סיבוב בעמנואל – העיר הלא גמורה

יומני היקר,

"עמנואל עיר העתיד" כך שווקה ההתנחלות שתוכננה להיות העיר הגדולה ביותר ביהודה ושומרון, אך מסיבוב שם נראה שחלומות לחוד ומציאות לחוד. שילבתי כאן תמונות משני סיבובים שערכתי בעמנואל, שניהם עם שאול: הראשון ב-2006 והשני ביום ששי שעבר (אחרי הסיבוב ביקיר).

מה השתנה? ב-2006 הסיבוב שלנו כלל גם בשני בתי ספר (אחד של בנים ושני של בנות), אבל חוץ מהם, בקרנו עכשיו בדיוק באותם מקומות. חלקם נותרו בניינים לא גמורים וחלקם הושלמו ואוכלסו. אותם בניינים לא גמורים הם חלק מסיפורה של עמנואל, שהוקמה כמו עוד כמה התנחלויות, כיוזמה פרטית של אנשי עסקים. בשלב מסוים הם רבו, פרצה אינתיפאדה, התגלו בעיות כספיות, הסיפור הגיע לבית משפט וההתפתחות נתקעה. נוספו לכך ריבים בין רבנים ומה שיועד להיות עיר חרדית המתפקדת כחלופת מגורים לצעירים או משפרי דיור מבני ברק ומירושלים, הפכה לכיבשה השחורה של היישובים החרדים.

ועל כך ברשימה זו.

.

IMG_20140221_113922

בוסי באחת הדירות האחרונות שלא אוכלסו

.

(1) הביקור:

התרשמתי מהיושר של התושבים. הנה סיפור קטן-גדול שחווינו בעמנואל: כשיצאנו מהרכב ברחוב הארוך שנקרא החת"ם סופר, שאול יצא מהמכונית, סידר את מכנסיו ובמקביל הוציא את הארנק מהכיס והניח על גג הרכב. מסביב לרכב שיחקו כמה קבוצות ילדים עם פאות ארוכות. התחלנו בסיבוב. הסתובבנו כשעתיים בין הבתים כשבין השאר ביקרנו את האדריכל ארז בוסי שלמד עם שאול אדריכלות ואחרי שחזר בתשובה והתחתן, עבר להתגורר כאן. חלק מהבתים ברחוב שהיו לא גמורים מאז תחילת שנות ה-80 (בגלל סכסוך משפטי בין היזמים ועל כך בהמשך), הושלמו ואוכלסו. רק בניין אחד נותר לא גמור. כשחזרנו לרכב, הילדים עדיין שיחקו ושאול נזכר שהשאיר אחריו את הארנק על גג המכונית. הארנק שהיה עשוי עור חום בוהק ומלא בשטרות של כסף מזומן – בלט היטב על גג המכונית. אך איש לא נגע בו והוא המתין לשאול כפי שהוא השאיר אותו. למרות שעמנואל היא יישוב עני במיוחד (אשכול 2 מתוך 10 עם שכר ממוצע של 3,800 ש"ח) – איש לא נגע בארנק ובכסף!

בקרנו את ארז בוסי בדירתו, שכמוה יש עוד מאות ביישוב (המתכננים שכפלו פה מודל של בית כמעט בלי סוף). מצאנו כאן דירת חמישה חדרים עם שתי מרפסות שאחת מהן גדולה במיוחד ועם נוף לנחל. ממש דירה ענקית. בוסי הסביר שהמחירים פה נמוכים מאד, ועל כזו דירה משלמים 1,500 שקלים שכירות לחודש. הסתובבנו לאורך הטיילת שמלווה את הדופן המערבית של השכונה, וראינו את כל תוספות הבנייה שצמחו בחזית כל בית (תוספות שלא היו כאן בביקור הקודם ויעידו על כך התמונות). גם הדירות הריקות שראינו פעם שעברה, נמצאו עכשיו מאוכלסות. נותר רק בניין אחד לא גמור. ברחוב סמוך יש שורת בתים שבעבר היתה גם היא לא גמורה, עוברת היום גימור ותאוכלס בקרוב. המחיר הנמוך נשמע מפתה, אבל בתכלס אין כאן עבודה, רוב תושבי העיר הם כנראה תלמידי ישיבה ומי שרוצה לצאת מכאן חייב לנסוע הרחק מערבה לכיוון נתניה או פתח תקוה (25 דקות נסיעה ללא פקקים). ריבי הרבנים לא הוסיפו יוקרה לאותם חרדים שביקשו להתגורר כאן, כך שנוצר מצב שעמנואל הפכה ל"עיר מקלט" לגרושים וגרושות שנפלטים מהקבוצה החברתית שלהם ו/או שהם נותרים חסרי אמצעים. בוסי הוסיף שעמנואל היא אמנם עיר חרדית, אך יש בה גם קצת חילונים. קבוצה קטנה זו מורכבת מדור שני שהתפקר או אנשים שהמחיר המאוד נמוך משך אותם לכאן כמו מגנט.

רחוב החת"ם סופר בו הסתובבנו הוא הרחוב הכי מתוכנן וגמור ביישוב, וכאן ניתן לחזות בחזון שהיה למתכנני עמנואל: רחוב רחב וארוך המתעקל בעדינות עם קו הגובה הטבעי. פיתוח נוף איכותי (בתכנון אדריכל הנוף גדעון שריג), ובינוי אחיד המנצל את הבדלי הגובה ומותאם לאוכלוסייה: אין חדרי מדרגות או כל צורך להשקיע במרחב משותף, בכניסה לכל זוג מבנים יש סככות מבונות לעגלות תינוקות, כמעט בכל דירה מרפסת סוכה רחבה.

שאלתי פעם את האדריכלית רחל ולדן שהיתה האדריכלית האחראית על הפרויקט, מדוע תוכננו כאן רחובות כל כך רחבים. היא הסבירה שהרעיון היה לאפשר בעתיד שילוב של רכבת קלה, או קו אוטובוס שיחלוף בנוחות במרכז הדרך ויעבוד ללא הפסקה בכל רחבי העיר. במעלה אדומים, שגם הוא תוכנן על ידי אותו צוות אדריכלים, הוסב לאחרונה הציר שיועד בתכנית לרכבת הקלה, למסלול הולכי רגל ורוכבי אופניים.

מחוץ לבית של בוסי עמדה אשה על המדרכה, כשהיא מוקפת ארגזים מלאים בחלות שבת ובתבניות ביצים (הביקור נערך כאמור ביום ששי בשעת בוקר מאוחרת). בוסי הסביר שהאשה אחראית על מכירת מוצרי יסוד אלה לכל מי שרוצה. המחיר: 2 שקלים לחלה. נזכרתי שגם בביקור הקודם שלנו כאן, ביקש מאיתנו אחד התושבים לתרום מעט כסף למען אותה מטרה, שמאפשרת למי שידו אינה משגת לרכוש מוצרי יסוד לארוחות שבת.

לפתע מירב התקשרה לשאול והתחילה לצעוק. נאלצנו להסתלק חזרה במהירות.

.

IMG_20140221_103100

מתחם מגורים שבנייתו הופסקה

.

(2) סיפורה של עמנואל:

"המטרה: עיר חרדית בשומרון" – כך נקרא הפרק העוסק בהקמתה של עמנואל בספר "כנגד כל הסיכויים" מאת חגי הוברמן (ספריית נצרים, 2008). בספר מספר הוברמן שעמנואל תוכננה להיות ההתנחלות החרדית הראשונה בשומרון ומי שיזם את הקמתה היה לא אחר מאשר מוטי זיסר, שלאחרונה ויתרה לו המדינה על חוב של 1.8 מיליארד דולר. אז מי שמעוניין לראות כיצד הוא השאיר אחריו את הבלגן הראשון שלו, כדאי שיבדוק את תפקודו בפרויקט הקמת עמנואל.

את האדמות עליה קמה עמנואל רכש במשך כמה שנים משה זר, שהתחיל בתור חשמלאי ובשלב מסוים עבר להתגורר בבית פרטי בראש גבעה בשומרון אותו הוא כינה "מצפה הצבאים". לצורך היוזמה להקמת עיר חרדית, גייס זיסר כמה מחבריו מעיר הולדתו בני ברק (כולם בני 25), ובהם יעקב קאופמן וישראל חרמץ. את הכסף גייס זיסר וחבריו מיהודים באנגליה, ארה"ב וקנדה וגם ישראלים. הקבוצה הקימה את חברת "כוכב השומרון" שמטרתה היתה הקמת ובניית העיר. בראש החברה הוצב הרב פנחס ארנרייך – חסיד גור ונכדו של יצחק גרשטנקורן מהדמויות הבולטות שהובילו להקמת בני ברק.

משרד האדריכלים לייטרסדורף-גולדברג נבחר לתכנן את הפרויקט. המשרד הזה היה מעורב מאוחר יותר בתכנון העיר מעלה אדומים ואריאל ולאחר התפרקותו תכננו שני האדריכלים פרויקטים נוספים שנויים במחלוקת (בלשון המעטה) כמו מודיעין עילית, מחנות הקרוילות של מפוני גוש קטיף ולאחרונה גם את מחנה מבקשי המקלט בקציעות.

ב-2002 ראיין ערן טמיר-טוויל את טומי לייטרסודרף (ביסודיות) על מעורבותו בפרויקט, וכך הוא סיפר: "בעמנואל היה מצב שהיו יזמים צעירים שלא היה להם כסף אפילו לעשות מדידות בשטח ובטח לא היה להם כסף למתכנני תנועה ודברים כאלה. הם באו אלי ואמרו לי 'תתכנן עיר אבל אין לנו כסף לשום דבר'. היום היו זורקים אותי לבית-סוהר בשביל זה: במקום להוציא מודדים לשטח הוצאנו מפות של 1:20,000 ופיצצנו אותם למפות של 1:1000 , ואמרנו כיון שאנחנו לא מהנדסי כבישים נעשה פשוט את הכבישים על המורפולוגיה הטבעית, אנחנו בכלל לא נשנה את ההרים. אתה רואה את הכביש, הוא מונח כאילו שלקחת קו גובה בתכנית ועשית עליו כביש וככה בנו אותו. מה שמשותף לתכנית של עמנואל ושל מעלה אדומים זה שלא נגענו ולא שברנו את המורפולוגיה של השטח. האתגר שם היה לגמרי שונה – האוכלוסייה. מה שכן הצלחתי להוציא מהם, זה את העלות של אשת פרוגרמות וכלכלנית, שהיתה זיוה ויינשל. היא ערכה סקר עם 100 המשפחות הראשונות שנרשמו ובדקה את הצרכים האמיתיים של האוכלוסייה החרדית. התוצאה הייתה מדהימה. כל הצרכים שלהם, מבחינת סטנדרטים, כמו למשל מבחינת בתי ספר – הם לגמרי שונים מהסטנדרטים הרגילים של הפרוגרמות הרגילות. עד כדי כך הם שונים, שכשגמרנו את העבודה הזאת שזיוה ויינשל הכינה, העבודה נהפכה לסטנדרט של משרד השיכון לתכנון ערים לאוכלוסיה החרדית".

בהמשך הראיון, מתאר לייטרסדורף גם את תכנון בנייני המגורים הגבוהים שמלווים את הטופוגרפיה (ובאחד מהם גר בוסי): "כיוון שהשיפועים בעמנואל היו הרבה יותר חזקים מאשר במעלה אדומים, תכננו ופיתחנו יחידות מיוחדות שיודעות לתפוס שיפועים של 30% והבניין עצמו מהווה קיר תומך להר. זאת אומרת לא צריך לבנות קירות תומכים בנוסף ליחידות עצמם. ביחידה המדורגת היחידה עצמה היא הקיר התומך בשיפוע, כאשר אופקיות הכביש עצמו היא בדיוק לפי הקונטור של הטופוגרפיה. התוצאה היא שקיבלנו בנייה מאוד זולה כי כל הסיפור של קירות תומכים לא עלה לנו". ביישוב יש גם כ-300 יחידות דיור שתכנן האדריכל דוד נופר, אך לא הספקנו לבקר בהן.

לפי חגי הוברמן, האדריכלים ערכו את תכנית המתאר לעמנואל תוך 90 יום: "החלומות היו בשמים. עיר ברמת בנייה בינלאומית, בסגנון חדשני, ראשונה מסוגה בישראל, מתוכננת ל-6,000 יחידות דיור, וילות, וילות טוריות וקוטג'ים, עם חנייה צמודה ותחבורה פנים-עירונית של רכבת קלה למניעת רעש וזיהום אויר". עוד מספר הוברמן שכל משפחה שברשה לגור בעיר, חתמה על טופס "שאחד מסעיפיו קבע – "ידוע לנו שהועדתם את העיר לאנשים המנהלים אורח חיים דתי, על פי מסורת ישראל והם שומרי שבת".

.

4

מרחק מערים (מתוך עלון שיווק)

.

מפני שבגין התחייב בשעתו לאמריקאים שלא לבנות יישובים חדשים ביהודה ושומרון, קיבל אתר הבנייה הגדול את השם "קרני שומרון ה'". המטרה בבחירת השם המשויך ליישוב אחר, היתה ליצור אשליה שמדובר סך הכל בשכונה חדשה ששייכת להתנחלות שהיתה מרוחקת כמה עשרות קילומטרים מהאתר. "מן פיתוח מודרני של דגניה א', דגניה ב'" מסביר הוברמן בספרו ומוסיף שגם יקיר נקראה תחילה "קרני שומרון ג' וגם אלפי מנשה נקראה "קרני שומרון ד'".

ביוני 1981 נערך טקס הנחת אבן הפינה לעיר החדשה, אירוע אליו הוזמנו גם ראשי הכפרים הערבים בסביבה שנענו להזמנה וניצבו על במת הכבוד לצד שרי ממשלה וראשי העדה החרדית. כחלק מתכנית שיווקית חדשנית, נערכו לבד ממסע פרסום מסיבי, גם אירועים לציבור החרדי שנועדו להגביר את מודעותם לעיר ההולכת וקמה. בסוכות 1981, כשבוצעו עבודות העפר המוקדמות, נערכו באתר חגיגות "שמחת בית השואבה", אירוע שמשך אליו 15 אלף משתתפים מבני הקהילה החסידית בארץ. החסידים רקדו לצלילי תזמורת שהונהגה על ידי זמר חסידי שהוזמן במיוחד מניו יורק. אריק שרון שנכח באירוע פנה לקהל ונאם: "זה מאה שנה עמדה היהדות הדתית בשורה הראשונה של המעשה החלוצי ביותר של ישוב ארץ ישראל, כאשר גם פתח תקוה הוקמה בידי יהודים חרדים שיצאו מירושלים אשר מתוך החומות. […] אנו מאמינים באנשים שמאמינים, כי בזכות אמונתם זו הצליח העם היהודי מאז דורות רבים להתקיים, כאשר עמים ולאומים אחרים נשכחו ונעלמו מבימת ההיסטוריה".

הדירות שווקו במהירות וכבר בקיץ 1983 אכלסו את עמנואל 600 המשפחות הראשונות, מה שהפך את עמנואל לאחד היישובים הגדולים בשומרון. אזור תעשייה גדול הוקם בכניסה לשטח היישוב, עם הבטחה שהיזמים יקימו בו מפעלים שיספקו עבודה למאות מתושבי העיר. חברת "דן" החלה להפעיל קו אוטובוס חדש שקישר את עמנואל לבני ברק והעתיד נראה היה ורוד

.

3

שטח העיר המקורי חולק לשלושה שלבי ביצוע. בסוף אפילו שלב א' לא הושלם (מתוך עלון שיווק)

.

אך הפרויקט נתקל בקשיים. סכסוכים בין ראשי הציבור החרדי שהתגלעו כבר בשלבי הקמת העיר הראשונים, הלכו והחריפו. לעומת האדמו"ר מגור שנתן את ברכתו לפרויקט, עמד לעומתו הרב שך והתנגד להצטרפות הציבור החרדי למפעל ההתנחלות. הרב שך אף אסר על תלמידיו לבקר בה וחסם את האפשרות להקים כולל ביישוב הצעיר.

העסק המשיך להידרדר וחלחל גם למישור העסקי. היזמים הסתכסכו בינם לבין עצמם, המצב החמיר עד שהחברה היזמית "כוכב השומרון" הפסיקה את בניית הבתים, והתפתחות עמנואל נעצרה. אחרי שמרבית היזמים פרשו מהפרויקט, נותרה הבעלות על חברת "כוכב השומרון" בידי משפחת מרגוליס שהתכוננה להזרים מימון להמשך פעילות החברה, אך הסכסוכים המשפטיים הקשו את המשך הפעילות והעסק קרס. יוסף מרגוליס, אבי המשפחה, שהיה ערב על נושי החברה נמלט מישראל ללונדון והוכרז כפושט רגל. רק לאחרונה הוחל באיתור נכסיו. זיסר המשיך במסעו ועזב את ישראל ל-10 שנים לטובת פרויקטי בנייה באפריקה. עם שובו לישראל היה מעורב בפרויקט סי אנד סאן בצפון תל אביב ובמרינה בהרצליה – שני פרויקטים ששמו פס על חוף הים ויצרו נזק בלתי הפיך למשאב טבעי שאין לו תחליף.

חוץ מהחלום של עיר חרדית גדולה בשומרון שלא התממש (בינתיים), הבעיה הגדולה היתה במציאות העירונית בה היתה תקועה עמנואל: מלאי גדול של בתים לא גמורים שלא ניתן לאכלס בגלל שהם במרכזו של סכסוך משפטי. כך נותרו כל אותם בניינים כמפגעים בלב סביבת מגורים. ב-1986 שלושה ממנהלי ובעלי המניות בחברה נעצרו בחשד להעלמת מס (בהם מוטי זיסר). השלושה פרשו מהחברה עוד ב-1983, תוך שהם משלשלים לכיסם 54 מיליון שקלים. ב-1987 פרצה האינתיפאדה והחרדים שמפחדים מהצל של עצמם העדיפו להישאר בחורים שלהם וחלק מהאוכלוסיה החזקה בעיר ארז ועזב חזרה לירושלים או בני ברק. באינתיפאדה השנייה חזר והדרדר המצב הביטחוני באזור, ובשנת 2002 ארעו שני פיגועים גדולים בכניסה לעמנואל. בכל אחד מהפיגועים נרצחו 10 איש, כשמרבית הנפגעים היו תושבי היישוב. עזיבת העיר המשיכה ודירות ובניינים התרוקנו מדיירים.

עמנואל נתקעה מאחור. מבין שלוש השכונות הגדולות שנועדו להרכיב את העיר, הוקם רק חלק מהשכונה הראשונה וגם אזור התעשייה לא התפתח ונותר הרחק מהיישוב. גרים בה היום כ-3,000 תושבים כשערים חרדיות חדשות בשומרון קמו ועקפו אותה: ביתר עילית עם 39,700 תושבים ומודיעין עילית עם 52,000 תושבים. הדבר היחיד שנותר לעמנואל זה הנוף והשקט שמקיף אותה והיכולת העתידית להמשיך ולהתפתח לעיר.

בינתיים, עמנואל קצת מתאוששת ולראשונה מזה 30 שנה שטחים ריקים ביישוב מוקפים בגדרות פח חדשות ושלטים גדולים וצבעוניים מכריזים על בניית בתים חדשים (לפי הדיווחים שעיצבנו את ג'ון קרי, וגם לפי ממ"י מדובר ב-102 יח"ד). בתי הספר מתהדרים בנתון חסר תחרות: ממוצע של 12 תלמידים בכיתה. דירות ריקות משתפצות ומתאכלסות ושלדי בתים מושלמים ומשווקים במחירים שמנסים לקרוץ לאוכלוסיה החרדית שסובלת ממחסור כבד בדירות פנויות.

.

6

תכנית שלב א' (מתוך עלון שיווק)

.

7

חתך היישוב עם ציון ל"קרונית" – בראש ההר (מתוך עלון שיווקי) לחצו להגדלה

.

5

שער עלון השיווק

.

אלימות

.

HPIM0002

מבט מעמנואל אל כביש 5066 המקשר בין כביש 5 לכביש 55, בקטע בו הוא חוצה את נחל קנה (2006)

.

HPIM0013

גדר היישוב (2006)

.

HPIM0102

שלט בכניסה לעמנואל (2006)

.

HPIM2839

מבט על הדופן הדרומית של עמנואל: מימין שני בתי ספר בתכנון האדריכלית רחל ולדן ומשמאל שכונת מגורים שבנייתה הופסקה בתחילת שנות ה-80 ונותרה לא גמורה (2006)

.

HPIM2844

אפשר לראות כאן את כל שלבי הבנייה: מהיסודות וכמעט עד הגמר (2006)

.

HPIM2889

חזית בניין בית הספר לבנות (2006)

.

HPIM2881

פנים בניין בית הספר לבנות (2006)

.

HPIM2877

פנים בניין בית הספר לבנות (2006)

.

HPIM2910

קטע מהקירוי של בניין בית הספר לבנים (2006)

.

HPIM2861

פנים האולם המרכזי בבניין בית הספר לבנים (2006)

.

HPIM2851

פנים האולם המרכזי בבניין בית הספר לבנים (2006)

.

HPIM2856

כתה בבית הספר לבנים (2006)

.

HPIM2926

ורוד בעמנואל: מועדון פיס לקשיש בתכנון האדריכלית רחל ולדן (2006)

.

HPIM2921

ורוד בעמנואל: מועדון פיס לקשיש בתכנון האדריכלית רחל ולדן (2006)

.

HPIM2909

מימין מאוכלס ומשמאל נותר לא גמור. יש מאבק משפטי ולכן לא ניתן לגמור את הבניינים (2006)

.

HPIM2930

לא גמור מאז תחילת שנות ה-80 (2006)

.

HPIM2919

לא גמור (2006)

.

HPIM0099

בינוי שמנצל את הטופוגרפיה הטבעית (2006)

.

2

הבתים בתמונה למעלה כפי שמופיעים בפרספקטיבה מתוך חוברת הפרסום

.

HPIM0004

בית כנסת לא גמור (2006) 01

.

HPIM0005

בית כנסת לא גמור (2006) 02

.

HPIM0006

בית כנסת לא גמור (2006) 03

.

HPIM0015

עשרות יחידות דיור לא גמורות ומעל שורת בתים גמורה ומאוכלסת שהגישה אליהם מהרחוב העליון (2006)

.

HPIM0014

למטה ובאמצע לא גמור, למעלה מאוכלס (2006)

.

HPIM0021

ריק ונטוש מאז תחילת שנות ה-80 (2006)

.

HPIM0016

העצים הם הדיירים  העיקריים כאן (2006)

.

HPIM0027

חלק מהבניינים נותרו רק בשלב שלד המפלס התחתון בלבד (2006)

.

HPIM0031

וכאן יש רק יסודות (2006)

.

HPIM0088

בדופן המערבית של עמנואל שתי שורות ארוכות במיוחד של בניינים משותפים הבנויים על צלע ההר ולמרגלותם טיילת מוזנחת ולא מפותחת (2006)

.

HPIM0089

גם כאן לא כל הבניינים גמורים ומאוכלסים (2006)

.

HPIM0091

שאול מתפלא מגובה הדירה הנמוך (2006)

.

HPIM0054

The Grand Budapest Hotel

.

1

הבניינים שמופיעים למעלה כפי שהופיעו בפרספקטיבה מחוברת פרסום לעיר

.

HPIM0045

בין כל זוג בניינים יש מערכת מדרגות משותפת שיורדת מהרחוב לטיילת ובדרך מקשרת לדירות (2006)

.

HPIM0058

בצמוד לרחוב יש מתקן בנוי לאכסון עגלות (2006)

.

צלמתי אז גם סרטון קצר:

.

.

HPIM0063

דירה לא גמורה: המטבח (2006)

.

HPIM0062

דירה לא גמורה: הסלון + שאול (2006)

.

HPIM0067

דירה לא גמורה: הסלון + שאול+ אני (2006)

.

HPIM0076

דירה לא גמורה: המרפסת (2006)

.

HPIM0072

דירה לא גמורה: הנוף (2006)

.

HPIM0085

דירה לא גמורה: המרפסת + הנוף +שאול + אני (2006)

.

HPIM0098

למטה בטיילת יש רחבה מרוצפת שאחד השכנים התרגז שבלילות התאספו כאן צעירים ולכן הוא בא ועקר את כל הריצוף (2006)

.

אלימות1

.

IMG_1296

שלט לצד הכביש הראשי

.

IMG_1295

5:10 | 4:55

.

IMG_1297

יש גם אזור תעשייה קטן, זה אחד מהעסקים שפועלים בו

.

IMG_1298

בואכם לשלום

.

IMG_1300

חזית 01

.

IMG_1301

חזית 02

.

IMG_1302

חזית 03: בניין זהה לאלה הקודמים, אלא שהוא היה שלד וכעת משלימים את הבנייה

.

IMG_1303

אדריכלות: דיזיין ליין בע"מ

.

IMG_1309

שטחים ריקים הופכים עכשיו לאתרי בנייה

.

IMG_1310

אדריכל: מיקי זיידמן

.

IMG_1305

בית מדרש

.

IMG_1306

חוסט (לפי ויקיפדיה זו חסידות שנוסדה ברומניה במאה ה-19)

.

IMG_1308

בית המדרש של חוסט

.

IMG_1315

בניין המועצה המקומית עמנואל

.

IMG_1323

סמל היישוב בכניסה לבניין המועצה

.

IMG_1319

על לוח המודעות בכניסה לבניין המועצה: מודעה 01

.

IMG_1318

מודעה 02

.

IMG_1320

מודעה 03

.

IMG_1317

מודעה 04

.

IMG_1321

מודעה 05

.

IMG_1314

מקורי: בגינה המרכזית יש מתקן משחק דמוי אוניה

.

IMG_1311

בניין מגורים 01

.

IMG_1324

בניין מגורים 02

.

IMG_1325

המשכנו לדופן הדרומית לראות (שוב) את שורת הבתים הלא גמורה. מימין גדר היישוב

.

סרטון שצלמתי כאן:

.

.

IMG_1327

ריק 01

.

IMG_1330

ריק 02

.

IMG_1332

ריק 03

.

IMG_1334

ריק 04: קירות טרומיים עדיין מונחים בצד מוכנים עם החיפוי ו"ממתינים" להצבה במקומם

.

IMG_1335

ריק 05: שאול בוחן את הקירות הטרומיים

.

IMG_1341

ריק 06: מאז הביקור הקודם, חלק משטחי המבנים הריקים נאטם והפך למחסנים

.

IMG_1344

ריק 07

.

IMG_1338

ריק 08

.

IMG_1343

ריק 09

.

IMG_1339

ריק 10

.

IMG_1345

ריק 10

.

IMG_1346

ריק 11: גם התקרות הן טרומיות

.

IMG_1356

ריק 12

.

IMG_1355

ריק 13: הזולה של בן האל ונהוראי

.

IMG_1360

ריק 14

.

IMG_1361

ריק 15

.

IMG_1375

ריק 16

.

IMG_1331

גדר היישוב

.

IMG_1354

מבט מעמנואל אל כביש 5066 המקשר בין כביש 5 לכביש 55, בקטע בו הוא חוצה את נחל קנה

.

IMG_1371

צב ליד הגדר 01

.

IMG_1373

צב ליד הגדר 02

.

IMG_1433

בדופן המערבית של היישוב שתי שורות של בניינים משותפים. פעם חלק גדול מהם היה ריק, היום כמעט הכל מאוכלס. חוץ מהבניין הזה שנותר לא גמור.

.

IMG_1441

רחוב החת"ם סופר 01

.

IMG_1442

רחוב החת"ם סופר 02

.

IMG_1455

רחוב החת"ם סופר 03

.

IMG_1440

רחוב החת"ם סופר 04

.

IMG_1443

רחוב החת"ם סופר 05

.

IMG_1445

אחת הדירות הוסבה לבית כנסת

.

IMG_1447

הנוף מבעד לחלון בית הכנסת

.

IMG_1453

מודעה בכניסה לבית הכנסת

.

IMG_1457

רחוב החת"ם סופר 06: חלה בשני שקל ויש גם ביצים. קהילה המסייעת לכל נזקק

.

IMG_1431

מדרגות בין הבתים: מקשרות לדירות וגם בין הרחוב למעלה לטיילת למטה

.

IMG_1429

החזית המזרחית של הבניין פונה לרחוב החת"ם סופר והחזית המערבית פונה אל הנוף והטיילת

.

IMG_1381

מבט מהכניסה לדירה של בוסי

.

IMG_1405

כניסה לדירה

.

IMG_1383

בוסי במשרדו

.

IMG_1386

בוסי מציג הצעה לפיתוח בת ים

.

IMG_1404

סלון ומטבח

.

IMG_1403

מרפסת גדולה

.

IMG_1401

שומרים על הניקיון: מבט מהמרפסת על המדרגות שיורדות לטיילת…

.

IMG_1410

מבט מהטיילת 01

.

IMG_1420

מבט מהטיילת 02

.

IMG_1416

מבט מהטיילת 03

.

IMG_1424

מבט מהטיילת 04

.

IMG_1419

מבט מהטיילת 05

.

IMG_1412

מבט מהטיילת 06

.

IMG_1415

הטיילת מורכבת משביל אספלט צר וממעקה בטון

.

IMG_1422

מבט מהטיילת 07

.

IMG_1414

מבט מהטיילת 08: הריצוף שהיה ברחבה שפרק אחד השכנים (ראו תמונה מ-2006) הפך כאן לשביל גישה לאחת מדירות הקרקע

.

IMG_1406

מבט מהטיילת 09: נראה נטוש אבל גרים פה

.

IMG_1425

אחת מהדירות הבודדות שנותרו לא מאוכלסות

.

IMG_1426

מבט אל הנוף

.

IMG_1458

ב-2006 הוא היה ורוד, עכשיו הוא כחלחל (אדריכלית מקורית: רחל ולדן)

.

IMG_1460

מה שהיה שלד הושלם ואוכלס

.

IMG_1463

שלום

.

IMG_1464

הטרמינל המסמן את "הקו הירוק"

. . .

. .

.

ולקראת סיום תמונה היסטורית מ-1982 של בתי הטיילת בשעת בנייתם (בתכנון לייטרסדורף-גולדברג):

.

D580-121

מבט מאזור הטיילת, 1982 (צילום: יוסי רוט, באדיבות יוסי רוט, לע"מ)

8-

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • דניאל ונטורה  ביום 04/03/2014 בשעה 0:51

    יש לציין את התכנון הנפלא של הבתים. לא רואים מחלון דירה אחת את הנעשה בדירות השכנות !!!

  • דניאל ונטורה  ביום 04/03/2014 בשעה 0:54

    אם היה לך צילומים של השלטים הדרך לישוב הייתה רואה את שלבי ההתפתחות ההתיישבות החרדית – כל שלט ציין שנת הקמה ואת הישוב שהוקם באותה שנה מפתח תקווה והלאה ….
    עיר נפלאה עם אנשים נהדרים.
    חבל שמי שיזם אותה ניצל אותם ואת משרד השיכון !

  • מרטינה בובר  ביום 04/03/2014 בשעה 8:15

    סלאמס. אין מילה אחרת.
    אנשים שלא יודעים לשמור על סביבתם, לא איכפת להם מכלום. ואפילו בתוך הדירות שלהם עצמם- סלאמס.

  • שביט  ביום 04/03/2014 בשעה 10:53

    הגרסה המודרנית של בני ברק = פסגת העוני והדלות של אוכלוסיה פרזיטית שבקושי עובדת ונשענת על מוסדות המדינה לצדקה והשלמת הכנסה.
    אולי כדאי גם לעשות טרנספר ולהעביר לשם את כל תושבי מאה שערים ולסגור את השער?

  • אמיר  ביום 04/03/2014 בשעה 15:26

    "לא רואים מחלון דירה אחת את הנעשה בדירות השכנות", זה משום הפריבילגיה שבלבנות בטופוגרפיה מדהימה שכזו, ולא משום סיבה אחרת.

    • מיכאל יעקובסון  ביום 04/03/2014 בשעה 15:45

      נכון חלקית. חזיתות הדירות פונות גם לדירות סמוכות ושם רואים באופם ברור את הניסיון להימנע מפתיחת חלונות רחבים או בחירה מסוימת במיקום הפתח.

  • amitaisandy  ביום 05/03/2014 בשעה 0:49

    פוסט מעניין.

  • Daniel Ventura  ביום 05/03/2014 בשעה 9:20

    אולי קשור לנאמר בפירוש רשי בספר במדבר פרשת בלעם כ"ד ה'
    (ה) מה טובו אהליך –
    על שראה פתחיהם שאינן מכוונין זה מול זה:
    משכנותיך –

  • Daniel Ventura  ביום 06/03/2014 בשעה 17:42

    תראה מה גרם הביקור שלך
    הודעה לעיתונות
    ד' אדר ב תשע"ד 6/3/14.

    במסגרת הסיורים שהוא מקיים בפרויקטים לציבור החרדי סייר היום השר אורי אריאל ביישוב עמנואל* את השר ליווה בביקורו ראש המועצה הרב עזרא גרשי * השר אורי אריאל: "במסגרת פעולתי לצימצום מצוקת הדיור החרדית אפעל לבניית דירות נוספות בעמנואל" * הרב עזרא גרשי ראש המועצה: "אני בטוח שנמצא בשר שותף נאמן לפיתוח היישוב"

    כשהוא מלווה בבכירי אנשי המקצוע במשרד השיכון קיים שר הבינוי והשיכון אורי אריאל ביקור מיוחד ביישוב החרדי עמנואל.

    השר אורי אריאל הגיע לעמנואל על מנת לעמוד מקרוב התפתחות היישוב ופוטנציאל הצמיחה בו למגזר החרדי.

    את הסיור פתחה הפמליה בלשכתו של ראש המועצה הרב עזרא גרשי שסקר בפני השר אורי אריאל את היישוב והתפתחותו.

    לאחר מכן התלווה ראש המועצה אל השר ופמלייתו בסיור שקיימו ברחבי העיר במהלכו נפגשו עם תושבים ושמעו על שביעות רצונם מהמגורים במקום.

    בסיום הסיור נערכה ארוחת צהריים בבניין המועצה בהשתתפות שר הבינוי והשיכון וצוותו ובכירי המועצה הרב עזרא גרשי ראש המועצה, הרב אליהו טובול- מ"מ וסגן ראש המועצה, הרב אפרים מלוב סגן ראש המועצה, מהנדס המועצה מר חיים אש ומזכיר המועצה מר עידו מאושר.

    במהלך ארוחת הצהריים שטח ראש המועצה הרב עזרא גרשי בפני השר אריאל את הבעיות והמצוקות שבהן נתקל היישוב בכמה מהתחומים הטכניים הנוגעים למשרדי הממשלה השונים. ודובר אודות פוטנציאל הצמיחה הקיים ביישוב כשהשר אורי אריאל מבטיח מצדו לפעול על מנת להרחיב את היישוב ולקדם בו שיווקי קרקעות ובניה.

    שר הבינוי והשיכון אורי אריאל: "מאז כניסתי לתפקיד אני פועל במישורים רבים על מנת לפתור את מצוקת הדיור בציבור החרדי. בחודשים האחרונים סיירתי בגבעת זאב, ביתר עילית, קרית מלאכי, תל ציון, קרית גת, הר יונה וצפת וביקשתי לעמוד מקרוב אחר פתרונות הדיור לציבור החרדי. אמשיך לפעול ככל יכולתי על מנת למצוא פתרונות למצוקת הדיור החרדית כשאני מתכוון לפעול לשיווק ולבניית דירות נוספות גם בעמנואל שמהווה מקום אידיאלי למגורים עבור הציבור החרדי".

    ראש מועצת עמנואל הרב עזרא גרשי: "אני מודה לשר אורי אריאל על הביקור המוצלח ביישובנו, ואני בטוח שנמצא בו שותף נאמן להמשך שיתוף הפעולה לפיתוח היישוב".

  • דוד כהן  ביום 06/03/2014 בשעה 21:50

    במעלות עמד עד לאחרונה מתקן משחקים דומה מאוד/ זהה לספינה שצילמת, הוא נקרא בפי התושבים ספינת הפיראטים ובעקבות כך הפארק כולו נקרא פארק הפיראטים. לאחרונה המתקן נהרס לטובת מתקני משחקים חדשים והרבה פחות מעניינים..

  • אפי מלץ  ביום 11/03/2014 בשעה 17:51

    כתבה מרתקת מיכאל המשך כך!

  • תושב היישוב  ביום 29/04/2014 בשעה 21:38

    עמנואל עוברת מהפך שקט בשנים האחרונות. ניתן לשים לכך לב בצילומים שלך. ראש המועצה מר גרשי, ביצע פיתוח אדיר ביישוב,אבל הכל בשקט. לצערי בצילומים שלך לא צילמת תמונות מהמקומות היפים והמטופחים בעיר (שיש לציין שרוב רובה של העיר מטופחת מאד) אלא באזורים המוזנחים שהם ממש מועטים. העיר כיום מאד מאד יציבה, הן מבחינת המאזן פיננסי של המועצה, והן מבחינת התושבים (האוכלסיה התחזקה מאד בשלוש שנים האחרונות, זאת עובדה) רוב השלדים נבנו בצורה יפה מאד (למעט התחלות בניה, שבהם עדיין לא נגעו וכנראה לעולם לא, כי לא משתלם לסיימם) והתחבורה מאד טובה. העיר פשוט כמו תפוח בשל. והיא צמאה להתפתחות אדירה, ובעזרת ה' הפריצה תהיה בקרוב, כך לפי תכניות המועצה שמסכמות 400 יח"ד על הקנה, אך לא מדברים על זה מדי בקול. ולמשמיצים מבין המגיבים, אומר להם, כי קל מאד להשמיץ ולראות את הרע באוכלוסיה החרדית, אך לצערי זה נובע מראיה שטחית. לשאול, במידה ותרצה תמונות יפות, אשלח לך, אך נא פרסם אותם בבלוג שלך.

  • j  ביום 19/03/2015 בשעה 9:18

    שמח למצוא את היומן היוצא מן הכלל שלך. עוד לא הספקתי להעמיק בקריאת החומר הרב אבל כבר יש לי הערה: מתי היה הביקור השני בעמנואל? הנני מהנדס מים וביוב ובמסגרת הפרויקטים (יש לי משרד) מסייר ומצלם ורושם מה שמעניין אותי (תשתיות זורמות, חלק קטן אני תכננתי). מעניין להצטרף לאחד הסיורים שלך, אפשר? אני בא וחוזר ברכב שלי, מעניין לשמוע אותך ואולי גם אוכל לציין דברים בתחום התשתיות.

  • j  ביום 19/03/2015 בשעה 9:23

    עדכון: גיליתי את תאריך של סיורך השני בעמנואל.

  • j  ביום 19/03/2015 בשעה 9:48

    חבל שלא סיירת באזור התעשייה! עיר ללא מקומות פרנסה! פרט לנדבות של ק"ק חוסט (HUSZT).

  • j  ביום 04/10/2016 בשעה 10:31

    קראתי שוב. אין תעשייה. פרנסת העיר מבוסת על נדבות מחו"ל. תמיד חשבתי שיישובי אנוש קמים על בסיס איזה משאב טיבעי וכלכלה יצרנית, אך כניראה שנו שונים. גם ירושלים קמה על בסיס נדבות (היישוב הישן) וגם המדינה במידה רבה. במחשבה שנייה, אולי אזור התעשייה מיותר.

  • מיכל  ביום 06/11/2016 בשעה 1:19

    לא הבנתי מה קורה שם היום

    • אלי  ביום 29/11/2016 בשעה 18:19

      היום הישוב מתפתח מאד

      3 חברות בנייה בונים שם בו זמנית אלפי יחי"ד

  • אלעזר הכט  ביום 21/12/2016 בשעה 20:47

    אני כאדם שגר בעמנואל ואוהב אותה מאוד חושב שיש לה פוטנציאל גדול מאוד מכל הבחינות הן מבחינת מגורים והן מבחינת תעסוקה , מי שיכול לפעול בנושא יבוא עליו הברכה

  • עוז שלום  ביום 27/01/2019 בשעה 2:42

    תודה רבה! דווקא הבלוג הזה עודד אותי לרכוש שם דירה. העיר יצאה מכל הביצות המשפטיות ונמצאת בתנופה אדירה. למשל הפרויקט בו אני רוצה לקנות מתוכנן לקום על האדמה אותה צילמת עם שלדים לא גמורים לי בית הספר. כיום השטח נקי וריק ויציקות ראשונות יחלו בעוד כמה שבועות.
    מקווה שבסיור הבא שלך יהיה הרבה יותר יפה ומושך.
    אבל עדין יש כמה בעיות – התעסוקה, רובה בקרני שומרון, והגישה…. יותר מידי ארוך מהמרכז… בתקוה שמשהו ישתנה גם בתחומים הללו.

  • יוסף  ביום 12/02/2019 בשעה 21:25

    אני תושב עמנואל משנת 2012 אני מזמין אותך לסיור נוסף במקום לראות את ההתפתחות הגדולה במקום.
    ישנם 3 שכונות חדשות שהתאכלסו במשפחות צעירות ומבוססות, המחירים הכפילו ושישו את עצמם בשש השנים האחרונות,אין כיום דירות נטושות בעמנואל, אלא קול של דחפורים ובאגרים שבונים את עיר העתיד של הציבור החרדי.
    אשמח לשלוח לך תמונות של השכונות החדשות…

  • עילום שם  ביום 21/02/2019 בשעה 0:36

    ברוך ה' יש התקדמות גם בנושא התעסוקה אם כי לעת עתה אינה מספקת אבל לפי התוכניות שמקדמים פרנסי העיר עמנואל מתעתדת להיות בעוד כמה שנים עיר הרבה יותר מבוססת כלכלית, ממליץ למי שרוצה לקנות דירה שיעשה את זה היום כי עוד כמה שנים המחיר יהיה כמו במרכז.

  • שמעון  ביום 08/02/2021 בשעה 3:32

    נו מתי תעשה סיבוב שלישי בעמנואל , הכל שונה לחלוטין מדהים לקרוא כאן את הנבואות שניבאו המבינים על הפוטנציאל שיש לעמנואל להתפתח וכיום זה נראה מול העניים ועוד הבאגרים לא מפסיקים לפעול….

  • דבי  ביום 04/10/2021 בשעה 20:10

    סיירת והדגשת את שכונת השוליים של העיר, והבאת תמונות שליליות למדי , כנראה אנשים מן השורה לא שיתפו איתך פעולה,ולא קיבלו אותך לארוח, חבל , עימנואל עיר יפהפיה!!! עם אנשים מדהימים!!!!

  • דבי  ביום 04/10/2021 בשעה 20:13

    בכל אופן נהניתי מאוד מהסקירה שלך, נתת הרבה מידע, אך כאב לי על ציניות ולשון הרע בפוסט, תודה, עזר לי לרצות לקנות שם, אני בתהליך.

  • דורה שרה י.  ביום 26/10/2021 בשעה 19:39

    האים יש עבודה ביישוב כמורה לאנגלית שחזרה מארה"ב לפני 11 חודשים?
    תודה דורה

  • דורה שרה  ביום 26/10/2021 בשעה 19:41

    מחפשת משרה כמורה לאנגלית ביישוב
    תודה

  • יוסף  ביום 31/12/2021 בשעה 15:52

    ראשית רציתי לדעת אם אפשר את התמונות ? למי הם שייכות ? פשוט עבודה יפה !
    2 רק נעדכן אותך שהחודש הזה יכריז משרד השיכון על הקבלנים שיכפילו את עמנואל החדשה
    וייבנו בה לפחות עוד 1000 + יחידות דיור
    ומי שרוצה לקנות או להשכיר (כרגע בבנויות) יוכל לשלוח לי מייל ל yknehasim@gmail.com ונשתדל לעזור
    3 לגבי מקומות עבודה נתווסף פה מקומות עבודה וגם חברת תנופה נכנסה לפה עם קווים חדשים להרבה מקומות … ומפה אני קורא לכל מי שרוצה להוסיף לפה משרדים מפעלים וכו ' שייפנה למועצה המקומית

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

%d בלוגרים אהבו את זה: