בשנת היובל מדינת ישראל, החליטה הממשלה בהחלטה מס' 4625 מיום 20.12.98 לאמץ את תכנית הקרן הקיימת לישראל בשיתוף המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות "ולשקם 50 אתרים היסטוריים המהווים אבני דרך בשיבת העם היהודי לארצו".
"הממשלה רשמה לפניה את התחייבותה של הקרן הקיימת לישראל, לממן מחצית מעלותו הכוללת של המיזם, המוערכת בכ-75 מיליון ש"ח על פני שלוש שנים. התכנית שהוגשה לראש הממשלה ואומצה על ידו, עברה ועדת שרים שאימצה גם היא את התכנית והטילה על ועדת מנכ"ל הקק"ל, יצחק אלישיב, להקים ועדה שתכין את רשימות האתרים, תלווה ותטפל בקידום הפרויקט" (מתוך אתר המועצה לשימור אתרים).
בארי הישנה, בית אשל, בצלאל, בת שלמה, גדרה, הגן הבוטנאי בהר הצופים, נגבה, שער הגיא ומחנה סדום – הינם רק חלק מאותה רשימת 50 אתרים שנותרו גם למעלה מעשור לאחר התחייבות הממשלה – נטושים ומתפוררים. לאחרונה האתר בבית אשל אף נהרס, וגם מבני מחנה סדום שלא זכו לטיפול למעלה מ-60 שנה מראים סימנים של מחיקה.
.
באותו יום שעשיתי סיבוב בסביבות סדום עם אסף מדמוני, הגענו גם למחנה סדום השוכן צפונית למפעלי ים המלח. על המפעלים והקמתם כבר כתבתי ברשימה שעסקה ב"מערת הקולנוע" ששימשה את עובדי המפעל ופעלה בסמיכות למחנה. רשימה נוספת עסקה במערכת המים שהובילה מי מעינות למחנה ולמפעל, ורשימה שלישית עסקה בחידוש ההתיישבות באזור והקמתו של היישוב נאות הכיכר.
התמונה הראשונה כאן מציגה את מראה המפעל מהכביש, וכבר בצמוד לה ניתן לאתר קבור מתחת להררי פוספטים ושאר מיני מינראלים את גג סככת המטוסים – שריד אחרון לשדה התעופה שנחנך באתר בשנת 1937 ושיפר את הקשר אל המחנה והמפעל המרוחק ממרכז היישוב היהודי.
אסף מדמוני הוא זה שחשף בפני כאמור את המקום ועל כך תודתי לו. בטקסט שכתב לפני שנים ספורות, זועק מדמוני לא רק כתושב נאות הכיכר המבקש לשמור את נכסי המקום, אלא כאדם המבקש לשמור את ערכי האומה הישראלית ההולכים ונשכחים ונדרסים מתחת לבורות וטיפשות: "שינוי הזמן, הזלזול, דלות הידע וחוסר האכפתיות נוגסים במבנה והוא מתפרק והולך, נמוג ובמראהו העלוב מוחה כנגד מזלזליו וכמו אומר: אחריתכם – כמו מר גורלי".
מדמוני מספר שבחודש יולי 1948 המריא מהמקום בחצות הלילה מטוס מסוג "איירובן" ובו שמונה נוסעים בדרכם לשדה התעופה "שדה דב" בתל אביב. בעקבות תקלה לא ברורה ביצע הטייס נחיתת אונס בקרבת נבי רובין, ושניים מנוסעי הטיסה יצאו רגלית לבת ים לבקש עזרה. בבוקר הגיע כוח הצלה אל החבורה, אך ארבעה מהנוסעים (חנה אברך – חברת קיבוץ בית הערבה, מוטקה גליקסון – לוחם פלמ"ח חבר קיבוץ בית הערבה, אמנון ונטיק – מ"כ בפלמ"ח ופסח אוקראיניץ – עובד חברת האשלג בסדום) והטייס (בוב לויד ספנסר) נוצרי-אמריקאי שהתנדב לסייע לכוחות העבריים נמצאו שחוטים. רק צבי גלזר חבר קיבוץ מעגן מיכאל שעשה עצמו מת – נותר בחיים.
מבני מחנה הפועלים תוכננו בהתאם לאקלים המקומי ועל כך אני משער שניתן לכתוב לא רק רשימה שלימה אלא ספר – אך לא זו הבמה.
בשנת 1935 הגיע למקום הקולונל מייג'ור טולוק – קצין הנדסה אנגלי שהיה שותפו של משה נובומייסקי בקבלת הזיכיון להפעלת מפעלי האשלג. הקולונל גילה כי למרות שבאזור המשיק למצוקי הסלע הקרינה היא החזקה ביותר, הרי שדווקא קרינה זו מביאה ליניקת אוויר קר מבטן ההר ויוצרת בריזה קרירה ונעימה. בעקבות זאת, הציב את מגוריו באתר שחלקו היה מערה וחלקו נבנה בצמוד לדופן הסלע – ועד היום נותרו לוחות העץ שחיפו את מגוריו וכן מערכת החשמל המקורית. המערה עצמה קרסה לפני שנים.
.
.
.
וכעת למחנה עצמו, או יותר נכון – מה שנותר ממנו:
ראוי לציין כי כיום האתר מגודר ואין גישה חופשית אליו, ולכן כל ביקור במקום דורש תיאום עם הנהלת מפעלי ים המלח. אותי עניינה חזית המבנה, וכשחזרתי ועיינתי בתמונות מצאתי ששרון רז צילם תמונה מזווית שונה של אותו מבנה בו הענפים המתים ניצבים בחזית התצלום.
.
תגובות
ומבעדו יתרת הנוף מהממת ביופיה
נפלא. בעיקר בית הביטחון. כמו מערבון ישראלי
http://www.flickr.com/photos/31383164@N06/sets/72157627270063416/with/5971100672/
יפה מאד.
מה עם המפעל הצפוני?
הייתי בטוח שזה היה מחנה צבאי,אף פעם לא הבנתי מה היה לחפש שם.עכשיו אני מבין.צילמתי שם השבוע שער כדורגל חלוד (כמאה מטר מהמחנה).בטח שיחקו שם כדורגל לפני 60 שנים.מדהים
האמת שלא טעית. בשלב מסויים אחרי שהמפעל ננטש היה במקום גם מחנה צבאי שניצל את המבנים הרבים.
כתבת שהבניה מתאימה לאקלים המקומי. אמנם עוד לא הייתי שם בפנים אבל העץ והגגות המשופעים קצת לא מסתדרים…אין גשם או שלג והמלח מבלה את העץ מהר.
חוץ מזה הכל שם ממש יפה, צריך לשפץ ולעשות אכסניה או מלון עם מוזיאון על תולדות המקום.
דווקא עץ הוא החומר העמיד ביותר למלח. אני מציע לך לבקר בברכות מלח ולגלות שכל הבנייה בהן מתבצעת בעץ.