את פרויקט הגמר שלו, ערך שאול בדרום בת ים, באזור בו צמחו לאחרונה כמה מגדלים חדשים ששינו את קו הנוף של העיר. אז אחרי שפתחנו את היום עם חומוס ביפו, המשכנו לבת ים לראות את שכונת המגדלים שצומחת שם. השכונה החדשה שונה מאד מבת ים הצפופה והמתקלפת, שצומחת ל-4 או 8 קומות. כאן המגדלים צומחים לגובה של כ-40 קומות מסביב לגן גדול שממוקם במרכז המתחם. הדבר היחיד שדומה לבת ים הוותיקה הם ההתקלפות וההזנחה. היתרון שבקרבה המיידית לים כוללת חיסרון, שדורש מהדיירים תחזוקה שוטפת ויקרה ולא לכולם יש את האמצעים והכוחות. לכן, חלודה והתפוררות הם גם חלק בלתי נפרד מהשכונה הזו.
דרום בת ים הולכת ומשתנה. חוץ משכונת המגדלים, כל שורת הבניינים הסמוכה והוותיקה שברחוב הנביאים, עוברת הודות לתמ"א 38 הרחבה וחידוש. מקוביות של 4 קומות על עמודים, הם הופכים לבניינים בני 7 קומות. לאזור נוספה גם "גינת הפרפרים" שהיא בעיקר יפה ולא שימושית, וממזרח מתחילה לצמוח שדרת מלונות חדשים, שתכניס לעיר את הממד התיירותי שכמעט מעולם לא היה לה.
אבל מדוע לבנות מגדלים ולא להמשיך את אופייה של בת ים? סביר להניח שפרנסי העיר ביקשו ליצור לעצמם שכונת מגדלי יוקרה במטרה לחזק את התדמית העירונית. ככה רוצים גם בחולון עם השטח בקצה הדרומי של העיר וכך חושקים רבים. אך האם מגדלי יוקרה אכן זו הדרך לשפר תדמית ולשפר את החיים בעיר?
.
.
.
(1) ביקור במתחם
המתחם המשולש בו צמחו המגדלים גובל ברחובות הנביאים, יצחק שדה והקוממיות (ראו בהמשך מפת התמצאות). הוא נמצא בנקודת מפרק חשובה בעיר: (א) בקצה כביש רוחב שמקשר את הים עם נתיבי אילון, עם חולון ועם ראשון לציון. (ב) בקצה רחוב אורך המלווה את חוף הים, רחוב בן גוריון שמשנה כאן את שמו לרחוב לקוממיות. (ג) ובקצה רחוב בלפור – השדרה המסחרית החוצה את העיר מצפון לדרום. המתחם דווקא מתייחס לבלפור וכולל גן גדול שנקרא "גן העיר". אך העיצוב הכללי של האזור לא מקשר בין השניים והם מנותקים. מכל שאר הצדדים, המתחם מקיף עצמו בחומות שמנתקות אותו מהרחובות הסמוכים ואפילו מהגן עצמו מתנתק הבינוי באמצעות חומות גבוהות.
את שאול התוצאה שהוא ראה עיצבנה מאד. הוא טוען שכל המתחם הוא פספוס ענק, ושיכלו פה ליצור מוקד נוסף לעיר שיחבר אותה בדרך חדשה לחוף הים. אך במקום זה הלכו עם הראש בקיר וסתם תקעו מגדלי מגורים מסביב לגן שאין לו שום קשר לבת ים או לחוף הים.
שאול המשיך להתלונן כשחצינו את המתחם והקפנו אותו. אחרי שחצינו את הגן שאין בו משהו מיוחד, ביקרנו במגדל החדש של חברת נוה שהולך ומושלם, ואחר כך נכנסו גם למגדל הסמוך שכבר מאוכלס. חצינו שוב את הגן והגענו ל"גינת הפרפרים" – שריד מאירוע הביאנלה לאדריכלות נוף שהתקיימה בבת ים לפני כמה שנים. המשכנו לרחוב הנביאים שם כל הבניינים נמצאים בשלב כזה או אחר של מימוש תמ"א 38. המשכנו לעוד מקום שהחלטתי לא להציג כאן והסקירה שלו תפורסם באתר Xnet. סיימנו בנגרייה בפלורנטין, שם שאול נתן כורסה שמצא ברחוב לצורך שיפוץ וחידוש.
.
.
(2) תולדות תכנון המתחם בעת החדשה:
בהתחלה תוכננה חלוקה שריכזה את המגורים לדופן המזרחית והמערבית של המשולש, עם משבצת גדולה במיוחד למבני ציבור. התכנית הזו שונתה בשנת 1995 לאחר שאושרה תכנית שערך האדריכל אבי מאיר (בנו של יוזם מגדל שלום) שמציגה את "גן העיר" מוקף בשלושה חטיבות מגדלי מגורים, בכל אחד משלושת קדקודי המשולש. השטח שהוקצה למבני ציבור הצטמצמם ל-2.6% בלבד, וכך למעשה חוסל הרעיון להקים כאן מרכז תרבות עירוני. ארבעה מגדלים תכנן מאיר בכל קדקוד, בני 25 קומות, שאחר כך הצטמצמו לשלושה מגדלים בכל קדקוד.
בימים אלה הולך ומושלם "מגדל נוה נוף". בשנת 2010 העניקה יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה גילה אורון אישור להכפיל כמעט את גובה המגדל. במקום 25 קומות אושרו 45 קומות ותוספת 64 יחידות דיור על 94 היחידות המאושרות. על המגרש בן 5.34 דונם תכננו האדריכלים גל מרום ואבנר ישר מגדל מגורים לחברת נוה, כנראה היוקרתי מבין כל המגדלים שהוקמו במתחם.
המגדל נראה שונה משאר המגדלים. רואים שלקחו כאן מישהו שהעיצוב חשוב לו. העיצוב בא לידי ביטוי במבואת הכניסה, במרפסות ובקיר המלווה את המגדל לכל גובהו ומחופה בלוחות פח מוזהבים, כשבקצהו העליון הוא מזדקר מעל גובה הבניין ומעוצב בצורה המזכירה תורן של סירה. לא ראיתי את הדירות, אבל מבחוץ אפשר לראות שכל הדירות פונות לכיוון הים.
לכיוון "גן העיר" ולבת ים מפנה המגדל גב, שמשמעותו קיר כמעט אטום וללא כל השקעה עיצובית, כמו זו שמאפיינת את החזית הפונה לים. אבל באופן כללי לא מדובר באיזה עיצוב מיוחד, אלא בעיצוב שטחי וסתמי. ומי שרוצה לראות מה זה עיצוב מגה-סתמי יהיה צריך לחכות ולראות את המגדל שצומח בצמוד.
"אזורים חוף בת ים" הוא המגדל שצומח בצמוד. הפרויקט שנמצא עכשיו בשלבי בנייה ראשונים יתנשא לגובה 37 קומות ויכלול 165 דירות. את המגדל תכננה האדריכלית קיקה ברא"ז, אך בשונה מהמגדל של מרום וישר, המגדל הזה לא מנסה להיות מיוחד והעיצוב שלו מאפיין את אדריכלות המגדלים המגה-סתמית. נכון שהבניין משמש בראש ובראשונה למגורים, וחשוב שהדירות יהיו נוחות ונעימות לדיירים, אך נראה לי שגם החזות זכאית להשקעה יצירתית, אבל כאן נמנעו מהשקעה.
אלה שני המגדלים האחרונים שנבנים עכשיו. נותר עוד מגרש אחד במתחם שגם עליו עתיד לקום מגדל, אך חוץ מבור אין שם בינתיים פעילות.
.
.
(3) פרויקט הגמר של שאול:
לפני 9 שנים הציע שאול לתכנן פה פרויקט לגמרי אחר, כזה עם לגונה, מזח, עירוב יעודים וכו'. בקשתי ממנו להציג חתיכה קטנה ממנו והוא נתן לי שתי תמונות וטקסט קצר שכתב עכשיו:
את הפרויקט תכננו במסגרת פרויקט גמר במכללת אריאל חני יוסקוביץ, קובי אופק ושאול ריינד. הפרויקט בא להציג את הסכמה הנכונה להתפתחות לב העיר בת ים באזור עתודת הקרקע האחרונה הפנויה ליד הים. אזור התכנון נמצא בחלק הדרומי של העיר בסמוך לרצועת המלונות בחוף הים. התכנית יוצרת המשכיות של המרקם העירוני הקיים באמצעות הכלים הבאים: (א) ערוב יעודים – בינוי מעורב של מסחר ומגורים. (ב) המשכיות אורבנית – המשך הרחובות הקיימים אל תוך הרקמה העירונית החדשה. (ג) הגדלת הפארק העירוני הקיים והפיכתו ללב המרקם העירוני. (ד) מרחב צבורי עירוני חדש המושך אל תוכו את הטיילת והים – משלב רחובות מסחריים פארק מבני צבור וטיילת.
באזור זה נבנו במהלך השנים האחרונות מגדלי מגורים, הפארק העירוני אמנם נשמר אך הוא מנותק מהעיר. כל מגדל סגר את עצמו עם גדרות ושטחים פרטיים – עיר במצור. החשיבה תועלתנית ופרטית לטובת כל מתחם מגורים ללא כל קשר וזיקה למרחב הציבורי. חבל שאין בית דין משמעתי לפשעים אורבניים. בתערוכת הבוגרים ראש העירייה שלמה לחיאני ראה את התכנית ואמר לנו שזה יפה, אך המשיך בקידום המגדלים ללא תכנון מרחב צבורי ראוי.
.

המודל שהגיש שאול: את הבינוי הוא דחס לאחת מדפנות המשולש ודופן אחרת הוא פתח לים ויצר לגונה (צילום: שאול, 2005)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

על הגדר באתר הבנייה של המגדל שמקימה חברת "אזורים" בחרו להסתיר את בת ים ולהביא במקום את חוף הים של תל אביב
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
תגובות
האם כל כך יקר להוסיף חלונות? אולי היו צריכים לצייר חלונות (כמו בבניין ההוא בסין) על העורף האטום של הבניין.
בטח שלא מרגשת.
בנייה חדשה נהדרת משווקת מחדש את בת ים כריביירה אמיתית כמו הגולד קוסט באוסטרליה ככה צריך. המודל האדריכלי היה יוצר סתם עוד בלוקים עם איזה מרינה קטנה ככה התושבים הרויחו גן ציבורי גדול ומגדלים משקיפים לים הרבה יותר טוב מהמודל ההוא