סיבוב במוזיאון אוספי הטבע בבנייה באוניברסיטת תל אביב

גוש הבטון הענק שצומח ברחוב קלאוזנר עתיד להיות מוזיאון אוספי הטבע של אוניברסיטת תל אביב. את הבניין תכנן משרד האדריכלים קימל-אשכולות, מהמשרדים הוותיקים והמוערכים שפועלים היום בזירת האדריכלות המקומית.

בניין המוזיאון ההולך ונבנה, ישלים את השטחים הפתוחים ושורת המבנים הייצוגיים המהווים יחד את הדופן המזרחית החדשה של הקמפוס. בינתיים, הבניין שנמצא בשלבי בנייה, בולט הודות למשטחי הבטון החשוף הגדולים. אך זה רק בינתיים, כי בהמשך יחופה הבניין בלוחות עץ או דמוי עץ ומגוש נוקשה הוא יתרכך.

הביקור בבניין בעת ההקמה הוא חוויה שלא ניתן לחזור עליה ברגע שהבניין מושלם ומאוכלס. כרגע, הבניין הוא שלד בלבד, נקי מכל התוספות. אפשר ללכת במסלול שקבעו האדריכלים למבקרי המוזיאון העתידי וליהנות מעיצוב האולמות, ממשחקי האור והצל, משחקי המבט, הפתיחות והאטימות, ולא להתייחס לרמת הגימור או פרטי התצוגה שעדיין לא הותקנו.

ועל כך ברשימה זו.

.

10407977_995981073764808_3419722822932880820_n

קטע מחזית מזרחית

.

(1) בניין בעיר

כל מי שחולף ברחוב קלאוזנר בשנתיים האחרונות ליד הבניין, לא יכול להתעלם ממנו. גדר הקמפוס והרחוב הסואן חוצצים בין הבניין ובין החיים האקדמיים. הוא מצטרף לרצועה "הירוקה" של הקמפוס הכוללת את הגן הבוטני, הגן הזואולוגי, בניין המאגרים הגנטיים של הפקולטה למדעי החיים, בית הספר לסביבה, ובהמשך (בלי קשר לאוניברסיטה) גם את מתחם הטלויזיה החינוכית.

המיקום הוא על אחת הרצועות היקרות בישראל: הקצה של רמת אביב, אזור המשקיף על כל מטרופולין תל אביב. הרצועה לא הוקצתה גם למגורים (למעט בקצה הדרומי המרוחק עליו הוקם מתחם מעונות הסטודנטים) אלא רק למבני ציבור. כמו היום גם בעתיד יהיה כאן בלילה מת ומפחיד.

הבניין עצמו החזיר אותי לביקור שערכתי במוזיאון רמת גן לפני כעשור, שם התקיימה התערוכה "ארכיטקטורות, קימל-אשכולות 2006-1986". התערוכה שאצרה סיגל ברניר, סיכמה 20 שנות עשייה של המשרד שבקרוב יציין 30. המשרד הציג את תכניות כפר הנופש בפלמחים – פרויקט שלא מומש בעקבות התנגדות אזרחים והחלטת ממשלה, הוצגה גם התייחסות לצמיחת המגדלים בתל אביב ובמסגרתה נשאלו השאלות "מה בין מגדלים וחיי העיר? מה להם ולמרחב הציבורי? האם 'ההתמגדלות' היא סוג של פירבור לגובה? אופן להתנתק מהעיר ומחיי היומיום?" (כך נכתב בדפדפת שליוותה את התערוכה). עכשיו כשאני מסתכל על הבניין הזה ונזכר גם בבית הלוחם בבאר שבע שמנותק מהעיר (עליו זכו קימל-אשכולות בפרס רכטר), עולות בי בדיוק אותן שאלות. אלא שלא צריך לכוון דווקא את המבט רק למגדלים, אלא גם סתם למבני ציבור.

.

(2) המבט

אם נתעלם לרגע מחשיבות חיי העיר, הבניין הוא מרשים הן בהופעה החזותית והן במערך הפנימי. חזיתות הבניין שונות זו מזו: החזית המערבית הראשית הפונה לרחוב ולקמפוס אטומה יחסית ונראית כעת כמו גוש סלע גדול, וכאן כרגע אולי הקשר בין החזות ובין התוכן – מוזיאון אוספי הטבע. החזית המזרחית הפונה לגן הבוטני הצמוד למגרש וכן לנוף המטרופולין, מורכבת מסדרת חלונות בגדלים שונים המפוזרים לכל אורך וגובה החזית. שתי החזיתות הקצרות (הדרומית והצפונית) אטומות יחסית וכוללות, כמו שאר החזיתות, חורי הצצה.

באופן כללי, המבט הוא אחד ההיבטים העיקריים בבניין. ניתן למצוא את נוכחותו הן בהופעה החזותית והן במערך הפנימי. יש כאן מסלול מוכתב מראש למבקר, דרכו הוא נחשף לאולמות השונים ולנוף.  האדריכלים שיחקו בין האפשרויות למבט פתוח ומבט ממוסגר באופן כזה שהחוויה האדריכלית הופכת למרכיב משמעותי במהלך הביקור. התנועה היא נוחה ונעימה ומתבצעת במעברים רחבים, יתרון שסביר להניח יורגש היטב ברגע שהבניין יאוכלס ויופעל. לא אתעכב כאן על תיאור המבנה עצמו, כי את התיאור אני משאיר לתמונות בהמשך.

בשלב הנוכחי, כשאין את כל הרעש הוויזואלי של התצוגה, הריהוט, עומס המבקרים והשילוט המכוון, אפשר ליהנות ממעשה ידיהם של האדריכלים ולהתרשם מאחד ממבני הציבור הייחודיים והמרשימים שיפתחו לציבור בשנים הקרובות.

.

סרטון קצר בבניין:

.

.

DSC00871

החזית המערבית הפונה לרחוב קלאוזנר

.

(2) שאול כותב על הבניין:

כמיטב המסורת של אוניברסיטת תל אביב, ניכרת מחשבה והשקעה בכל מבנה. מוזיאון לאוספי הטבע של האוניברסיטה מתוכנן מחוץ לקמפוס על רצועת הקרקע המקבילה לנתיבי איילון ובשכנות למבנה בית הספר ללימודי הסביבה החדש. בניין המוזיאון לא מזמן סיים את שלב השלד, במבט ראשון הוא נראה כגוש בטון עצום מרחף מעל מה שבקרוב יהפוך להיות המבואה הראשית לכל המוזיאון. אחד העקרונות המרכזיים בתכנון מוזאונים הוא נושא השמירה על האוסף והמוצגים, לכן בדרך כלל מתכננים את החללים כך שאין חדירת אור טבעי ישיר על המוצגים.

הציפיות שלי מהביקור היו גבוהות ולא התאכזבתי. כבר בשלב הנוכחי ניתן לחוש את החללים בצורה נקייה ומושלמת, ללא התערבות של עיצוב פנים ומשחקי חומר. המבואה הראשית מתגלה במלוא הדרה. הכניסה למתחם היא מצד מערב ומיד עם הכניסה למבואה הגבוהה לבניין, נחשפים לחלקה הפנימי של החזית המזרחית השקופה והמוארת שצופה לגן הבוטני הקיים.

לפי מה שהבנתי מהשטח, מתוכננת בריכת נוי גדולה החודרת מן החצר אל פנים המבנה. מתוך המבואה עולה כבש מרחף המוביל את המבקרים אל חללי התצוגה. מעל מעבר זה נחשף אטריום לכל גובהו של המבנה המתנשא לכל גובה הבניין הכולל 5 או 6 קומות ונחצה באמצעות גשרוני מעבר.

החלל מזמין וברור. חללי התצוגה מאפשרים גמישות בסידור הפנימי של כל תצוגה ותצוגה. החללים בחדרי התצוגה מתוכננים בגובה צנוע יחסית. החגיגה לא נגמרת בקומת הכניסה וגם בקומה השנייה תוכנן מעבר רחב ומשופע אל קומות התצוגה, מעבר המקביל לחזית המזרחית. המבקר יכול ליהנות באותו מסלול הליכה גם מכניסות מזמינות לחללי התצוגה וגם לצפות דרך סדרת חלונות אל הגן הבוטני וכל מזרח גוש גן.

מצפה בכיליון עיניים לפתיחת המוזאון.

.

DSC00878

סגור/פתוח

.

DSC00879

טסטים של חיפוי החזית. העליון נראה יותר מוצלח

.

DSC00880

חזית בטון. בקרוב הבטון יכוסה בחיפוי

.

DSC00769

הדמיה

.

DSC00770

העושים במלאכה

.

DSC00764

השמש עולה מאחורי הבניין

.

DSC00886

חזית דרומית אטומה יחסית

.

DSC00887

חזית מזרחית

.

DSC00870

אולם הכניסה הגדול והגבוה משקיף על המעבר המתנשא מעליו ומקשר בין הקומות

.

DSC00773

עמודים עגולים הנושאים את הבניין נחשפים באולם הגדול

.

DSC00775

בבניין יש מסלול קבוע למבקר וכאן הוא מתחיל ועולה

.

DSC00869

טסטים לריצוף ולחיפוי קירות באולם הכניסה

.

DSC00868

57.00 מ' מעל פני הים

.

DSC00777

מתרשם עמוקות

.

DSC00793

הבניין בצורת האות ר'. מסלול המבקרים מלווה את האגף ומאפשר לראשונה מבט על החזית המזרחית המרשימה וכנראה גם על בריכת נוי ממנה צומח הבניין

.

DSC00792

החזית המזרחית

.

DSC00795

אולם ראשון

.

DSC00796

חלון ארוך בחזית צפונית

.

DSC00786

אודיטוריום 01

.

DSC00813

אודיטוריום 02

.

DSC00802

המסלול ממשיך אל תוך מעבר משופע, נוח להליכה המקשר בין הקומות ומאפשר הצצה לנוף המטרופולין

.

DSC00806

הבניין מורכב כאן משני גושים: גוש מערבי לאולמות תצוגה (מימין) וגוש מזרחי למעבר בין קומות (משמאל). הושם כאן דגש על תאורה טבעית.

.

DSC00808

שאול מצלם

.

DSC00819

מבט מהמעבר המשופע המקשר בין הקומות אל הגוש המערבי ובו אולמות התצוגה

.

DSC00821

המעבר המשופע ובו חלונות הצצה אל נוף המטרופולין וגם לגן הבוטני הצמוד לבניין

.

DSC00823

אחד מאולמות התצוגה

.

DSC00831

מבט על גוש המעברים המשופעים

.

DSC00833

מבט מאולם תצוגה אל גשר המקשר לאולם עליון מעל גוש המעברים המשופעים

.

DSC00815

בלוקים

.

DSC00834

באולם בתצוגה בעליון יש פתחי תאורה טבעית

.

DSC00837

הגג

.

DSC00840

מבט אל קמפוס אוניברסיטת תל אביב: בנייני מדעי הטבע בתכנון האדריכלים ורנר יוסף ויטקובר וישראל שטיין

.

DSC00844

ממתינים בשער הקמפוס

.

DSC00843

מבנה תשתית כנראה בתכנון משה הראל

.

DSC00817

בלוקים

.

DSC00851

גג האגף המזרחי 01

.

DSC00854

גג האגף המזרחי 02

.

DSC00857

צל

.

DSC00861

הגן הבוטני ופארק הירקון

.

DSC00865

משקיף על בניין רפואה בתכנון אריה ואלדר שרון

.

DSC00866

הגג המקרה את המרווח בין האגפים המזרחי והמערבי

.

DSC00867

מחדיר אור טבעי אך תוך הבניין

.

.

סרטון בהפקת האוניברסיטה על אוספי הטבע שיוצגו כאן:

.

.

.

ברחוב קלאוזנר מבצעים כעת עבודות פיתוח. החומה של מתחם הטלויזיה הפתוחה נוטה בוזית לכיוון המדרכה ונראה שזו שאלה של זמן עד שהחומה תקרוס. נקווה שלא יהיו נפגעים או שקיר יטופל בהקדם.

.

DSC00759

מרצפים את המדרכה ברחוב קלאוזנר. מימין אפשר לראות שחומת מתחם הטלויזיה החינוכית מוטה לכיוון המדרכה ועלול לקרוס

.

DSC00761

חלק גדול מהחומה עלול לקרוס

.

DSC00762

הריצוף מסתיים בחומת הבטון באופן סתמי וחסר משחבה

.

DSC00754

ארובת מרכז האנרגיה של אוניברסיטת תל אביב בתכנון משה הראל

.

DSC00756

ארובה 01

.

DSC00757

ארובה 02

 

.

– לקריאה נוספת –

מבנים ואתרים בקמפוס אוניברסיטת תל אביב עליהם פרסמתי רשימות:

(1) בית הספר למוסיקה, (2) בית הספר לרפואה,

(3) בניין שרת למדעי החינוך

(4) הספריה המרכזית ע"ש סורסקי, (5) בניין תחזוקה,

(6) בניין מקסיקו, (7) אתר ההנצחה לזכר חללי אוניברסיטת תל אביב,

(8) בית הספר למינהל עסקים, (9) ספרית המפות, (10) המעבדה למחקרי תכנון סביבה

(11) שרידי הכפר שיח' מוניס הקבור מתחת לקמפוס, (12) בניין גילמן

(13) בית הספר לאדריכלות בבניין דה-בוטון

(14) בניין שרמן ובניין בריטניה למדעי החיים

(15) סיבוב במנהרות התת-קרקעיות בקמפוס (16) אודיוטוריום סמולרש

(17) סיבוב בבניין בית הספר למדעי היהדות (18) סיבוב מול הריסות חזיתות בנייני מדעי החיים

(19) סיבוב בבית הספר פורטר ללימודי סביבה

(20) סיבוב במתחם החדש של מעונות הסטודנטים

.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • עוזי דיסלר  On 01/02/2015 at 0:48

    רק שלא יצא בומבסטי , מכוער ומנותק כמו מרכז פרס לשלום

    • מיכאל יעקובסון  On 01/02/2015 at 0:54

      מרכז פרס מפנה את אחוריו לשכונת המגורים ולרחוב וסגור לציבור הרחב שלא יכול להנות ממנו. גם הכניסה אליו היא מחזית מרוחקת מהרחוב. כאן הבניין יושב ממש על הרחוב וכך גם הכניסה אליו, הוא מחזק את הדופן וצפוי להיות פתוח לציבור בדומה לכל מוזיאון אחר.

  • sharonambar  On 01/02/2015 at 17:58

    איך שאני מקנאה. הייתי מתה לראות את פרוגרמת התכנים של המוזאון העתידי.
    מקווה שהם ידעו לשלב מיצגים והדגמות בתצוגת האוסף, אחרת חבל על המבנה היפה הזה.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: