סיבוב בתי ספר 17: אולמות ספורט בצרפת, דנמרק וישראל

אולמות ספורט יכולים להיות המבנים הכי מגושמים ומכוערים, אבל יש מקרים בהם מחליטים ברשויות להשקיע כספית ויצירתית באולמות, גם בחזות וגם בתוכן. הפעם אני מביא כאן שלוש דוגמאות: צרפת, דנמרק וישראל. על האולם בישראל כתבתי כמה חודשים לפני שהבניין הושלם, הפעם לכבוד "הד החינוך" חזרתי אליו לאחר שאוכלס.

.

11391539_1065553406807574_2107291695918187582_n

זוהי יפו

.

(1)

אולם ספורט בבית הספר היסודי "חסן ערפה"

תכנון: חן אדריכלים, ביצוע: 2014

בית הספר שוכן כבר שנים בקצה יפו ובקו ראשון לים, אך עד לאחרונה הפרידה מזבלה גדולה בין המבנה ובין החוף. בעקבות החלטת עירייה, הפך המפגע הסביבתי ל"פארק מדרון יפו", פארק שכונתי וחלק בלתי נפרד מהטיילת המלווה את חופי תל אביב. בנוסף הוחלט להקים לבית הספר אולם ספורט שישרת בשעות הבוקר את התלמידים ובשעות אחר הצהריים והערב את תושבי השכונה. האדריכלים תכננו את האולם כמבנה ציבור, אך כזה שאינו מרמז שהוא אולם ספורט. האולם מקושר באופן רציף לפארק. בשעות היום דלתות הבניין פתוחות רק לכיוון בית הספר. בתום הלימודים, נסגרות הדלתות הפונות לבית ספר, ונפתחות דלתות הזכוכית הפונות לפארק. אז הופך האולם למוקד ספורט שכונתי.

לא חייבים להיכנס ולשחק באולם, אפשר גם לשבת על אחד ממאתיים המושבים הצהובים ולצפות בים ובשקיעה, הנשקפים מבעד למסך הזכוכית הפונה מערבה. מלבד אולם הספורט, הבניין כולל גם חדרי חוגים, חדרי מחשבים וחצר – שנועדו לענות על צרכים חסרים של בית הספר. כך משרת הבניין ייעוד כפול, גם לתלמידי בית הספר וגם לתושבי השכונה ולמבקרים מזדמנים.

.

IMG_4422

נראה כמו וילה גדולה (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

IMG_4545

בלי גדרות: האולם הוא חלק מהפארק העירוני (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

IMG_4489

גג המבנה הוא בינתיים משטח של דק גדול אבל מתוכננת בו גינה (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

IMG_4574

האולם מכיוון אגף כיתות בקומת גלריה (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

IMG_4531

מבט מהטריבונות אל המגרש והים (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

IMG_4504

מימין הים והפארק (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

IMG_4578

מבט מקומת הגלריה על האולם (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

IMG_4609

משחק (צילום: זאב ביץ', באדיבות חן אדריכלים)

.

.

(2)

אולם ספורט בבית הספר התיכון Gammel Hellerup,

תכנון: ,BIG – Bjarke Ingels Group ביצוע: 2013

במהלך בנייה של בניין כיתות חדש ואולם ספורט בבית ספר תיכון שנבנה במקור בשנות החמישים של המאה העשרים, החליטו האדריכלים, שלא רצו להסתיר את בניין הכיתות החדש עם אולם ספורט גדול, להטמין את האולם בעומק חמישה מטרים מתחת לפני הקרקע. כך נוצרה במתחם בית הספר חצר פתוחה, שהיא למעשה גג אולם הספורט, התחומה בבנייני הכיתות הקיימים ובבניין הכיתות החדש. האולם מתפרשׂ על שטח של 1,100 מ"ר ונועד לשמש לא רק לספורט, אלא גם לאירועים ולכנסים של בית הספר. הודות לכך השקיעו האדריכלים בעיצובו המרשים והדגישו את תקרת האולם ואת גופי התאורה המשתלבים בה. הגג המקומר, המורכב מקורות עץ אלון מעוקלות המודבקות זו לזו, משווה לאולם מראה ייחודי המדמה תנועה. מצדו החיצוני משמש הגג חצר פעילה. צורתה הייחודית של החצר מעוררת סקרנות בקרב תלמידים ומבקרים ומפתה אותם לרדת ולהיחשף לאולם התת-קרקעי, המנוצל לכל אורך שעות היום.

הצורה המקומרת של הגג הפכה את החצר ממשטח אופקי סתמי לגבעה קטנה עם סביבות ישיבה: שדה של כיסאות וספסל מעגלי (כולם עשויים פלדה ומצופים אמייל). סביבות הישיבה מאפשרות מפגש ושהייה אקראיים או מתוכננים לקבוצות, לזוגות וליחידים.

.

52027a4ce8e44ebcd3000111_gammel-hellerup-gymnasium-big_ghg_image_by_jens_lindhe_26

גג האולם הוא "גבעה" עם מקומות ישיבה ומשחק (צילום: Jens Lindhe, באדיבות: BIG)

.

5202803ee8e44ebcd3000122_gammel-hellerup-gymnasium-big_ghg_image_by_jens_lindhe_27

תאורה משולבת במתקנים (צילום: Jens Lindhe, באדיבות: BIG)

.

52027e99e8e44efff2000105_gammel-hellerup-gymnasium-big_ghg_image_by_jens_lindhe_23

שדה של כיסאות מאירים (צילום: Jens Lindhe, באדיבות: BIG)

.

5202816ee8e44e949b0000d9_gammel-hellerup-gymnasium-big_ghg_image_by_jens_lindhe_16

(צילום: Jens Lindhe, באדיבות: BIG)

.

52027b1ee8e44efff20000fe_gammel-hellerup-gymnasium-big_ghg_image_by_jens_lindhe_08

באולם 01 (צילום: Jens Lindhe, באדיבות: BIG)

.

52027b2fe8e44ebcd3000113_gammel-hellerup-gymnasium-big_ghg_image_by_jens_lindhe_07

באולם 02 (צילום: Jens Lindhe, באדיבות: BIG)

.

52027dbae8e44efff2000102_gammel-hellerup-gymnasium-big_ghg_image_by_jens_lindhe_09

באולם 03 (צילום: Jens Lindhe, באדיבות: BIG)

.

.

(3)

אולם ספורט בבית הספר התיכון Régis Racine

תכנון: Atelier d’Architecture Alexandre Dreyssé , ביצוע: 2011

האולם נבנה בסביבה צפופה – מבני מגורים ממוקמים מטרים ספורים ממנו. המתכננים לא קיבלו אפוא אישור לפתוח חלונות בחזיתות הבניין, אך הם לא ויתרו על כניסת אור טבעי ובחרו לקרות את האולם, המתפרשׂ על שטח של 970 מ"ר, בתקרה המורכבת ברובה מלוחות זכוכית.

הבחירה בעץ טבעי כחומר בנייה עיקרי, עם שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, אפשרה לכופף את קורות העץ בצורת קשתות החוצות זו את זו ומחדירות תחושה של קצב לאורך התקרה והקירות באולם. כך הצליחו האדריכלים לעצב אולם שחרף המגבלות שהוטלו עליו, אינו אטום לסביבה ומשרה אווירה חמימה ונעימה למשתמשים.

.

50c203fcb3fc4b2f5a000146_gymnasium-r-gis-racine-atelier-d-architecture-alexandre-dreyss-_011__p05

חזית וכניסה (צילום: Clément Guillaume, באדיבות Atelier d’Architecture Alexandre Dreyssé)

.

50c20420b3fc4b2f5a00014d_gymnasium-r-gis-racine-atelier-d-architecture-alexandre-dreyss-_011__p11

מעבר (צילום: Clément Guillaume, באדיבות Atelier d’Architecture Alexandre Dreyssé)

.

CG-04 (1)

האולם 01 (צילום: Clément Guillaume, באדיבות Atelier d’Architecture Alexandre Dreyssé)

.

CG-06 (1)

האולם 02 (צילום: Clément Guillaume, באדיבות Atelier d’Architecture Alexandre Dreyssé)

.

sdcwerc

כפולת העמודים שפורסמה במקור בהד החינוך (עריכה: ציפה קמפינסקי, עיצוב: נעם תמרי)

.

רשימות נוספות בתחום מוסדות החינוך בישראל:
(4) אורט יד לבוביץ' נתניה (מרדכי בן חורין)
(10) חצרות מתחדשות (יעל בר מאור)
(12) בית הספר בשכונת אגמים (לרמן אדריכלים)
(13) שני בתי ספר חדשים ביפיע וכפר כנא (אדריכל איאד אבו-גאנם)
(16) בית ספר יסודי רקפות בקריית ביאליק (קנפו-כלימור אדריכלים + אב אדריכלות נוף)
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • אסתר  On 08/06/2015 at 14:52

    בניינים מפתיעים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: