סיבוב במפעל טחינה הר ברכה ועוד כמה אתרים בהר גריזים

על טחינה הר ברכה שמעתי לראשונה מאופיר זינטי. אני מעריך יותר חומוס מטחינה ולכן עד היום לא ייחסתי לה חשיבות גדולה. זה היה עניין של שבועות עד שמצאתי את הזמן לבקר במפעל עצמו. אבל אחרי ביקור ראשון ב"חזית העממית" נדלקתי על טחינה הר ברכה. ברגע שמצאתי סיבה לכתבה על שכונה חדשה בהר ברכה, ידעתי שכאן ההזדמנות לשלב ביקור במפעל. על השכונה החדשה כתבתי ל-Xnet, אבל מפעל הטחינה לא נמצא ביישוב הר ברכה שהוקם בתחילת שנות ה-80, אלא בשכונה השומרונית שנמצאת כמה מאות מטרים מהיישוב הישראלי וקיימת בשכם כבר 2,000 שנה.

חוץ מהעובדה שניתן לטעום ולרכוש את הטחינה ישר מהמכונה, יש כאן גם הזדמנות לראות כיצד מכינים אותה. את גרגרי השומשום מייבאים מאתיופיה ומהם מפיקים כל יום טון וחצי טחינה גולמית. טחינה הר ברכה משווקת בעיקר בישראל (לכן היא גם כשרה) וחלק ממנה מיוצא לחו"ל.

.

IMG_20130923_103812

הקצה של פס הייצור: הטחינה זורמת למיכל

.

המפעל נמצא בתוך שכונת המגורים עצמה, בקומת הקרקע של בניין שבשתי הקומות העליונות שלו מתגוררת המשפחה המורחבת. בקושי יש מקום למכונית הקטנה שלי לבצע פרסה, כל שמשאיות יתקשו עוד יותר ממני להתנהל בתוך הסמטה הצרה שמובילה לפתח המפעל. לשומרונים אין אזור תעשיה עדיין (וגם לא להר ברכה), אך אם המפעל יתרחב אני משער שהוא יאלץ לצאת החוצה מהשכונה.

ייצור הטחינה במפעל הנוכחי מנצל את כל קומת הקרקע של הבית, למעט שטח קטן שבו ממוקם חדר מדרגות המוביל לקומות המגורים העליונות. מיד בכניסה נתקלים במכלי הטחינה הגדולים שמשווקים כנראה בעיקר למסעדות. סמוך לפתח נמצא גם תחילתו של פס הייצור וגם סופו. הפס מתפרס באולם אחד בודד ותופס את כל שטחו, כשנקודת ההתחלה בה שופכים את גרגרי השומשום צמוד לנקודת הסיום בו זורמת הטחינה הגולמית למכלי הפלסטיק הנארזים בקופסאות קרטון ומשווקים לצרכנים.

.

IMG_4919

הכניסה למפעל

.

בקשנו רשות מבעל הבית לסייר במקום ולאחר שסיימנו, אחד הבחורים שעובדים במפעל מזג לנו טחינה לכוסיות פלסטיק קטנות, מה שגרם לי לקנות כמות כפולה של טחינה, למרות שבתכלס אפשר להשיג אותה בקלות יחסית ובמחיר מאד סביר בכמה נקודות מכירה בתל אביב. חוץ מלעצמי, קניתי טחינה גם לגבי, שוויקל'ה וכמובן גם לשאול שהרבה זמן לא הסתובבתי אתו.

ואם כבר מבקרים באזור, כדאי לבקר גם באתר העתיקות שנמצא בגבול השכונה. יש בו שרידי מקדש עתיק וגם תצפית יפה על כל בקעת שכם. בהר ברכה כדאי לראות את התפתחות הבינוי בשלושים שנות קיומה של ההתנחלות, בינוי שמייצג את תפיסת הבינוי הישראלית לא רק מעבר לקו הירוק. כשיורדים מההר ומש צמוד לכביש, נמצא מעיין עם ברכת מים שבזמן הביקור היתה מלאה אנשים.

.

IMG_4920

שלט מעל הכניסה

.

מתכון לטחינה ירוקה מאת אופיר זינטי

זינטי הוא לא רק אדריכל אלא גם בשלן ("החיים לימדו אותי. התחלתי מגיל מאד צעיר)". לכן, ביקשתי ממנו אם הוא יכול לתת לי מתכון טוב לטחינה ביתית, הוא מיד שלף מתכון לטחינה ירוקה, בשני שלבים, שהוא אוהב במיוחד:

(1) לוקחים 1/2 ליטר טחינה הר ברכה, 1/2 ליטר מי קרח ("לוקחים מלא קרח ויוצקים עליהם מים, נותנים להם לנוח דקה או שתיים ומוזגים לקערה. ככה הטחינה נהיית יותר לבנה, סמיכה וטעימה"), כפית מלח, כפית מלח לימון, 1/2 כפית פלפל לבן, מיץ מלימון שלם, מערבבים הכל במיקסר.

(2) טוחנים יחד 1/2 צרור עלי נענע ו-1/2 צרור פטרוזיליה ומוסיפים לטחינה. מערבבים יחד ויוצאת טחינה מעולה.

.

IMG_4928

תחילתו של פס הייצור: השומשום האתיופי במצבו הגולמי

.

.

IMG_4931

קליית השומשום מתבצעת בסדרה של מכלים גדולים

.

IMG_4933

סוף פס הייצור: הטחינה הגולמית מוזרמת למיכלים

.

IMG_4934

יש גם מכלים קטנים

.

IMG_4925

סוגרים את המכל

.

IMG_4923

המכלים הקטנים

.

IMG_4922

ללא צבעי מאכל

.

IMG_4921

100%

.

ועכשיו תמונות מהר גריזים:

.

IMG_4909

המפעל שוכן בקצה היישוב וממנו ניתן לצפות גם על הבית המפורסם של אחד מעשירי האזור

.

IMG_4874

כמה דקות הליכה מהמפעל שוכן אתר עתיקות ובמרכזו שרידי מקדש שומרוני מלפני 2000 שנה

.

IMG_4883

סמוך לו מבנה קבר עם כיפה (בצילום: אפסיס של כנסיה שנבנתה על שרידי המקדש)

.

IMG_20130923_101606

הקבר באינסטגרם

.

IMG_20130923_101238

אגן טבילה מהשלב הנוצרי של האתר

.

IMG_20130923_100929

תבליט על אחד האבנים

.

IMG_20130923_102310

חומת המתחם

.

IMG_4892

פינת בחומה

.

IMG_4897

הנוף מאתר העתיקות לכיוון צפון-מזרח: בקעת שכם

.

IMG_4875

הבתים החדשים בהר ברכה (עליהם כבר כתבתי ב-Xnet)

.

ועכשיו תמונות מהר ברכה (פירוט על השכונה החדשה אפשר לקרוא כאן):

.

IMG_5064

הכניסה להר ברכה

.

IMG_5046

בתים חדשים, הפעם בונים לגובה

.

IMG_5006

בניין בית המדרש של ישיבת הר ברכה

.

IMG_4946

פנים אולם בית המדרש

.

IMG_4947

מודעה על לוח המודעות בכניסה לבית המדרש (הסיבוב כאן היה בסוכות)

.

IMG_20130923_112235

חזית הכניסה למבנה הפנימיות של הישיבה

.

IMG_4950

אחד ממבני המגורים הראשונים ביישוב

.

IMG_4952

מבני מגרים מאוחרים יותר

.

IMG_4953

מבנה ציבור קצת בוהק

.

IMG_4957

בית הכנסת המרכזי של היישוב

.

IMG_4955

פנים אולם התפילה בבית הכנסת

.

IMG_4958

בית מגורים שחודש לאחרונה, כמו כל שאר הבתים בסביבה

.

IMG_4961

ויש גם סוכה

.

IMG_4962

שביל בין הבתים

.

IMG_4964

בית מגורים חד-קומתי ועל הגג פנלים סולארים להפקת חשמל

.

IMG_4996

שלט רחוב

.

IMG_4965

חזית אחד הבתים החדשים 01

.

IMG_4967

חזית אחד הבתים החדשים 02

.

IMG_5042

בכניסה להר ברכה ממוקם צריף עץ חדש שמאכלס חנות של היקב המקומי וגם מתפקד כמסעדה

.

IMG_5047

יינות יקב הר ברכה

.

IMG_5044

הנוף

.

IMG_5067

הברכה עם המעיין שלמרגלות הר ברכה שנקרא מעיין עמשא

.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • Daniel Ventura  On 13/11/2013 at 14:57

    סיור יפה. מומלץ. בהר ברכה יש גם צימרים. בהר גריזים יש תשתית לביקור באתר הארכיאולוגי

  • דניאל ונטורה  On 13/11/2013 at 15:03

    עוד על הר גריזים – ערך מפורט ומורחב עם שפע תמונותhttp://he.danielventura.wikia.com/wiki/Mount_Gerizim

  • מברג  On 14/11/2013 at 22:15

    מיכאל,
    כרגיל מאוד מעניין. תמיד רציתי לדעת איך להכין טחינה.

    התמונה שלך של ה"שלט" בשומרונית מעל הכניסה, היא בעצם הגרסה השומרונית של המזוזה היהודית. אצלם המזוזה נמצאת בראש הדלת והיא פסוק או פסוקים אהובים ולא קבועים.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: