עוד כמה שבועות הבלוג בן 7. הזדמנות לנקות את המחסן.
אחת הרשימות הראשונות שכתבתי לבלוג עוד ב-2009 נותרה במחסן הטיוטות. הרשימה מציגה את בניין המעבדות של הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון בחיפה, שהושלם ב-1967 בתכנון האדריכלים אלפרד נוימן וצבי הקר. בקרתי בה עם רוני כשהיינו באיזה כנס בטכניון. בזמנו סדרתי את התמונות, אספתי הרבה חומר, אולי יותר מידי, אבל רק לא כתבתי את הטקסט.
בין השאר שוחחתי עם האדריכל צבי הקר על תהליך תכנון וביצוע הבניין. לא אביא כאן את כל מה שהקר תיאר והסביר. הוא רק סיים שהפרויקט לווה בזלזול מצד הנהלת הטכניון שבחרה לשנות מהתכנית המקורית ללא הסכמת האדריכלים. התוצאה הובילה בין השאר את הקר לחדור לבניין בשעת לילה ולפגום ב-16 מסגרות חלונות בבניין כמחאה (ההנהלה לא ידעה מי פגע עד שהקר בעצמו סיפר את המעשה לאחר זמן קצר בראיון עיתונאי), להופיע בטקס חנוכת הבניין עם מברשת ודלי צבע צהוב ולצבוע את הבניין לפני כל האורחים ולהיאבק בטכניון במשך שנים ארוכות ולהפסיד סכום כסף גדול. פרופ' נוימן לעומתו היה פחות אקטיבי אך יותר נחרץ. הוא עזב את משרתו הבטוחה בטכניון והיגר לקנדה שם הוא חי שנה וקצת, גסס מסרטן ונפטר.
השבוע נזכרתי ברשימה. הוספתי שתי תמונות, שיר לסיום והשארתי את הרשימה כפי שהיתה.
.
.
ב"ארכיטקטורה" (כתב עת שיצא במשך שלושה עשורים בעריכת אדר' לוני גרשוני) פורסמו תכניות ומודל הפרויקט המקורי, תצלומים מעת הבנייה וטקסט קצר שככל הנראה חיבר צבי הקר.
מהתכניות והטקסט עולה כי העיסוק הצורני היה כאן העיקר, ודרכו נפתרו נושאים כמו קונסטרוקציה אקלים, קשר בין פנים ובין חוץ וניצול אור טבעי. הטקסט מציג אופטימיות המציינת כי הפרויקט כולו יושלם על חמשת המבנים שתוכננו. בסוף בעקבות הסכסוך בין האדריכלים ובין הנהלת הטכניון החזון לא התממש. בתכלס גם אם רק חלק קטן יחסית מהפרויקט נבנה, הרי שמדובר ביצירת אמנות חד-פעמית ששווה לבקר ולהכיר.
.
.

כפולת מתוך "ארכיטקטורה" המציגה את המודל והתכנית המקורית של הפרויקט שאמור היה לכלול סדרת מבנים שמהם נבנה לבסוף רק מבנה אחד בודד
.
.
כמה קטעים מהטקסט שפורסם ב"ארכיטקטורה":
"הפקולטה למכונאות מורכבת מביתנים בני שתיים-שלוש קומות. […] ביתני הפקולטה ערוכים סביב שתי חצרות [וקשורים בינם לבין עצמם]. אגפי המעבדות וביתן הדוודים תוחמים חצר עבודה, שהגישה אליה מכביש הטבעת בחלק העליון ומן הכביש הראשי של הקמפוס, בחלק התחתון. אגף האדמיניסטרציה ואגף ההוראה פתוחים לחצר גננית, המשמש כניסה ראשית לסטודנטים".
"כל המבנים מושתתים בעיקרן על אותו עיקרון קונסטרוקטיבי. קירות נושאים חיצוניים מבטון וקורות תקרה אלכסוניים בזוית 45 מעלות. הקירות החיצוניים בעלי צורת משולש, מאחדים קונסטרוקציה, פנסטרציה והגנה אקלימית לפי שיטה עקבית אחת. תקרית 'שיני המשור' הבולטת מעל פתחי החלונות, מגינה באופן מוחלט, כמעט, בפני הגשם והשמש. פתחי החלונות המספקים תאורה מפוזרת שווה לכל החללים הפנימיים, נותנים הרגשה של חלל ויחד עם זה נותנים קשר חזותי הכרחי עם הסביבה החיצונית".
"כמו בבניין עיריית בת ים, כן גם בפקולטה למכונאות הבניין הוא בעל ויסות אקלימי עצמי. במקום הפרדה חדה במעבריות בין חלל החוץ לבין חלל הפנים (הגורמת לחדירת אור חריפה וחדה כמקבול במבני שלד רגילים), באה כאן הדרגתיות של הגדרת החוץ מחלל הפנים, דבר התואם את חדירת האור המדורגת והמתונה והיוצר בכך שלמות מעברית אורגנית אחידה וממותנת".
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

לומדים 04
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
בניין נוסף בטכניון שכתבתי עליו:
.
בית הכנסת בטכניון בתכנון אדר' אהרן קשטן
.
.
ולסיום שיר:
.
.
.