבע הייחודיים של השכונה.
    אנו מצויים בקשר עם אדריכל העיר ועם גורמים נוספים במחלקת התכנון בכדי לקדם את הנושא.
    לפרטים נוספים על פעילות הפורום שלנו:
    http://www.facebook.com/forum.teva
    galitsam@gmail.com
    נ.ב. וכמובן תודה על הטקסט המרתק ומאיר העיניים !

    • שלגיה  On 27/06/2016 at 17:25

      מקסים. אני מתה על קיפודים

  • דן פרייס  On 22/07/2016 at 18:04

    תודה מיכאל על כך שאתה מעלה את המודעות לאדריכלות בארץ.
    אחד המאפיינים החשובים של אדר׳ רוברט בנט הוא המסד – המגע בין הבנין והקרקע. בנט תכנן את מסד הבנינים הציבוריים שלו מאבן כורכר, האבן המקומית של ת״א-יפו. אולי בהשפעת דן צור, אדריכל הנוף של רמת אביב מאחר והיו חברים טובים ושניהם היו חובבי צילום.
    צר לי שמבורות והדחף למתג את הקופה, החליטו מנהלי קופת חולים כללית להסתיר את המסד של בנין קופת חולים, מעבר לכביש מבית ברודצקי, עם פנלים של פח אלומיניום בצבעי קופת החולים.
    לא פירקו את האבן, רק הסתירו את המסד. יש תקוה.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: