שיכפול חדרי אוכל היה דבר מקובל במסורת בניית חדרי אוכל בקיבוצים, מסורת שנמשכה כשבעים שנה. לרוב, השתמשו בתכנית חדשה אבל בהתאם לרצון החברים, ההנהגה והתקציב היה גם שיכפול של תכניות. השכפול הוא תולדה של המודרניזם ומפתיע שתנועה שחרתה על דגלה את עיקרון השוויון, יצרה כמעט לכל קיבוץ חדר אוכל אחר, שביקש להבדיל אותו מקיבוצים אחרים ולייצג את עוצמתו ואחדותו של הקיבוץ בו הוקם.
באמצע שנות השבעים הוקם חדר האוכל בקיבוץ מבוא חמה שבדרום רמת הגולן, אותו תכננה האדריכלית ארנונה אקסלרוד במסגרת עבודתה במחלקת התכנון של הקיבוץ המאוחד (על חדר האוכל שתכננה בקיבוץ כפר גלעדי כתבתי כאן). שנים ספורות לאחר מכן, החליטו בקיבוץ גרופית הנמצא בצד השני של המדינה, בדרום הערבה, להעתיק את התכניות ולבנות חדר אוכל כמעט זהה במרכז קיבוצם.
חלפו כ-40 שנה מאז נחנכו השניים והם נותרו על תילם ללא שינויים משמעותיים. חדר האוכל בגרופית: עדיין פעיל, מטופח ומתוחזק היטב. לפני שנים ספורות בחרו לצבוע אותו בגווני ורוד. חדר האוכל במבוא חמה: הפסיק לפעול כחדר אוכל ב-2006 ועמד במשך כמה שנים נטוש.
.
.
.
(1) חדר האוכל בקיבוץ גרופית:
"על האלמנט המעוגל חזרתי כמה פעמים, כמו בחדרי האוכל בקיבוצים ניר-עם וגלעד" הסבירה לי האדריכלית ארנונה אקסלרוד בשיחה על חדרי אוכל בקיבוצים, ששניים מהם מוצגים כאן ברשימה. שניהם כמעט זהים. הראשון תוכנן בתחילת שנות השבעים לקיבוץ מבוא חמה שהוקם בדרום רמת הגולן, ולאחר שנים ספורות החליטו בקיבוץ גרופית שהם רוצים את אותו חדר אוכל ותכניות הבניין הועתקו והותאמו לדרום הערבה.
חדר האוכל בגרופית, המאוחר מבין השניים, נחנך ב-1980. הוא סגר מעגל לקיבוץ שהחל את דרכו 17 שנה קודם לכן, והתגלגל באזור עד שהגיע לראש גבעה בולטת בערבה השטוחה. הקיבוץ תופס את כל ראש הגבעה ומשקיף היטב על כביש 90 הגובל ממערב, במטעי התמרים הגובלים ממזרח ואחריהם הגבול עם ירדן. למרות שהגבעה שולטת היטב על האזור, לא נמצאו (ואולי לא מספיק חיפשו) ממצאים ארכאולוגים, למעט מאובנים שכמוהם יש בכל האזור.
למה בחרו להקים את הקיבוץ דווקא בראש הגבעה? איתן בניוביץ, ארכיונאי קיבוץ גרופית ומי ששימש כמזכיר הקיבוץ בעבר, אומר שיש כמה תשובות: (א) תפיסה ביטחונית – הקיבוץ מרוחק רק כמה מאות מטרים מהגבול. (ב) תפיסה אקלימית – חשבו שבראש הגבעה הטמפרטורה נוחה יותר, אך המציאות מראה שאין הבדל. (ג) לקח מקיבוץ יוטבתה – שהוקם בהמשך הערבה בשטח הכלוא בין גבעות שיצרו מצב קצת קלסטרופובי, ולכן הכוונה היתה לעלות. "שילמו על זה מחירים נוראיים. הכשרת הקרקע התעכבה והתייקרה וגם על ביסוס המבנים משלמים עד היום", מספר איתן, ומסביר ששכבות הסלע בגבעה אינן אחידות והן שגורמות לכל הבעיות.
התכנית המקורית להקמת הקיבוץ בראש הגבעה, הציגה פריסה בשלושה מפלסי קרקע, כשחדר האוכל תוכנן לקום במפלס העליון, בתי הילדים במפלס האמצעי, ובתי מגורי החברים במפלס התחתון. בסיור משותף של החברים עם האדריכל מוסה חריף שנערך ב-1975 לאחר הכנת התכנית, הוא אמר "תעשו לעצמכם טובה ותפתחו את מרכז היישוב". חריף הציע ליישר את כל שטח ראש הגבעה ולחלק לשני מפלסי קרקע בלבד. כך נוצר שמבני הציבור ממוקמים במפלס העליון ובתי החברים במפלס התחתון.
אחרי שמטפסים עם המכונית אל הקיבוץ, מחנים את הרכב בחניון קטן הנמצא מאחורי אגף המטבח בבניין חדר האוכל. שני צעדים ממנו משקיפים על בריכת השחייה, שם התקבצו באותה שעה לוהטת חלק נכבד מהחברים. סיבוב בקיבוץ עצמו נתן תחושה שהמקום נטוש. בחום הזה או שנשארים עם מזגן בבית או שבורחים לבריכה. חדר האוכל שניצב בנקודה הגבוהה, היה סגור ולכן לא יכול הייתי לראות את אולם חדר האוכל. הדבר היחיד שנותר פתוח היה המעבר בקומת הקרקע, שחוצה את הבניין ומקשר בין הכניסה לקיבוץ ובין בתי החברים.
הבניין הגדול מתנשא לגובה שתי קומות, ודווקא רכות הקווים שמרכיבים אותו הם שמדגישים את עוצמתו. בשלב מסוים משהו אולי רצה לרכך עוד יותר, והחליט לצבוע אותו בגווני ורוד. הוא לא הסתפק בחדר האוכל וגלש עם הורוד גם לכמה מהמבנים הסמוכים. כששוחחתי עם איתן שמשתמש בבניין כל יום וכל השנה, הוא אפילו לא שם לב שהבניין ורוד. הוא הודה שבמקור היה לבן והאדריכלית התעקשה על הלבן, ואכן הוא נצבע אך הוא זכר שהצבע הוא צבע המדבר. איתן היה צריך לצאת, לראות בעצמו ולחזור ולהודות שאכן הוא ורוד.
את הבניין מימן משרד השיכון, כשבקומת הקרקע הוקם מועדון וספרייה. המימון לניצול קומת הקרקע בא מתרומה שהוענקה לקיבוץ, לזכר חללי גרופית שנפלו במלחמת ששת הימים. לימים, הספרייה עברה למקום אחר והמועדון התרחב על חשבונה ותופס היום את מחצית שטח הקומה התחתונה.
200 עד 300 איש סועדים בחדר האוכל. היתה תקופה שחשבו שגרופית תגדל ולכן הוצע להרחיב את חדר האוכל. לבסוף הקיבוץ לא צמח לפי התכנית וחלו שינויים בהתארגנות, והבניין נותר כמו שהיה. חדר האוכל מגיש היום ארוחות צהריים וערב במהלך השבוע, וכן ארוחת צהריים בשבת.
לוח המודעות בכניסה לבניין מציג חלק מתמונת המצב הקיים: קליטת חברים חדשים, דיון על עתיד מפעל הפלסטיק הממוקם בכניסה לקיבוץ, דיון על התכנית להנחת מסילת רכבת בין באר שבע ואילת, מעצב שיער שיגיע לקיבוץ לתת שירות לנשים ולגברים, וכמובן – שעות הפתיחה של בריכת השחייה.
.

1980: עלון קיבוץ שיצא לכבוד חנוכת חדר האוכל החדש ועליו מתנוסס איור של הבניין (מקור: ארכיון קיבוץ גרופית)
.
סיקרן אותו לדעת במה עוסקים חברי גרופית: 50% בעבודות חוץ באזור, 50% עובדים בקיבוץ עצמו – במפעל הפלסטיק, במטע התמרים, רפת החלב, גידולי שדה שמורכבים מבצל, בצל ירוק, מלון, דלעת, בטטות ותפוחי אדמה. בעבר היה גם לול.
בגרופית גרים 300 איש, מהם כ-90 חברים.
את ראש הגבעה מקיפה מערכת תעלות קשר שצה"ל חפר לאחר מלחמת יום כיפור. היום התעלות מוזנחות ובחלקן כבר קרסו. בהמשך יש תמונה בה רואים קטע מאחת התעלות.
תודה לאיתן בניוביץ מגרופית על העזרה במידע ותמונות היסטוריות. תודה ליגאל אשוח על התמונות של מבוא חמה . תודה לארנונה אקסלרוד ולקרין שביט על השיחה. לעדה מנדל מארכיון יד טבנקין ולאלי אברמוביץ מארכיון הגולן על הניסיונות לאתר מידע וחומרים על מבוא חמה.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
תמונות שצלמתי עכשיו:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

מדורגים 01: פונים למערב, לכביש 90 וההרים. תכנן אותם בשנות השמונים האדריכל אלכס גרינבאום שממשיך ללוות את הקיבוץ גם היום. אלה מבנים שתוכננו לרווקים וכל יחידה מקורית היא בת 25 מ"ר עם מרפסת גדולה הצופה לנוף
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(2) חדר האוכל במבוא חמה:
1972 היא השנה שהאדריכלית ארנונה אקסלרוד מציינת כשנת פתיחת חדר האוכל במבוא חמה. לא הצלחתי לברר האם זו אכן השנה. במבוא חמה ביקרתי לפני כמה שנים. צלמתי רק כמה תמונות כי כמו בגרופית, גם כאן חדר האוכל היה נעול, אך מסיבה אחרת: הוא פשוט היה נטוש. הגעתי אז בגלל תערוכה שעסקה בחדר האוכל הנטוש שהציגה קרין שביט, בת הקיבוץ. תערוכות על חדרי אוכל בקיבוצים מוצגות בתדירות יחסית גבוהה, בערך שתיים בשנה. רק לפני חודש היתה אחת בגעתון.
חדר האוכל הוא דו-קומתי ובין השאר נועד לתת לסועדים בו מבט פנוראמי על הכנרת והרי הגליל. בשונה מחדרי אוכל אחרים, בהם חלונות הבניין רחבים עד כדי כך שהם קירות מסך זכוכית, כאן החלונות יחסית קטנים והמסה מודגשת עוד יותר הודות לכך שהחלונות הופכים ל"חורים שחורים" על רקע הקיר הלבן. לכן הבניין מקבל את העוצמה ויכול להיתפס כמבנה צבאי או מצודתי. באופן הזה הוא מתאים היטב לאדריכלות הישראלית שבאה אחרי 1967, בהם ערכים של צניעות ופשטות הוזנחו לטובת ערכים של עוצמה וכוח. כיבוש רמת הגולן וסיני הצליח להביא לחלחול האופוריה גם לאדריכלות. בסוף התברר שהכל היה ריק ולא רק העיצוב נותר מיותר אלא במקרים רבים גם הבניין עצמו.
הוא הפסיק לפעול סופית ב-2006 ושנה לאחר מכן נכנסה שביט לבניין שהיה פתוח ולא נעול (רק המטבח ננעל). "כשנכנסתי הייתי המומה. היו ציפורים מתות שנלכדו בפנים ולא מצאו את הדרך החוצה והיה גם פסנתר כנף לבן וגדול, אבל חוץ מזה המקום היה נראה כאילו מישהו אכל, קם ויצא רק הרגע", היא מספרת על הביקור הראשון שלה בבניין הנטוש, ביקור שממנו נולדה התערוכה. "הייתי כל כך בהלם שרצתי החוצה וחזרתי עם המצלמה. בביקור הקצר הזה סיימתי במהירות ארבעה פילימים. זה היה מחזה מרשים גם אם היה קשה לעיכול".
האם זה עדיין קשה לראות את המוקד והסמל המרכזי של הקיבוץ לא מתפקד? "היום יש פחות סנטימנטים, פיתחתי סוג של עצמאות ואין צורך בבית הכנסת החילוני הזה. כשסגרו אותו אז סגרו למעשה את התחושה הקיבוצית. בשנתיים הראשונות הוא היה חסר, אך מאז האנשים התרגלו, למדו לבשל וזה כבר לא עצוב יותר".
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
★
חדרי אוכל נוספים בהם הסתובבתי:
.
מסדה (דב גלט)
געש (מנחם באר)
גזית (חיליק ערד)
גלאון (חיליק ערד)
חוקוק (שלי ניסים)
רביבים (שלי ניסים)
החותרים (שלי ניסים)
רשפים (מנחם באר)
שפיים (עירא אפרתי)
שלוחות (לאון שרמן)
ברקאי (אברהם ארליק)
תל קציר (אילן בר אילן)
משמר דוד (אריך ראש)
ניר אליהו (שמשון הלר)
דברת (מרדכי זברודסקי)
משמרות (יעקב מטריקין)
גלעד (ארנונה אקסלרוד)
ברור חיל (ויטוריו קורינלדי)
כפר המכבי (שלמה גלעד)
דגניה א' (לאופולד קרקואר)
דגניה א' החדש (ליאון שרמן)
בית ניר (שמואל מסטצ'קין)
יד-מרדכי (שמואל מסטצ'קין)
עין הנצי"ב (נעמי יודקובסקי)
שער הגולן (שמואל מסטצ'קין)
כפר מסריק (מוניו גיתאי-וינרויב)
עין חרוד מאוחד (שמואל ביקלס)
גשר (שמואל ביקלס, ארנונה אקסלרוד)
כפר גליקסון (מרדכי זברודסקי, אמנון לוי)
חפצי-בה (ריכארד קאופמן ועירא אפרתי)
מעיין ברוך (ארטור גולדרייך ורחל ניסים)
נחל עוז (בנימין צ'לנוב, ויטוריו קורינלדי)
גבעת חיים מאוחד (אהוד שחורי)
גבע (אריה שרון, אמנון לוי)
כרמיה (שמואל מסטצ'קין)
גלגל (נעמי יודקובסקי)
מגן (שמאול מסטצ'קין)
יקום (שמואל מסטצ'קין)
נגבה (שמואל מסטצ'קין)
דורות (מרדכי זברודסקי)
בית גוברין (אמנון לוי)
געתון (מנחם באר)
שניר (מנחם באר)
גת (מנחם באר)
אלונים (שלמה גלעד)
ארז (אלכס קשטן וויטוריו קורינלדי)
בית אלפא (לאופולד קרקואר, אברהם ארליק)
צרעה (אריך ראש, מוסה חריף וויטוריו קורינלדי)
שער העמקים (יוסף אילדמן, מנחם באר, דן פלג)
אילות (שמואל ביקלס, ישראל גודוביץ, אלכס גרינבאום)
הצעות לחדר אוכל אפיקים (שמואל פובזנר, אברהם יסקי)
גדות, שמרת ואדמית (חנן הברון, מנחם באר ושמואל מסטצ'קין)
מגל ולהבות חביבה (שמשון הלר, שמואל מסטצ'קין, חיליק ערד)
אור הנר, רוחמה (שמואל מסטצ'קין, אריך ראש וארנונה אקסלרוד)
משאבי שדה, שדה בוקר, סמר (רחל ניסים, שלמה גלעד, חיליק ערד)
בית זרע, שער הגולן וטירת צבי (מנחם באר, שמואל מטסצ'קין, לאון שרמן)
מגידו, עין השופט והזורע (חיליק ערד, אברהם ארליק, מוניו וינרויב ואל מנספלד)
כפר סאלד, עמיר, שדה נחמיה (עירא אפרתי, מנחם באר, אהוד שחורי/אפשטיין ובניו)
גבעת עוז, אשדות יעקב איחוד ותל יוסף (שמואל מסטצ'קין, מוסה חריף, לאופולד קרקואר)
עין דור, סאסא, איילת השחר (שמואל מסטצ'קין, חיליק ערד, מרדכי זברודסקי עם אריך ראש)
שדה נחום, חמדיה, אפיקים (שמואל ביקלס, שמשון הלר, ו. י. ויטקובר עם אריך באומן)
ראש הנקרה, עין המפרץ, לוחמי הגטאות (פרדי כהנא, חיליק ערד, נעמי יודקובסקי)
הסוללים, עין גב, גשר הזיו (מרדכי זברודסקי, דב קוצ'ינסקי, שלמה גלעד)
כפר עזה, גבולות ומגן (ויטוריו קורינלדי, חיליק ערד, שמואל מסטצ'קין)
מנרה, הגושרים, דן (רחל ניסים, נעמי יודקובסקי, שמואל מסטצ'קין)
משמר דוד, הראל ונחשון (אריך ראש, אברהם ארליק, חיליק ערד)
סער, חניתה, יחיעם (חיליק ערד, מרדכי זברודסקי, מנחם באר)
ברעם, כפר גלעדי, מצובה (אהרון אלבוים, ארנונה אקסלרוד)
גבעת השלושה וגם כתבתי עליו כאן (אריה שרון)
יזרעאל, כפר החורש (אדם אייל, פרדי כהנא)
כפר מנחם, רבדים וחצור (שמואל מסטצ'קין)
יגור (יוסף אידלמן ורבקה ורוברט אוקסמן)
נירים ואורים (אברהם ארליק, רחל ניסים)
גרופית ומבוא חמה (ארנונה אקסלרוד)
עין החורש (קובה גבר ואברהם ארליק)
צאלים (דוד בסט ויצחק חשמן)
שובל (שמואל מסטצ'קין)
נצר סרני (שמשון הלר)
כפר בלום (פרדי כהנא)
זיקים (מנחם באר)
כברי (חנן הברון)
מבוא גולן (חנן הברון)
יד חנה (ישראל גודוביץ)
נחשונים (אברהם ארליק)
גבעת חיים איחוד (שמשון הלר)
מעלה החמישה (ארטור גולדרייך)
שדות ים (קובה גבר וזיוה ארמוני)
תל יוסף (לאופולד קרקואר)
כרם שלום (ישראל גודוביץ)
עין גדי (שמואל מסטצ'קין)
חפץ חיים (מיכאל קראוס)
בארות יצחק (לא ידוע)
נען (שלמה גלעד)
גונן (דוד בסט)
גינוסר (חנן הברון)
מזרע (אפשטיין ובניו)
גבעת ברנר (רוברט בנט)
רמת הכובש (מרדכי זברודסקי)
גזר – חדר האוכל האחרון (גבי גרזון)
★
שיר לסיום:
.
★
בהם הסתובבתי:
.
מעיין ברוך (ארתור גולדרייך ושלי ניסים)
גבעת חיים מאוחד (אהוד שחורי)
רביבים (שלי ניסים)
שלוחות (לאון שרמן)
גדות, שמרת ואדמית (חנן הברון, מנחם באר ושמאול מסטצ'קין)
כרמיה (שמואל מסטצ'קין)
יקום (שמואל מסטצ'קין)
נגבה (שמואל מסטצ'קין)
אלונים (שלמה גלעד)
ארז (אלכס קשטן וויטוריו קורינלדי)
אילות (שמואל ביקלס, ישראל גודוביץ, אלכס גרינבאום)
צרעה (אריך ראש, מוסה חריף וויטוריו קורינלדי)
הצעות לחדר אוכל אפיקים (שמואל פובזנר, אברהם יסקי)
אור הנר, רוחמה (שמואל מסטצ'קין, אריך ראש וארנונה אקסלרוד)
מגידו, עין השופט והזורע (חיליק ערד, אברהם ארליק, מוניו וינרויב ואל מנספלד)
גלגל (ארנונה אקסלרוד)
געתון (מנחם באר)
בית גוברין (אמנון לוי)
שניר (מנחם באר)
דורות (מרדכי זברודסקי)
נירים ואורים (אברהם ארליק, רחל ניסים)
יגור (יוסף אידלמן ורבקה ורוברט אוקסמן)
עין החורש (קובה גבר ואברהם ארליק)
יזרעאל, כפר החורש (אדם אייל, פרדי כהנא)
משאבי שדה, שדה בוקר, סמר (רחל ניסים, שלמה גלעד, חיליק ערד)
בית זרע, שער הגולן וטירת צבי (מנחם באר, שמואל מטסצ'קין, לאון שרמן)
כפר סאלד, עמיר, שדה נחמיה (עירא אפרתי, מנחם באר, אהוד שחורי/אפשטיין ובניו)
מנרה, הגושרים, דן (רחל ניסים, נעמי יודקובסקי, שמואל מסטצ'קין)
כפר מנחם, רבדים וחצור (שמואל מסטצ'קין)
כפר עזה, גבולות ומגן (ויטוריו קורינלדי, חיליק ערד, שמואל מסטצ'קין)
משמר דוד, הראל ונחשון (אריך ראש, אברהם ארליק, חיליק ערד)
גבעת עוז, אשדות יעקב איחוד ותל יוסף (שמואל מסטצ'קין, מוסה חריף, לאופולד קרקואר)
גרופית ומבוא חמה (ארנונה אקסלרוד)
ברעם, כפר גלעדי, מצובה (אהרון אלבוים, ארנונה אקסלרוד)
עין דור, סאסא, איילת השחר (שמואל מסטצ'קין, חיליק ערד, מרדכי זברודסקי עם אריך ראש)
ראש הנקרה, עין המפרץ, לוחמי הגטאות (פרדי כהנא, חיליק ערד, נעמי יודקובסקי)
סער, חניתה, יחיעם (חיליק ערד, מרדכי זברודסקי, מנחם באר)
הסוללים, עין גב, גשר הזיו (מרדכי זברודסקי, דב קוצ'ינסקי, שלמה גלעד)
שדה נחום, חמדיה, אפיקים (שמואל ביקלס, שמשון הלר, ו. י. ויטקובר עם אריך באומן)
נצר סרני (שמשון הלר)
צאלים (דוד בסט ויצחק חשמן)
כברי (חנן הברון)
כפר בלום (פרדי כהנא)
שובל (שמואל מסטצ'קין)
זיקים (מנחם באר)
מבוא גולן (חנן הברון)
נחשונים (אברהם ארליק)
יד חנה (ישראל גודוביץ)
מעלה החמישה (ארטור גולדרייך)
חפץ חיים (לא ידוע)
תל יוסף (לאופולד קרקואר)
בארות יצחק (לא ידוע)
נען (שלמה גלעד)
עין גדי (שמואל מסטצ'קין)
בחן (לא ידוע)
גבעת חיים איחוד (לא ידוע)
כרם שלום (ישראל גודוביץ)
מזרע (אפשטיין ובניו)
גונן (דוד בסט)
גבעת השלושה וגם כתבתי עליו כאן (אריה שרון)
שדות ים (קובה גבר וזיוה ארמוני)
גינוסר (חנן הברון)
גבעת ברנר (רוברט בנט)
גזר – חדר האוכל האחרון (גבי גרזון)
★
שיר לסיום:
.
★
תגובות
גם משרד השיכון שכפל וכך אתה יכול לראות אותם מבני מגורים בקריית שמונה ובבאר שבע. הסוכנות הייתה האם-אימא של השכפולים ובכל מושב תראה כמעט אותו מועדון ואותו בית כנסת (לפחות במושבי הנגב). אנחנו מדינה של תוכנה אחת ומבנה אחד ואדוני אלוהינו אדוני אחד.
לא כזה וורוד נורא, זה וורוד עתיק בהיר, באמת די דומה לגוון של הרי אדום במרחק.
בהתייחס לבעיות הביסוס, הנובעות מקרקע סלעית לא הומוגנית ושכבות חוצצות של חרסית
קיימת בעיה שלאחר מליוני שנים של קרקע יבשה היחלו להשקותה לצורך פיתוח וגינון, מה שגורם לטפיחת החרסית ויצירת דפורמציות בלחצים של עשרות טונות על יסודות המבנים, מדרכות וכד',
שכמובן לצידם עלויות תיקון ואחזקה רבים.
צבעי חדר האוכל אכן תואמים את הרי אדום בפרט בעונות המעבר ובחורף. הגוונים נבחרו להתאמה והשתלבות במרחב.
תודה לאיתן על שיתוף ופירסום
יואל